Ο Ντόναλντ Τραμπ στον απόηχο του Σάρλοτσβιλ

12:01 14/8/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Ένα άγαλμα του στρατηγού Λη ήταν η αφορμή για τις ταραχές στο Σάρλοτσβιλ της Βιρτζίνια, όπου τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν σε γεγονότα που σχετίζονται με τη διαδήλωση νεοναζιστικών ομάδων και τη σχετική αντιδιαδήλωση. Το άγαλμα του στρατηγού που βρέθηκε επικεφαλής του στρατού των Νοτίων στον αμερικανικό εμφύλιο έχει αναδειχθεί σε εμβληματικό μνημείο για κάποιες εθνικιστικές ομάδες, ειδικά μετά από ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου του Σάρλοτσβιλ, το οποίο υποστήριξε την απομάκρυνσή

του. Το Σάββατο, η διαδήλωση υπέρ της παραμονής του μνημείου στη θέση του έγινε ο τόπος έντονης αντιπαράθεσης, η οποία τροφοδότησε και σημαντική πολιτική διαμάχη, καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, δέχθηκε κριτική για τα σχόλια που έκανε σχετικά.

Ένας νεαρός, ηλικίας 20 χρονών, οδήγησε το αυτοκίνητό του σε σειρά άλλων οχημάτων, τα οποία τελικά συγκρούστηκαν με αντιδιαδηλωτές στο Σάρλοτσβιλ. Ανάμεσα στα άτομα αυτά ήταν και η Χέδερ Χάγιερ, 32 χρονών, η οποία και σκοτώθηκε. Ο πρόεδρος Τραμπ εμφανίστηκε ενώπιον δημοσιογράφων στο ιδιόκτητό του θέρετρο γκολφ, όπου περνά τις διακοπές του, και με αργοπορία, όπως σχολίασαν αρκετοί, παρατήρησε πως πρέπει να τελειώσει η βία από κάθε πλευρά. Το σχόλιο αυτό εξόργισε πολλούς πολιτικούς, από το ρεπουμπλικανικό και το δημοκρατικό κόμμα, οι οποίοι θεώρησαν πως ο Αμερικανός πρόεδρος εξομοίωσε τους εθνικιστές με τους αντιδιαδηλωτές, και απέφυγε να κατονομάσει ως νεοναζιστές τους πρώτους, ή ως τρομοκρατία την ενέργεια του 20χρονου οδηγού.

Όπως παρατηρεί το Reuters, η άστοχη ενέργεια του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών και η καταιγίδα αντιδράσεων που προκάλεσε είναι μία σημαντική ένδειξη αδυναμίας του στο πλαίσιο των πρώτων σημαντικών κρίσεων που κλήθηκε να διαχειριστεί. Παρ’ ότι ο προκάτοχός του, Μπαράκ Ομπάμα, είχε χρειαστεί να αντιμετωπίσει αρκετές δυσκολίες στην αρχή της θητείας του (την οικονομική κρίση, την πετρελαιοκηλίδα στο Μεξικό, κ.ά.), ο Ντόναλντ Τραμπ είχε μια συγκριτικά ομαλότερη θητεία, η οποία τις προηγούμενες ημέρες απέκτησε δύο ξεκάθαρα επείγοντα ζητήματα: Την διαμάχη με την Βόρεια Κορέα, και τις ταραχές στο Σάρλοτσβιλ. Όπως φαίνεται, τόσο οι κομματικοί του σύμμαχοι, όσο και οι παραδοσιακότεροι αντίπαλοί του, συμφωνούν πως δεν έδειξε τα απαραίτητα ηγετικά χαρακτηριστικά. Μάλιστα, την ίδια ώρα που αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου προσπαθούσαν να ανασκευάσουν τα σχόλια του προέδρου Τραμπ, υποστηρίζοντας πως ασφαλώς και εννοούσε και τους νεοναζί όταν μιλούσε για τις πολλές πλευρές του μίσους, την ίδια ώρα που ακόμα και η κόρη του έκανε σχόλια που στόχευαν ξεκάθαρα τις ομάδες που ο πατέρας της δεν κατονόμαζε, η Washington Post παρατηρεί σε άρθρο της πως ο Αμερικανός πρόεδρος δεχόταν καλά λόγια από μία ιστοσελίδα την οποία η εφημερίδα χαρακτηρίζει ως νεοναζιστική, το The Daily Stormer, όπου η κριτική για τα σχόλια του Ντόναλντ Τραμπ είναι πολύ διαφορετικά, καθώς υποστηρίζουν: «Τα σχόλια του Τραμπ ήταν καλά. Δεν μας επιτέθηκε. Είπε απλά πως το έθνος πρέπει να ενωθεί. Τίποτα συγκεκριμένο εναντίον μας».

Keywords
Τυχαία Θέματα