Νέα έργα 44 εκ. ευρώ από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

16:39 15/11/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Σαράντα τέσσερα εκατομμύρια από το νέο προϋπολογισμό της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας είναι καθορισμένα για νέα έργα, όπως δήλωσε ο περιφερειάρχης, Απόστολος Τζιτζικώστας, στην ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για την ψήφιση του προϋπολογισμού του 2018 και του ολοκληρωμένου πλαισίου δράσης της Περιφέρειας. Παράλληλα, άσκησε κριτική στην κεντρική διοίκηση, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «έργα που έκανε η Περιφέρεια ολοκληρώθηκαν, ενώ έργα του κράτους έμειναν πίσω» και τόνισε ότι πρέπει να αλλάξει η νοοτροπία του

κράτους και να μεταβούμε στην περιφερειακή διακυβέρνηση.
Ο κ. Τζιτζικώστας χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό ρεαλιστικό και απόλυτα εφαρμόσιμο και σχολίασε ότι σέβεται τα χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων, ενώ στηρίζεται στις αρχές της χρηστής διοίκησης, της υπευθυνότητας, της διαφάνειας και της ειδίκευσης των πιστώσεων. Επιπλέον, υποστήριξε, αντιμετωπίζει μια σειρά από νέα και παλιά έργα, καλύπτοντας όλο το πεδίο των αρμοδιοτήτων και των υποχρεώσεων της Περιφέρειας και συνυπολογίζει την οικονομική ενοποίηση αλλά και τη διαχειριστική αυτοτέλεια των 7 περιφερειακών ενοτήτων.
Το σύνολο των εσόδων του προϋπολογισμού για το 2018, που εγκρίθηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο, διαμορφώνεται σε 227.731.468 ευρώ και των εξόδων σε 315.169.485 ευρώ, ενώ το λογιστικό έλλειμμα των 87.438.017 ευρώ, για να είναι απόλυτα ισοσκελισμένος, καλύπτεται από το ταμειακό υπόλοιπο του 2017.
Η αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών, Διαφάνειας και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Περιφέρειας, Αθηνά Αηδονά, τόνισε ότι ο νέος προϋπολογισμός συντάχθηκε «χωρίς δημιουργική αλχημεία και μακριά από πολιτικές σκοπιμότητες», επισημαίνοντας ότι είναι αυστηρά εναρμονισμένος με τις διατάξεις της σχετικής ΚΥΑ. Διευκρίνισε δε ότι όταν η Εκτελεστική Επιτροπή εξέτασε τις προτάσεις των υπηρεσιών και τις πρότεινε στην οικονομική επιτροπή τον περασμένο Ιούλιο, δεν είχε εκδοθεί ακόμη η ΚΥΑ με τις αναλυτικές οδηγίες για την κατάρτισή του. Για τη γνώμη του παρατηρητηρίου οικονομικής αυτοτέλειας των ΟΤΑ υπογράμμισε ότι δεν ήταν σημαντικές οι τέσσερις παρατηρήσεις του.
Από την πλευρά της αντιπολίτευσης, ο Γιάννης Ανδρίτσος από την «Περιφέρεια Πρωταθλήτρια», σημείωσε ότι ο προϋπολογισμός του 2018 δεν είναι ρεαλιστικός, ενώ στερείται προτάσεων διεξόδου από την κρίση, πνοής ανάπτυξης και ελπίδας για τους πολίτες.
Η Δέσποινα Χαραλαμπίδου, από τη «Ριζοσπαστική Αριστερή Ενότητα», εκτίμησε ότι οι προβλέψεις για το 2018 δεν διαφοροποιούνται αλλά διαμορφώνονται πολύ πιο στεγνά, με βάση τις μνημονιακές απαιτήσεις της λιτότητας και της συρρίκνωσης της αυτοδιοίκησης.
Ο Νίκος Χρυσομάλλης, από την «Ελληνική Αυγή», ανέφερε ότι η παρουσίαση του προϋπολογισμού αποτελεί ομολογία αποτυχίας της παράταξης Τζιτζικώστα.
Ο Δημήτρης Μούρνος, από την παράταξη «Συμμετέχω», χαρακτήρισε ως αποθέωση της γραφειοκρατίας τις επισημάνσεις του οικονομικού παρατηρητηρίου.
Ο Βασίλης Ρέβας, από τη «Λαϊκή Συσπείρωση», σχολίασε ότι η διοίκηση της Περιφέρειας δικαιολογεί τη μείωση των πόρων με πρόσχημα την ανάγκη σωτηρίας των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.
Η Νιόβη Παυλίδου, από τους «Πολίτες Μπροστά», έκανε λόγο για γραφειοκρατική διαδικασία.
Τέλος, ο Θανάσης Αγαπητός, από την «Ανταρσύα», επισήμανε ότι ο προϋπολογισμός έρχεται σε αντίθεση με τα συμφέροντα του κόσμου της εργασίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα