Μόνιμη στέγη απέκτησαν, στη Λάρισα, τα άτομα με άνοιες και όσοι τα φροντίζουν

14:54 9/2/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Τη δική τους στέγη απέκτησαν οι οικογένειες που έχουν στους κόλπους τους και φροντίζουν συζύγους, αδέρφια κλπ με Alzheimer ή με κάποιο άλλο είδος άνοιας. Το κέντρο ημερήσιας φροντίδας άρχισε τη λειτουργία του σήμερα στο Γ ΚΑΠΗ περιοχής ΑΤΑ, στην οδό Χατζηγιάννη στη Λάρισα.

Από

τις 11 το πρωί ως τις 15.00 το μεσημέρι, κάθε μέρα, όσοι νοσούν (1ο και 2ο στάδιο) θα κάνουν ενδυνάμωση νου, με νοητικά εργαλεία όπως μουσικοθεραπεία, χοροθεραπεία, ζωγραφική, τραγούδι, ειδικές ασκήσεις και παιγνιοθεραπεία, με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας της καθημερινότητάς τους.

» Ο σκοπός μας είναι τα άτομα αυτά να μην καταλήγουν σε κλινικές και ιδρύματα. Να μένουν στην οικογένεια, να νιώθουν ζεστασιά και αγάπη. Για να γίνει, όμως, αυτό, πρέπει και όσοι τα φροντίζουν, μέλη οικογένειας, μια κοπέλα-βοηθός ή και επαγγελματίες υγείας, να νιώθουν καλά, να αποφορτίζονται, να μην καταλήγουν να έχουν κατάθλιψη.» ανέφερε στην ΕΡΤ Λάρισας η Ελένη Νυφλή, επιστημονική σύμβουλος σε θέματα φροντίδας αρρώστων.
Στήριξη, λοιπόν, στο κέντρο ημερήσιας φροντίδας, θα βρίσκουν από ειδικούς και οι οικογένειες.
Επίσης, στο κέντρο θα γίνεται και πρόληψη με ενημέρωση όσων το επιθυμούν για την άνοια.
Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον Γιάννη Παγίτσα, νευρολόγο και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Νόσου Αλτσχάιμερ ν.Λάρισας, καταγράφονται 200.000 άτομα με άνοια, τα μισά με Alzheimer.

Παγκοσμίως, φτάνουν τα 40 εκατομμύρια!
Η άνοια «χτυπάει» μετά τα 65 έτη και για κάθε 5ετια ως τα 85 το ποσοστό αυξάνεται γεωμετρικά.
Συγκινημένη η πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Νόσου Αλτσχάιμερ ν.Λάρισας, Νττίνα Ανανιάδη-Νούλα ευχαρίστησε έναν έναν ονομαστικά τους ανθρώπους που εργάστηκαν για «να πραγματοποιηθεί το όνειρο» , όπως χαρακτηριστικά είπε.
Ο αντιδήμαρχος κοινωνικής πολιτκής δ.Λαρισαίων Δημήτρης Δεληγιάννης είπε ότι: «καναμε το αυτονόητο ως δημοτική αρχή, αυτή η δομή είναι ένα ακόμη βήμα προς την δέσμευσή μας να στηρίξουμε σε αυτά τα δύσκολα χρόνια τις ευπαθείς ομάδες».
Ο δήμος παραχώρησε τη στέγη και θα συνδράμει με όλες τις κοινωνικές υπηρεσίες του.

Keywords
Τυχαία Θέματα