Ο πρώην διοικητής του FBI Ρ. Μιούλερ επικεφαλής της έρευνας για πιθανές ρωσικές παρεμβάσεις

10:05 18/5/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Το υπουργείο Δικαιοσύνης των Ηνωμένων Πολιτειών διόρισε τον πρώην διευθυντή του Ομοσπονδιακού Γραφείου Ερευνών (FBI) Ρόμπερτ Μιούλερ ως ειδικό ανακριτή για να διερευνήσει την πιθανή συνωμοσία μεταξύ της προεκλογικής ομάδας του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και της Ρωσίας, καθώς και ισχυρισμούς για τις παρεμβάσεις της Ρωσίας στις αμερικανικές εκλογές.

O 72χρονος

Μιούλερ, παρασημοφορήθηκε ως αξιωματικός των Πεζοναυτών στον Πόλεμο του Βιετνάμ, ενώ διετέλεσε πρώην ομοσπονδιακός εισαγγελέας που είναι γνωστός για την σοβαρότητά του και για το στιβαρό ύφος του. Τοποθετήθηκε από τον πρόεδρο Τζορτζ Μπους τον νεότερο στη θέση του διευθυντή του FBI, μία εβδομάδα πριν από την πολλαπλή τρομοκρατική επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου 2001. Ο πρώην πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα του ζήτησε να παραμείνει για δύο χρόνια και ο ίδιος αντικαταστάθηκε από τον πρώην διευθυντή του FBI Τζέιμς Κόμεϊ το 2013.

Στη διάρκεια της θητείας στη διεύθυνση του FBI, ο Μιούλερ έμεινε γνωστός για την προσπάθεια του να μεταρρυθμίσει το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών των ΗΠΑ, για την διάθεση περισσότερων πόρων στη διενέργεια ερευνών κατά της τρομοκρατίας, αλλά και για την ενίσχυση του επιπέδου συνεργασίας με άλλες κυβερνητικές υπηρεσίες των ΗΠΑ.

Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαδικασίες για την επιλογή του αντικαταστάτη του Κόμεϊ στο FBI. Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκαν χθες συνεντεύξεις υποψηφίων στον Λευκό Οίκο.

Ο διορισμός έγινε μετά από μια εβδομάδα αναβρασμού στον Λευκό Οίκο και από αυξανόμενες πιέσεις για μια ανεξάρτητη έρευνα των φερόμενων ρωσικών προσπαθειών να επηρεάσουν τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου υπέρ του Τραμπ και κατά της υποψήφιας των Δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον.

Ο Τραμπ έχει βρεθεί κάτω από αυξανόμενη πίεση μετά την απόλυση την περασμένη εβδομάδα του Τζέιμς Κόμεϊ, διευθυντή του FBI, ο οποίος είχε ξεκινήσει μια ομοσπονδιακή έρευνα για το θέμα.

Οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ είπαν νωρίτερα φέτος ότι η Ρωσία επενέβη στις αμερικανικές εκλογές, κατηγορία που καταρρίπτει η Μόσχα ενώ η ομάδα του Τραμπ αρνείται κάθε συνωμοσία με τη Ρωσία.

«Η απόφασή μου (να διορίσω ειδικό ανακριτή) δεν αποτελεί απόδειξη ότι έχουν διαπραχθεί εγκλήματα ή ότι δικαιολογείται κάποια δίωξη. Δεν έχω καταλήξει σε τέτοιο συμπέρασμα», είπε ο αναπληρωτής γενικός εισαγγελέας Ροντ Ρόζενστιν σε δήλωσή του. «Αποφάσισα ότι ο ειδικός ανακριτής είναι αναγκαίος ώστε να πεισθούν πλήρως οι Αμερικανοί πολίτες για το αποτέλεσμα», πρόσθεσε.

Οι Δημοκρατικοί στο Κογκρέσο και μερικοί Ρεπουμπλικανοί, έχουν ζητήσει ανεξάρτητη έρευνα στο θέμα.

Ο βουλευτής Ελάιτζα Κάμινγκς, πρώτος τη τάξει Δημοκρατικός στην επιτροπή επιτήρησης της Βουλής των Αντιπροσώπων, χαιρέτησε την πράξη του Ρόζενστιν, λέγοντας, «Νομίζω ότι πήρε μια σωστή απόφαση στο πρόσωπο του κ. Μιούλερ, και τον συγχαίρω που έβαλε πρώτα τη χώρα και το σύστημα δικαιοσύνης».

Ο Ρεπουμπλικάνος Τζέισον Τσάφετζ, πρόεδρος της αρμόδιας Επιτροπής Εποπτείας στην Βουλή των Αντιπροσώπων, σχολίασε θετικά τα προσόντα του ειδικού ανακριτή Ρόμπερτ Μιούλερ, τηρώντας ωστόσο, αποστάσεις από τον διορισμό του. “Δεν νομίζω ότι θα έπρεπε να διορίσουν κάποιον. Δεν έχω δει κάποιο στοιχείο που ν’ αποδεικνύει συνωμοσία. Πού είναι αυτό έγκλημα για το οποίο νομίζουν ότι χρειάζεται ένας ειδικός ανακριτής, να το διερευνήσει,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τσάφετζ στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News.

Τραμπ: Η έρευνα θα αποδείξει ότι δεν υπήρχε αθέμιτη συνεργασία

Από την πλευρά του, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε χθες ότι ο διορισμός ενός ειδικού ανακριτή θα αποδείξει ότι δεν υπήρξε καμία αθέμιτη συμπαιγνία μεταξύ της προεκλογικής του ομάδας και μιας ξένης δύναμης.

«Όπως έχω δηλώσει πολλές φορές, μια διεξοδική έρευνα θα επιβεβαιώσει αυτό που ήδη ξέρουμε – ότι δεν υπάρχει καμία αθέμιτη συνεργασία μεταξύ της καμπάνιας μου και οποιασδήποτε ξένης δύναμης», τόνισε ο Τραμπ.

«Προσβλέπω στην ολοκλήρωση του θέματος αυτού γρήγορα. Στο μεταξύ, δεν θα σταματήσω ποτέ να μάχομαι για τον λαό και για τα θέματα που έχουν τη μεγαλύτερη σημασία για το μέλλον της χώρας μας», πρόσθεσε.

Κλείσιμο με μεγάλη πτώση στη Γουόλ Στριτ

Στο μεταξύ, με τη μεγαλύτερη πτώση την οποία έχει υποστεί μετά τις προεδρικές εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου έκλεισε το χρηματιστήριο στη Γουόλ Στριτ, καθώς οι επενδυτές εμφανίστηκαν ανήσυχοι για τα εντεινόμενα πολιτικά προβλήματα του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Ο δείκτης Dow Jones της βιομηχανίας έκλεισε με πτώση 372,82 μονάδων (-1,78%), στις 20.606,93 μονάδες.

Ο δείκτης Nasdaq, στον οποίο κυριαρχούν οι εταιρείες του κλάδου της τεχνολογίας, έκλεισε με πτώση 158,63 μονάδων (-2,57%), στις 6.011,24 μονάδες.

Ο ευρύτερος δείκτης S&P 500, ο οποίος θεωρείται αντιπροσωπευτικός της γενικής τάσης, έκλεισε με πτώση 43,64 μονάδων (-1,82%), στις 2.357,03 μονάδες.

Σχετική είδηση: Πολύ δύσκολη αλλά όχι απίθανη η αποπομπή Τραμπ (video)
Πηγή: ΕΡΤ, Α’ Πρόγραμμα, ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters

Keywords
Τυχαία Θέματα