Μόλις 11.000 πλέον οι πρόσφυγες στην Κεντρική Μακεδονία

16:34 8/9/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

To 20% του συνόλου των προσφύγων και μεταναστών που διαμένουν προσωρινά στη χώρα μας, δηλαδή περίπου 11.000, φιλοξενεί η κεντρική Μακεδονία, ενώ στο απόγειο της προσφυγικής κρίσης, σήκωσε το κεντρικό βάρος, φιλοξενώντας πάνω από το 50%. Τα στοιχεία ανακοίνωσε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας σε συνάντηση που είχε με τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα. Το ποσοστό αυτό (20%) είναι πλέον και αυτό που αναλογεί στην περιοχή, βάσει του πληθυσμού της.
«Ο στόχος επετεύχθη, ο λαός έδειξε μεγαλοθυμία και με τη βοήθεια της τοπικής αυτοδιοίκησης

οι πρόσφυγες ζουν σε αξιοπρεπείς συνθήκες στα εναπομείναντα camps και σε διαμερίσματα», τόνισε ο υπουργός, ο οποίος πρόσθεσε πως έχουν κλείσει περίπου τα μισά camps -11 στον αριθμό- και αναμένεται να κλείσουν και άλλα, με προτεραιότητα τη δομή στο Δερβένι και τη SOFTEX.
Δίνοντας στοιχεία για τις μετακινήσεις προσφύγων, ο κ. Μουζάλας τόνισε ότι τους τελευταίους 15 μήνες έχουν μετεγκατασταθεί σε ευρωπαϊκές χώρες 17.000 πρόσφυγες, είναι έτοιμοι να μετεγκατασταθούν άλλοι 7.000, έγιναν 7.000 επανενώσεις οικογενειών- 100 με 200 επανενώσεις το μήνα- και 7.000 οικειοθελείς επιστροφές. Εξάλλου, ο υπουργός επανέλαβε ότι η χώρα στο πλαίσιο της Συνθήκης του Δουβλίνου και σε μια «συμβολική κίνηση καλής θέλησης» θα δεχθεί μερικές δεκάδες άτομα που είναι επιστροφές από τη Γερμανία.
Απευθυνόμενος στον Περιφερειάρχη ο υπουργός δήλωσε:»Θέλω να σε ευχαριστήσω για τη συμβολή σου στην πιο κρίσιμη φάση του προσφυγικού ζητήματος. Να θυμίσω ότι τις δύσκολες ώρες φιλοξενήσατε με μεγαλοκαρδία, παρά τις κάποιες μικρές αντιδράσεις, το 50% των προσφύγων και μεταναστών όλης της χώρας που ήρθε στην Κεντρική Μακεδονία. Και σήμερα ήρθα να σου πω ότι φάνηκα αντάξιος της εμπιστοσύνης σου. Κλείνουμε τα κέντρα φιλοξενίας. Έχει μείνει ανοιχτό το 20% με συνθήκες διαβίωσης αξιοπρεπείς, όπως ζητούσες από την αρχή της κρίσης. Κι ο λαός της Μακεδονίας συνεχίζει να δείχνει την ίδια μεγαλοψυχία και φιλοξενία».
Ο κ. Τζιτζικώστας από την πλευρά του υπογράμμισε στον υπουργό ότι «είναι δυστυχώς σπάνιο στην πολιτική ένας άνθρωπος να σου δίνει το λόγο του και να τον τηρεί μέχρι τέλους. Κι αυτό στο πρόσωπό σας το είδα. Πράγματι είχαμε μια πολύ δύσκολη περίοδο εκείνη την εποχή που φιλοξενούσαμε πάνω από τους μισούς πρόσφυγες που είχαν περάσει στη χώρα. Όμως, με τη συνεννόηση και την καλή συνεργασία που είχαμε και με τη δέσμευση τη δική σας προς τους πολίτες της Κεντρικής Μακεδονίας, καταφέραμε τελικά σήμερα να έχουμε έναν αριθμό προσφύγων που φιλοξενούνται στην Κεντρική Μακεδονία ανάλογο με τον πληθυσμό». Ο περιφερειάρχης τόνισε πως η τοπική κοινωνία μπορεί να «σηκώσει» τον αριθμό των προσφύγων, όπως έχει τώρα διαμορφωθεί και παράλληλα οι πρόσφυγες να διαβιούν σε καλές συνθήκες.
Ο κ.Μουζάλας είχε στη συνέχεια συνάντηση με το δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, τον οποίο εξήρε για τη βοήθειά του «να μην αναπτυχθούν ρατσιστικά και ξενοφοβικά συναισθήματα», ενώ ζήτησε τη συμβολή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην ένταξη των ανθρώπων που θα παραμείνουν στην Ελλάδα.
Άτυπη συνάντηση είχε, τέλος, ο κ. Μουζάλας με την υφυπουργό Εσωτερικών (Μακεδονίας- Θράκης), Μαρία Κόλλια- Τσαρουχά.

Keywords
Τυχαία Θέματα