Ο καραγκούνικος γάμος αναβιώνει στα Τρίκαλα

10:42 26/2/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Η αναπαράσταση του παραδοσιακού καραγκούνικου γάμου αναβιώνει κάθε χρόνο την Καθαρή Δευτέρα στα Μεγάλα Καλύβια του Νομού Τρικάλων. Πρόκειται για ένα έθιμο που τηρείται εδώ και πολλά χρόνια και αποτελεί ορόσημο για την ευρύτερη περιοχή.

Ολη η ιεροτελεστία του γάμου ενός καραγκούνικου ζευγαριού, όπως αυτός γινόταν μέχρι και τη δεκαετία του 1960-70 στα Μεγάλα Καλύβια και σε όλα τα καραγκουνοχώρια της Δυτικής Θεσσαλίας, παρουσιάζεται την ημέρα αυτή, εντυπωσιάζοντας τους επισκέπτες.

Πριν ξεκινήσει ο γάμος γίνονται τα αρραβωνιάσματα (σιβάσματα) του ζευγαριού -κανονικά, γίνονταν τουλάχιστον

ένα χρόνο πριν- αλλά παρουσιάζονται μαζί με τον γάμο για την οικονομία του χρόνου. Στην πλατεία του χωριού γίνονται τα στέφανα και ακολουθεί ο παραδοσιακός γαμήλιος χορός. Δύο πομπές συναντιούνται στην πλατεία για το μυστήριο του… γάμου: Η μία του γαμπρού που καταφθάνει πρώτος και η άλλη της νύφης που έρχεται από το Κονάκι, το ανακαινισμένο διώροφο τουρκικό διοικητήριο που αποτελεί την έδρα του Εκπολιτιστικού Λαογραφικού Ομίλου Καλυβίων (ΕΛΟΚ). Ο γαμπρός -αφού τον έχουν ξυρίσει δημόσια και υπό τους ήχους παραδοσιακών τραγουδιών- είναι ντυμένος με φουστανέλα και οι συγγενείς του με παραδοσιακές φορεσιές του παρελθόντος (σκούτινα, παντελόνια, γιλέκα, κ.λπ.).

Η όλη διαδικασία των αρραβωνιασμάτων και του γάμου παρουσιάζεται ως παρωδία-κωμωδία με έξυπνες ατάκες, άφθονο χιούμορ και πολλές φορές «ακατάλληλες» χειρονομίες και κινήσεις που προκαλούν το γέλιο των παρευρισκομένων. Την παράσταση «κλέβει» τις περισσότερες φορές ο ψευτοπαπάς με την παπαδιά του, που εισέρχονται στην πλατεία με μία μηχανή μεγάλου κυβισμού ή με κάποιο άλλο ασυνήθιστο μεταφορικό μέσο.

Οι θεατές -ανάμεσα στους Μεγαλοκαλυβιώτες και πολλοί επισκέπτες- παρακολουθούν αρχικά όλα τα δρώμενα και κατόπιν πιάνονται στον μεγάλο κύκλο του χορού και χορεύουν υπό τους ήχους του κλαρίνου παραδοσιακά δημοτικά τραγούδια της Θεσσαλίας -και όχι μόνο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα