Νέος ελληνικός κινηματογράφος: «Άδικος κόσμος» στην ΕΡΤ1

11:20 10/6/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Την αστυνομική, κοινωνική, δραματική κομεντί «Άδικος κόσμος», συμπαραγωγής Ελλάδας-Γερμανίας 2011, έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν -σε Α’ τηλεοπτική μετάδοση- οι τηλεθεατές της ΕΡΤ1, το Σάββατο 10 Ιουνίου 2017 και ώρα 22:00, στο πλαίσιο της ζώνης «Νέος ελληνικός κινηματογράφος».

Υπόθεση: Ο Σωτήρης είναι προανακριτής της Αστυνομίας. Έχει μια εμμονή: θέλει να είναι δίκαιος. Αρνείται να κρίνει τους ανθρώπους σύμφωνα με το νόμο.

Προτιμά να τους κρίνει σύμφωνα με την προσωπική του ηθική. Στην προσπάθειά του να σώσει έναν ακόμα αθώο, σκοτώνει από λάθος έναν άνθρωπο. Η Δώρα είναι η μοναδική μάρτυρας στο έγκλημα. Είναι μια καθαρίστρια, που προκειμένου να επιβιώσει, είναι έτοιμη να αδικήσει όποιον βρει μπροστά της. Η «άδικη» Δώρα θα σώσει τον «δίκαιο» Σωτήρη; Και ο έρωτας; Τι κάνουμε τώρα με τον έρωτα;

Η ταινία «Άδικος κόσμος» είναι μια τραγικότατη κωμωδία για το πώς οι άνθρωποι αδικούν ο ένας τον άλλο επειδή είναι δυστυχείς. Είτε από αδυναμία όπως ο Σωτήρης, είτε από ανάγκη όπως η Δώρα, οι ήρωες της ιστορίας βρίσκονται όλοι στην ίδια παγίδα: ανέχονται μια ζωή που δεν τους αρέσει και θα ήθελαν μία άλλη που δεν ξέρουν καν πώς μοιάζει. Κάθε ήρωας θεωρεί για τον εαυτό του δίκαιο, κάτι το οποίο αδικεί κάποιον άλλο. Έτσι όλοι έχουν δίκιο. Και άδικο φυσικά.

Η ιστορία διηγείται το παράδοξο της αναζήτησης της ευτυχίας σε λάθος σημεία στις λάθος στιγμές και την υπαρξιακή αγωνία που προκύπτει όταν διαπιστώνουμε ένα τέτοιο λάθος στη ζωή μας.

Ο «Άδικος κόσμος» απέσπασε το Βραβείο Σκηνοθεσίας (Φίλιππος Τσίτος) και το Βραβείο Α΄ Ανδρικής Ερμηνείας (Αντώνης Καφετζόπουλος) στο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν 2011.

Επίσης, απέσπασε τα εξής Βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου 2012: Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας και Καλύτερου Α΄ και Β΄ Ανδρικού Ρόλου για τις ερμηνείες των Αντώνη Καφετζόπουλου και Χρήστου Στέργιογλου.

Σκηνοθεσία: Φίλιππος Τσίτος.

Σενάριο: Φίλιππος Τσίτος, Δώρα Μασκλαβάνου.

Διευθυντής φωτογραφίας: Πολυδεύκης Κυρλίδης.

Μουσική: Josepha Van Der Schoot.

Σκηνογραφία: Σπύρος Λάσκαρης.

Ενδυματολόγος: Χριστίνα Χαντζαρίδου.

Ήχος: Βαγγέλης Ζέλκας.

Μοντάζ: Δημήτρης Πεπονής.

Παραγωγός: Αλεξάνδρα Μπουσίου.

Παίζουν: Αντώνης Καφετζόπουλος, Θεοδώρα Τζήμου, Χρήστος Στέργιογλου, Σοφία Σεϊρλή, Αχιλλέας Κυριακίδης, Μάκης Παπαδημητρίου, Μηνάς Χατζησάββας, Μισέλ Δημόπουλος, Πατής Κουτσάφτης, Χρήστος Λιακόπουλος, Γιώργος Σουξές.

Διάρκεια: 107΄

Keywords
Τυχαία Θέματα