Μονάδα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Απορριμμάτων στην Αλεξανδρούπολη

15:15 27/7/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Τη χρηματοδότηση του έργου ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων στη Αλεξανδρούπολη, συνολικής δημόσιας δαπάνης 19,7 εκατ. ευρώ, ανακοίνωσε το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης και το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Με την υπογραφή της Ειδικής Γραμματέως Διαχείρισης Τομεακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και του Ταμείου Συνοχής (ΤΣ), Ευγενίας Φωτονιάτα, εντάσσεται στο νέο ΕΣΠΑ, το έργο «Κεντρική Μονάδα Επεξεργασίας

μη επικινδύνων Αστικών Στερεών Αποβλήτων Ανατολικού Τομέα Περιφέρειας Ανατ. Μακεδονίας – Θράκης».
Η Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων περιλαμβάνει μηχανική διαλογή για το διαχωρισμό ανακυκλώσιμων υλικών, αερόβια κομποστοποίηση, βιολογική επεξεργασία με αναερόβια χώνευση και παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από το παραγόμενο βιοαέριο σε μονάδα ισχύος 600 ΚW.
Η συνολική ποσότητα αποβλήτων που θα οδηγείται ετησίως στη μονάδα είναι 44.826 τόνοι εκ των οποίων ένα μέρος θα είναι προδιαλεγμένα βιοαπόβλητα (5.971 τόνοι) και αφορά εξυπηρετούμενο πληθυσμό 200.000 κατοίκων όλων των Δήμων της ΠΕ Ροδόπης και των Δήμων Σουφλίου και Αλεξανδρούπολης της ΠΕ Έβρου.
«Η Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) της Αλεξανδρούπολης είναι το πρώτο μεγάλο έργο του περιφερειακού σχεδιασμού της Ανατολ. Μακεδονίας – Θράκης και δίνει διέξοδο στην διαχείριση των αποβλήτων των νομών Ροδόπης και Έβρου, που σήμερα εξυπηρετούνται αποκλειστικά από τον υπερλειτουργούντα ΧΥΤΑ Κομοτηνής, ενώ πρόσφατη είναι η διακοπή λειτουργίας των ανεξέλεγκτων χωματερών στην περιοχή,» ανέφερε σε δηλώσεις του ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος
«Η ΜΕΑ Αλεξανδρούπολης θα λειτουργεί με βάση τις προδιαγραφές που θέτει ο εθνικός σχεδιασμός διαχείρισης απορριμμάτων που με συνέπεια εφαρμόζουμε και ο οποίος επικεντρώνει στον περιορισμό των αποβλήτων στην πηγή, στην ενίσχυση της ανακύκλωσης και της επαναχρησιμοποίησης μέσα από οικονομικά και περιβαλλοντικά βιώσιμες επενδύσεις. Για την υλοποίηση αυτού του σχεδιασμού έχουμε ήδη ενεργοποιήσει περισσότερα από 1 δισ. ευρώ από το νέο ΕΣΠΑ αλλά και από εθνικούς πόρους,» ανέφερε από την πλευρά του ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας & Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης.

Συντάκτης :Όλγα Ορφανίδου

Keywords
Τυχαία Θέματα