Ναύπακτος:Η ΠΟΕΔΗΝ για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα

09:57 11/5/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Η κατάσταση στην Πρωτοβάθμια Υγειονομική Περίθαλψη στη χώρα είναι η εικόνα που εμφανίζει το Κέντρο Υγείας ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ και το ΕΚΑΒ Νόμου Λάρισας -αναφέρει χαρακτηριστικά η ΠΟΕΔΗΝ- ο πρόεδρος της οποίας Μιχάλης Γιαννακός επισκέφτηκε το Κέντρο Υγείας Ναυπάκτου.

Ο αριθμός των εξυπηρετούμενων ασθενών φτάνει τους 50.000 και το καλοκαίρι διπλασιάζεται λόγω τουρισμού.

Καθημερινά κατά μέσο όρο το επισκέπτονται 200 ασθενείς.

Οι εναπομείναντες Ιατροί και το λιγοστό προσωπικό του πρώην ΙΚΑ στεγάζονται στο Κέντρο Υγείας. Έχουν απομείνει μόνο τρεις Ιατροί (Γενικός Ιατρός, Γυναικολόγος, Καρδιολόγος).

Τα ιατρικά μηχανήματα, οφθαλμολογικά, οδοντιατρικά εκατομμυρίων ευρώ, μεταφέρθηκαν και σκουριάζουν στις αποθήκες του Κέντρου Υγείας ελλείψει Ιατρών. Για να γλιτώνουν «ψίχουλα» από τα νυκτερινά και τις αργίες του προσωπικού αφήνουν ακάλυπτες τις βάρδιες. Μια Νοσηλεύτρια στην βάρδια κατά τις αργίες και τις νύκτες.

Όπως κατήγγειλαν οι εργαζόμενοι το πάτωμα του Κέντρου Υγείας είναι στρωμένο με πλακάκια αμιάντου. Πολλά εξ αυτών εμφανίζουν φθορές και καθίστανται άκρως επικίνδυνα για τους ασθενείς και το προσωπικό, καθότι υπάρχει κίνδυνος εισπνοής κατεστραμμένου αμιάντου.

Μεγάλη είναι η έλλειψη υλικών (αναλωσίμων, υγειονομικού υλικού) λόγω έλλειψης κονδυλίων. Το χειμώνα δεν είχαν πετρέλαιο θέρμανσης.

Διαχειριστικά προβλήματα θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή των Ασθενών, εκτάκτων περιστατικών αν και το Κέντρο Υγείας διαθέτει Ασθενοφόρο καθ’ όλο το 24ωρο.

«… Με το προτεινόμενο Σχέδιο Νόμου τονίζουν τα μέλη της ΠΟΕΔΗΝ επιδιώκουν να ταυτοποιήσουν την διάλυση των καταργημένων Μονάδων Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης. Να καταγράψουν όποιες Μονάδες λειτουργούν σήμερα και την κάλυψη της ζήτησης να την αναθέσουν στον ιδιωτικό τομέα. Εφαρμόζουν διατάξεις του 3ου Μνημονίου που ορίζουν την οριοθέτηση των δυνατοτήτων των Δημόσιων Μονάδων Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης και την κάλυψη της ζήτησης από τον Ιδιωτικό τομέα. Το ρόλο του οικογενειακού Ιατρού θα τον ασκούν ιδιώτες Ιατροί και θα τους πληρώνουν από την τσέπη τους οι πολίτες…».

Νίκη Παπαδούλα

Keywords
Τυχαία Θέματα