Ο θαυμαστός νέος κόσμος & η παραβίαση ημερομηνίας λήξης του σημερινού

10:08 7/10/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Άρθρο: Βασίλης Βασιλόπουλος.

Αν και δε γίνεται αντιληπτό με χρονικά περιορισμένη παρατήρηση, το πως διεισδύει ο συνδυασμός της τεχνητής νοημοσύνης και της επαυξημένης πραγματικότητας στην καθημερινότητα, εντούτοις, αυτή η τεχνολογία, μειώνει με ραγδαίο τρόπο την ανάγκη εργατοωρών και πνευματικού κεφαλαίου για μια σειρά από λειτουργίες, δραστηριότητες και στάδια παραγωγής και υπερκαταναλώνει δεδομένα συμπεριφοράς.

Η εξέλιξη των διασυνδεδεμένων συσκευών (ΙοΤ) και η ανάπτυξη της σχέσης τεχνητής νοημοσύνης και επαυξημένης πραγματικότητας, κυριαρχούν στις ημέρες της παγκόσμιας οικονομικής

κρίσης, εμφανιζόμενες ως λύσεις για μια εποχή που έρχεται απέναντι σε έναν κόσμο (δείτε infographic).

Αυτό το αύριο των GAFA, (Google, Apple, Facebook, Amazon), παρουσιάζεται από τα Μέσα Ενημέρωσης σαν θαυμαστό επίτευγμα του ανθρώπου και προκαλεί μάλιστα το παγκόσμιο ενδιαφέρον, αλλά μάλλον δεν είναι σωστή η διάσταση του νέου Eλ Nτοράντο. Ειδικά για τους νέους τους οποίους συνεπαίρνει η σκέψη για ένα μέλλον με λυμένα προβλήματα, δεν είναι σίγουρα αισιόδοξα τα πράγματα.

Η βιασύνη να έρθει πιο κοντά χρονικά η ημερομηνία λήξης σε καθετί που σχετίζεται άμεσα με τη ζωή του ανθρώπου είναι ένα από τα ζητήματα που αφορούν μόνον τους φιλοσόφους της εποχής. Στην πραγματικότητα ο τεχνολογικός ανταγωνισμός των γιγάντων της ψηφιακής εποχής, οδηγεί σε καταιγιστική παραγωγή εφαρμογών και συσκευών που όμως δε χρονίζονται με τις ανάγκες του κόσμου σήμερα, μεσούσης της κρίσης.

Όπως αναφέρει στο νέο του βιβλίο, The Four: The Hidden DNA of Amazon, Apple, Facebook, and Google, ο αιρετικός, γκουρού του μάρκετιν, καθηγητής στο NYU, Scott Galloway: Οι GAFA αποφεύγουν τη φορολογία, εισβάλουν στα προσωπικά δεδομένα των χρηστών και καταστρέφουν δουλειές επειδή… μπορούν! Σχεδόν εξοργισμένος με τις εν λόγω εταιρείες τεχνολογίας τονίζει ότι απασχολούν μόλις 418 χιλ άτομα, ενώ η χρηματιστηριακή τους αξία φτάνει στα 2.3 τρισ. $, όσο περίπου της Γαλλίας.

Για τον Galloway οι εταιρείες αυτές που φέρονται όπως ο Νταρθ Βέϊντερ, είναι επικίνδυνες, λειτουργούν κατά της κοινωνίας. Θίγοντας το κεντρικό ζήτημα της κρίσης στις ζωές των ανθρώπων, της οργισμένης δημαγωγικής πολιτικής, ισχυρίζεται ότι δεν είναι το μεταναστευτικό και η δυσλειτουργία στο παγκόσμιο εμπόριο η αιτία, αλλά η ανάπτυξη χωρίς ευημερία και η φετιχοποίηση της τεχνολογίας. Την Amazon μάλιστα την περνάει γενεές δεκατέσσερις για τη διαχείριση των προσωπικών δεδομένων των χρηστών.

Επιπτώσεις σε αχαρτογράφητα νερά

Η βασική επίπτωση μιας ρομποτικής εποχής εργασίας και υπηρεσιών, ταχύτατων αυτοκινούμενων μέσων μεταφοράς, άυλων αξιών και νομισμάτων, δανειζόμενων εικονικών εμπειριών, ηχητικών βοηθών και απεικονίσεων επαυξημένης πραγματικότητας, εργαστηριακής τροφής και ψηφιακών χειροπέδων, είναι χωρίς αμφιβολία «ο δυτικός άνθρωπος χωρίς τα δικαιώματα της μόρφωσης και της εργασίας».

Με άλλα λόγια ο εξελιγμένος κόσμος περνά ταχύτατα στην εποχή όπου δεν θα υπάρχουν τόσες πολλές δουλειές για να απασχολήσει τον πληθυσμό, ενώ σε δεύτερο χρόνο δε θα είναι και τόσο σημαντικό να θεωρείται απαίτηση των καιρών η εξειδίκευση και άρα η εκπαίδευση.

Υπάρχει μια μεγάλη θεωρητική συζήτηση επ’ αυτών των θεμάτων. Οι κορυφές των θεωριών είναι οι προτάσεις διαφόρων δισεκατομμυριούχων όπως οι πρωτοπόροι της τεχνολογίας Gates, Zuckerberg και Musk, οι οποίοι έχουν την πολυτέλεια της υπερανάλυσης και της προβολής του μέλλοντος μάλλον πιο εύκολα από τους κοινούς θνητούς.

