Νερό ή αναψυκτικό το καλοκαίρι;

12:04 23/7/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Το νερό αποτελεί ζωτικό συστατικό του οργανισμού μας και είναι απαραίτητο για την καλή λειτουργία του και την επιβίωσή μας. Ειδικά τώρα το καλοκαίρι, όσο το θερμόμετρο ανεβαίνει τόσο αυξάνεται και η επιθυμία μας για κρύα και δροσιστικά ροφήματα, χυμούς και αναψυκτικά! Τι πρέπει, όμως, να επιλέξουμε ώστε να ξεδιψάσουμε αληθινά αλλά και υγιεινά;

Είναι γεγονός ότι τα αναψυκτικά και οι συσκευασμένοι χυμοί δεν μπορούν να αντικαταστήσουν το νερό, το οποίο μας ξεδιψάει γρήγορα

και πάνω απ’ όλα υγιεινά, καθώς δεν περιέχει σάκχαρα και άλλα συστατικά και δεν μας επιβαρύνει με επιπλέον θερμίδες. Οταν πίνουμε νερό, το 60%-70% της προσληφθείσας ποσότητας απορροφάται σε περίπου 15 λεπτά, κάτι που δεν συμβαίνει με τα αναψυκτικά και τους χυμούς.

Τι να προτιμήσουμε;

Νερό: Η πιο κατάλληλη, εύκολη και οικονομική και λύση! Μας ξεδιψάει χωρίς να μας φορτώνει με περιττές θερμίδες, ενώ παράλληλα ενυδατώνει σωστά τον οργανισμό μας.Φυσικοί χυμοί: Είναι πλούσιοι σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικά, δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε ότι είναι πλούσιοι και σε ενέργεια. Αποτελούν καλή λύση όταν χρειαζόμαστε ένα δροσιστικό και θρεπτικό σνακ, εφόσον δεν έχουμε τη δυνατότητα να φάμε φρούτα. Μια καλή επιλογή είναι ένας φρέσκος χυμός φρούτων (πορτοκάλι, μήλο, καρότο και ακτινίδιο), που μας εξασφαλίζει σημαντική ποσότητα βιταμίνης C (που προστατεύει και τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα), βιταμίνης Α και αρκετών μετάλλων, όπως κάλιο, φώσφορο και άλλα σε μικρότερη ποσότητα.Τσάι/καφές: Είναι ελεύθερα θερμίδων εφόσον δεν προσθέσουμε ζάχαρη, γάλα ή κρέμα. Έχουν αντιοξειδωτικές ουσίες, ενώ ιδιαίτερα για το τσάι πολλές μελέτες υποστηρίζουν τις ευεργετικές δράσεις του στην υγεία. Το γεγονός όμως ότι και τα δύο αυτά ροφήματα περιέχουν καφεΐνη αφενός θέτει ένα ανώτατο όριο στην κατανάλωσή τους και αφετέρου δεν τα καθιστά ιδανική λύση ενυδάτωσης, λόγω της διουρητικής τους δράσης. Πάντως, από αυτά τα δύο ροφήματα προτιμάμε το πράσινο τσάι, που δρα κατά του καρκίνου, βοηθά στην απώλεια βάρους, τονώνει το ανοσοποιητικό, καταπραΰνει το στρες, συμβάλλει στην προστασία του δέρματος από τον ήλιο.Αλκοόλ: Μια κρύα μπίρα το καλοκαίρι αποτελεί αγαπημένη συνήθεια για πολλούς, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια των διακοπών. Τόσο η μπίρα, όμως, όσο και οποιοδήποτε άλλο αλκοολούχο ποτό χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, γιατί όσο εμείς νιώθουμε ότι μας ξεδιψάει τόσο αυτό μας… αφυδατώνει! Η λύση είναι να πίνουμε πάντα μαζί νερό, ενώ είναι προτιμότερο να αποφεύγουμε το αλκοόλ όταν είμαστε πολύ εκτεθειμένοι στον ήλιο, όπως για παράδειγμα στην παραλία.Συσκευασμένοι χυμοί, αναψυκτικά, γρανίτες και άλλα ροφήματα που περιέχουν ζάχαρη: Συνήθως τέτοια ροφήματα, λόγω της μεγάλης περιεκτικότητας σε ζάχαρη, περιέχουν και αρκετές θερμίδες, ενώ για τον ίδιο λόγο δεν θα καταφέρουν να μας ξεδιψάσουν.

«Έξυπνες» επιλογές ενυδάτωσηςΦτιάχνουμε μια μεγάλη ποσότητα από το αγαπημένο μας τσάι, όπως τον χειμώνα, και το φυλάμε σε μια κανάτα στο ψυγείο!Φτιάχνουμε δροσιστικά smoothies μόνοι μας, με φρούτα, πάγο και γάλα!Προσθέτουμε στο νερό ή στη σόδα μας λίγο λεμόνι ή λάιμ για μια διαφορετική γεύση. Επίσης, μπορούμε να προσθέσουμε στο νερό κάποια μυρωδικά, όπως ο βασιλικός, η μέντα και το δενδρολίβανο, τα οποία θα προσδώσουν ιδιαίτερα δροσιστική και ευχάριστη γεύση στο νερό.Φτιάχνουμε παγάκια από χυμό εσπεριδοειδών ή του αγαπημένου μας φρούτου και τα χρησιμοποιούμε κάθε φορά που θέλουμε να πιούμε νερό.

Δροσερό ναι, παγωμένο όχι

Τα παγωμένα ποτά δεν απορροφούνται με μεγάλη ταχύτητα από τον πεπτικό σωλήνα, ως εκ τούτου δεν ενυδατώνουν στον μέγιστο βαθμό τον οργανισμό, δεν ξεδιψούν δηλαδή περισσότερο. Είναι πιθανόν, μάλιστα, να έχουν το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι καταναλώνουμε υγρά δροσερά και όχι παγωμένα ή πολύ κρύα.

Ευχαριστούμε τον καθηγητή Διατροφής στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, Λάμπρο Συντώση.

Keywords
Τυχαία Θέματα