Ν. Παπαδάκης: Κίνδυνος από τις ακροδεξιές δυνάμεις (audio)

08:53 28/9/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Μετά τα αποτελέσματα των εκλογών, οι περισσότεροι αναζητούν μία πειστική απάντηση στο ερώτημα γιατί σχεδόν 8.000.000 Γερμανοί ψήφισαν το ακροδεξιό κόμμα, ενώ ταυτόχρονα καταψήφισαν το σοσιαλδημοκρατικό – το οποίο κατέγραψε τα χειρότερα ποσοστά του μετά το 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο, γεγονός που θεωρείται άκρως επικίνδυνο για τη χώρα, με κριτήριο το ναζιστικό παρελθόν της. Μόνο από το κόμμα της καγκελαρίου, από το οποίο 1.000.000 ψηφοφόροι προς την ακροδεξιά.

Παράλληλα, το κόμμα της κ. Μέρκελ υπέστη τη μεγαλύτερη ήττα του από

το 1944, ενώ το κόμμα του κ. Σουλτς τη μεγαλύτερη από το 1932.

Οι εξελίξεις στην Γερμανία απασχολούν άμεσα το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τόνισε σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ Χανίων ο Νίκος Παπαδάκης, Καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Οι ηγέτες της Ένωσης, δεν μπορούν να καμώνονται τους «έκπληκτους» με την άνοδο μιας επικίνδυνης, θεματικοποιημένης ακροδεξιάς, υπογράμμισε ο κ. Παπαδάκης.

Στο εκλογικό αποτέλεσμα συντέλεσαν και άλλοι παράγοντες εκτός από το μεταναστευτικό: Η φτωχοποίηση της μέσης τάξης, η κυριαρχία της τετράωρης απασχόλησης και το στεγαστικό, παράγοντες που δεν συζητούνται στην ΕΕ.

Εάν δεν καταπολεμηθεί η οικονομική κρίση σωστά, η οποία δεν έχει σταματήσει ποτέ να εξελίσσεται αλλά απλά ελέγχεται με τη βοήθεια της ΕΚΤ, εάν δεν βρεθεί άμεσα λύση στο πρόβλημα της νεανικής ανεργίας (ανάλυση), καθώς επίσης εάν συνεχιστεί η χρήση του ευρώ ως όπλου για τη μετατροπή κρατών σε προτεκτοράτα, το μέλλον της ηπείρου μας θα είναι πολύ σκοτεινό – ενώ δεν πρέπει να υποτιμάει κανείς τη γερμανική στροφή, όπως συνέβη πριν από τον πόλεμο, εάν δεν θέλει να βιώσει ξανά τις ίδιες συνθήκες.

Ακούστε τη συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ Χανίων ο κ. Παπαδάκης:

Ρεπορτάζ: Κατερίνα Πολύζου – Ηλεκτρονική Επεξεργασία:

Keywords
Τυχαία Θέματα