Να φορολογηθούν τα ρομπότς, προτείνει ο ένας, να θεσπιστεί εγγυημένος μισθός σε όλους τους ανθρώπους λέει ο άλλος και αν το σκεφτείτε λίγο περισσότερο εννοούν ότι θα δουλεύουν τα τεχνολογικά δημιουργήματά τους και οι άνθρωποι άπραγοι θα εισπράττουν τόσα όσα χρειάζεται (όχι απαραίτητα, χρειάζονται) για να καταναλώσουν. Αυτή η μορφή συμπεριφοράς, η κατανάλωση, είναι και το χρήσιμο εργαλείο λειτουργίας της οικονομίας και συνεπώς εάν οι ελεγκτές του κεφαλαίου θελήσουν να προκαλέσουν μελλοντικές φούσκες, απλώς θα διανέμουν περισσότερο «εγγυημένο» χρήμα για να αυξάνεται η μόχλευση στην αγορά.

«Τους θέλουν να κάθονται στον καναπέ» όπως λέει ο Galloway και μάλλον οι αυτοματισμοί στις πωλήσεις θέλουν αυτούς τους «απενεργοποιημένους» ανθρώπους να καταναλώνουν σαν να μην υπάρχει αύριο.

Επηρεάζονται άμεσα μια σειρά από λειτουργίες και δραστηριότητες.

Στις οικονομικά ανεπτυγμένες γωνιές του κόσμου, το χρήμα που διακινείται στη μορφή τραπεζογραμματίου ή κέρματος είναι μόλις το 25% των συναλλαγών. Αυτό έγινε σχετικά γρήγορα με τη βοήθεια των Τραπεζών από τις οποίες περνούν πλέον τα πάντα με τα γνωστά προσχήματα.

Εκτός από τις μεθόδους πληρωμής με φυσικά ή άυλα μέσα, ο άνθρωπος ελέγχει τα πάντα με μία ή με ελάχιστες συσκευές. Τα κινητά τηλέφωνα ή τα hubs όπως οι φωνητικοί βοηθοί επιτρέπουν την τακτοποίηση του προγραμματισμού ζωής, την κατανάλωση, την ψυχαγωγία, και μια πιο έξυπνη και από πλευράς ενέργειας και ασφάλειας διαχείριση σπιτιών και εν γένει εγκαταστάσεων.

Ασφαλώς υπάρχουν οι πολύ καλές στιγμές συγχρονισμού της καινοτομίας και της ανάγκης, όπως η περίπτωση της Tesla που ανακοίνωσε ότι μπορεί να ηλεκτροδοτήσει με μπαταρίες της το δοκιμαζόμενο Puerto Rico, αλλά και η χρήση ρομπότ στα logistics όπου αυξάνεται κατά 300% η παραγωγικότητα.

Η διασκέδαση έχει τις μορφές της εικονικής και της επαυξημένης πραγματικότητας, ενώ η μεγάλη οθόνη απέναντι από τον καναπέ σερβίρει πλέον περιεχόμενο κατ’ απαίτηση. Η κατανάλωση μπορεί να γίνει από εφαρμογές AR+AI και η οθόνη να γίνεται βιτρίνα για τα ρούχα που φορά το είδωλό σου.

Τα κλειδιά του μέλλοντος είναι χωρίς δεύτερη σκέψη τα βιομετρικά στοιχεία, η αναγνώριση προσώπου και η ταυτοποίηση μέσω ίριδας. Είναι χαρακτηριστικό ότι δυο smartphones που κυκλοφόρησαν πρόσφατα ανταγωνίζονται για το καλύτερο σύστημα. Κανείς δε δίνει δεκάρα για τα ηθικά ζητήματα αυτής της εξέλιξης σαν να μην αφορά τα προσωπικά δεδομένα κατοίκων του πλανήτη.

Τα ευαίσθητα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα είναι το κόστος του εισιτηρίου που πληρώνουμε για τον θαυμαστό κόσμο του Internet of Things και των εφαρμογών που μας κάνουν πιο εύκολη τη ζωή. Ακόμα και οι έξυπνες πόλεις ζητούν από τους πολίτες “οικειοθελή στοιχεία συμπεριφοράς” – δημοτικά τέλη προκειμένου να προγραμματίζει μια σειρά υπηρεσιών.

Ο άνθρωπος που στον εικοστό αιώνα τίμησε τους τέσσερις τροχούς σαν θεότητα, τείνει να ξεφύγει από την διάσταση του ιδιόκτητου οχήματος. Τα αυτοκινούμενα αυτοκίνητα είναι αυτή τη στιγμή μαζί με τις εφαρμογές για την υγεία, οι ζωτικοί χώροι για την ανάπτυξη τεχνολογικής καινοτομίας και τεχνητής νοημοσύνης. Το βασικό πλεονέκτημα για τις μετακινήσεις του μέλλοντος είναι ότι ο εποχούμενος μοιράζεται με άλλους μια διαδρομή. Η δε ανάγκη για τα χύτητα στη μετάβαση πιέζει για οχήματα που κινούνται γρήγορα και προγραμματισμένα χωρίς κίνδυνο ζωής.

Η παραγωγή τροφής στα εργαστήρια αλλάζει την αγροτική οικονομία. Από την κατασκευή κρέατος απαλλαγμένου από ορμόνες και αντιβιοτικά έως και η υδροπονία σε φάρμες-θερμοκήπια αλλάζει τα δεδομένα για έναν τεράστιο οικονομικό κύκλο.

Κεντρική photo:

Keywords
Τυχαία Θέματα