Νέα απόπειρα καταστολής του πολέμου συμμοριών στη Βραζιλία

10:24 11/10/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Έπειτα από νέες ανταλλαγές πυρών μεταξύ αντίπαλων συμμοριών που διακινούν ναρκωτικά, ο στρατός της Βραζιλίας επέστρεψε την Τρίτη στη Ροσίνια, τη μεγαλύτερη φαβέλα στο Ρίο, για να υποστηρίξει μια επιχείρηση της.

Περίπου χίλιοι στρατιώτες είχαν πάρει θέσεις την τελευταία εβδομάδα του Σεπτεμβρίου σε αυτή τη φαβέλα, όπου ζουν περίπου 100.000 άνθρωποι, για μια επιχείρηση που είχε στόχο να τερματιστούν οι συγκρούσεις μεταξύ βαριά οπλισμένων συμμοριών. Οι ένοπλες δυνάμεις αποχώρησαν από τη Ροσίνια την 29η Σεπτεμβρίου, καθώς η κατάσταση επισήμως θεωρείτο πως είχε «σταθεροποιηθεί».

Ωστόσο νωρίς το πρωί της Τρίτης 500 στρατιώτες και θωρακισμένα πήραν ξανά θέσεις στην είσοδο και γύρω από τη φτωχογειτονιά, ιδίως στη δασική έκταση που φθάνει ως την εύπορη συνοικία Γκάβεα, στο νότιο τμήμα της πόλης, όπου οι διακινητές κρύβουν μέρος του οπλοστασίου τους και των ναρκωτικών τους και συχνά κρύβονται και οι ίδιοι.

Σχολιαστικές έρευνες έγιναν για όπλα, πυρομαχικά, εκρηκτικά, όλα τα υλικά που χρησιμοποιούν τα μέλη των συμμοριών που συγκρούονται, δήλωσε ο συνταγματάρχης Χομπέρτου Ιταμάρ.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, εννιά σχολεία στα οποία φοιτούν περίπου 3.000 μαθητές στη φαβέλα παρέμειναν κλειστά.

Σε αυτόν τον «πόλεμο» των συμμοριών αναμετρώνται ο νυν έγκλειστος από το 2011 και πρώην βαρόνος της διακίνησης ναρκωτικών στη Ροσίνια, ο Αντόνιου Φρανσίσκου Μπονφίμ, ή «Νεμ» και το άλλοτε δεξί του χέρι, ο Χοζέριου Αβελίνου ντα Σίλβα, γνωστός και ως «Χοζέριου 157», ο οποίος καταζητείται από τις αρχές.

Το βράδυ της Τρίτης η γυναίκα του «Νεμ», η Τζανούμπια ντε Σόουζα Χανζέλ, συνελήφθη σε μια άλλη φαβέλα, τη Μόχο ντο Ντεντέ, κοντά στο αεροδρόμιο της βραζιλιάνικης μεγαλούπολης, γνωστοποίησε η αστυνομία μέσω Twitter.

Η Τζανούμπια, που είχε καταδικαστεί ερήμην σε 28 χρόνια κάθειρξη τον Μάρτιο του 2016 για διακίνηση ναρκωτικών, διέφευγε τη σύλληψη. Αντιμετωπίζει την κατηγορία ότι διηύθυνε τον Σεπτέμβριο την επίθεση εναντίον του «Χοζέριου 157», κατόπιν διαταγών που έλαβε εξ αποστάσεως από τον «Νεμ».

Περίπου έναν χρόνο αφότου φιλοξένησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες, που χαρακτηρίστηκαν επιτυχία, η βραζιλιάνικη μητρόπολη είναι αντιμέτωπη με μια ανάφλεξη της βίας στις φαβέλες, η οποία επιτάθηκε από την οικονομική κρίση στην Πολιτεία.

Καθώς η πολιτειακή κυβέρνηση βρίσκεται στα πρόθυρα χρεοκοπίας και οι καθυστερήσεις των μισθών των αξιωματούχων, των δημοσίων λειτουργών και των αστυνομικών συχνά διαρκούν μήνες, αποφασίστηκε να σταλούν δυνάμεις του στρατού για να συνδράμουν την αστυνομία στις επιχειρήσεις για την αντιμετώπιση των συμμοριών που λυμαίνονται τις φαβέλες.

Keywords
Τυχαία Θέματα