Μέτωπο προστασίας κτηνοτρόφων, τυροκόμων και πολιτών για τη φέτα

21:01 4/3/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν την ψήφιση της συμφωνίας με τον Καναδά από την Ελληνική Βουλή, φέρονται Κτηνοτρόφοι, Τυροκόμοι , Γαλακτοβιομήχανοι και Δίκτυο Φορέων και πολιτών stop ceta,ttip, που προχώρησαν στη συγκρότηση ενός αρραγούς μετώπου ώστε να προστατέψουν την φέτα και τα άλλα προϊόντα ΠΟΠ που παράγει η Ελλάδα.

Όπως τονίστηκε στη σημερινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο

Εμμανουήλειο Πνευματικό Κέντρο Τυρνάβου θα ζητηθεί και η στήριξη της αυτοδιοίκησης, ώστε όλοι μαζί να αποτρέψουν την ψήφιση της συμφωνίας CETA (ΕΕ-Καναδά) από το ελληνικό κοινοβούλιο, το οποίο με την σειρά του να ζητήσει την αφαίρεση του αστερίσκου μειωμένης προστασίας της φέτας για την παροχή πλήρους και ισότιμης προστασίας της με τα υπόλοιπα ΠΟΠ προϊόντα του παραρτήματος 20.Α της ΕΕ.

Τη θέση της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας εξέφρασε τόσο ο πρόεδρος της Νίκος Παλάσκας όσο και ο τεχνικός σύμβουλος αυτής Γιάννης Κόκκορας που έκαναν λόγο για σοβαρές επιπτώσεις από την συγκεκριμένη συμφωνία στην ελληνική κτηνοτροφία και οικονομία.

Στο ίδιο μήκος κύματος κυμάνθηκε και η θέση του ΣΕΒΓΑΠ σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στη σύσκεψη ο πρόεδρος της κ. Χρήστος Αποστολόπουλος.

Ακολούθησαν τοποθετήσεις του ανεξάρτητου ευρωβουλευτή Νότη Μαριά ο οποίος επεσήμανε ότι «Καταψήφισα τη CETA κατά την ψηφοφορία που έλαβε χώρα στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο στις 15/2/2017, όπως άλλωστε είχα διαμηνύσει δημόσια εδώ και χρόνια, από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησαν οι σχετικές διαπραγματεύσεις Ε.Ε.-Καναδά.

Ευθύς εξαρχής είχα τοποθετηθεί ενάντια στη Συμφωνία Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης Ε.Ε.-Καναδά, τη γνωστή CETA καθώς πρόκειται για συμφωνία απελευθέρωσης του εμπορίου που έχει μία σειρά σοβαρότατων αρνητικών επιπτώσεων για την Ελλάδα.

Ανοίγει το δρόμο στην εισαγωγή μεταλλαγμένων τροφίμων, διαλύει τις εργασιακές σχέσεις, εμπορευματοποιεί τα δημόσια αγαθά όπως είναι η υγεία και η παιδεία και ανατρέπει την αρχή της πρόληψης η οποία είναι σημαντική για την προστασία της δημόσιας υγείας. Ευνοεί τις πολυεθνικές, καταστρέφοντας τους ντόπιους μικροπαραγωγούς, ανοίγει στους καναδούς τον τομέα παροχής υπηρεσιών και ταυτόχρονα δημιουργεί ένα παραδικαστικό σύστημα παρακάμπτοντας τα δικαστήρια των κρατών-μελών της Ε Επιπλέον η CETA διαλύει την αγροτική οικονομία σε Ευρώπη και Ελλάδα και καταργεί το καθεστώς αυξημένης προστασίας που είχε η Ελληνική φέτα ως προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.) ζημιώνοντας ανεπανόρθωτα την παραγωγή και την ποιότητα της Ελληνικής φέτας ενός παραδοσιακού προϊόντος το οποίο μόνο από τις εξαγωγές το 2015 απέφερε στην Ελλάδα 367 εκατ. ευρώ. Ταυτόχρονα η CETA ευνοεί τον κυριότερο καναδό παραγωγό δήθεν «φέτας» ο οποίος σημειωτέον είναι Σκοπιανός!!! κατέχοντας τη μερίδα του λέοντος, περί το 63%, της τοπικής καναδικής παραγωγής φέτας-μαϊμού

Τέλος με τις ρυθμίσεις της CETA ανοίγει η Κερκόπορτα προκειμένου στα επόμενα χρόνια η φέτα να μετατραπεί σε κοινή ονομασία και συνακόλουθα να απολέσει την ισχυρότατη προστασία την οποία απολαμβάνει εντός της Ε.Ε. ως Π.Ο.Π. .Ε.

Χαιρετισμό απέστειλε και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας κ. Νίκος Παπαδ’οπουλος στην οποία τόνισε: Η φέτα αποτελεί ένα μοναδικό προϊόν με ποιοτικά χαρακτηριστικά κατέχοντας εξέχουσα θέση ανάμεσα στα προϊόντα ΠΟΠ της χώρας μας. Αποτελεί ένα εθνικό προϊόν-έμβλημα με τεράστιες εξαγωγικές δυνατότητες καθώς η χώρα μας παράγει και διακινεί το 28% της παγκόσμιας παραγωγής τυριών με ονομασία Φέτα. Η ΠΟΠ Φέτα, αποτελεί τον στυλοβάτη της κτηνοτροφίας, δεδομένου ότι 80% του αιγοπρόβειου γάλακτος κατευθύνεται στη παραγωγή Φέτας, η οποία ανέρχεται σε 100.000 τόνους ετησίως. Για την ανάπτυξη του αγροτοκτηνοτροφικού κόσμου, απαιτείται η ουσιαστική συνεργασία όλων των παραγωγικών, επιστημονικών, αυτοδιοικητικών, κοινωνικών και δημοκρατικών δυνάμεων της χώρας».

Θετικός στο αίτημα των κτηνοτρόφων για πλήρη προστασία της φέτας στη συμφωνία CETA εμφανίστηκε ο βουλευτής Λάρισας της Ένωσης Κεντρώων Γεώργιος Κατσιαντώνης ο οποίος δεσμεύθηκε για τη στάση της Ένωσης Κεντρώων στη Βουλή όταν έλθει προς ψήφιση στη βουλή η συμφωνία, ξεκαθαρίζοντας ότι το κόμμα του δεν πρόκειται να την ψηφίσει.

Με βαρείς χαρακτηρισμούς κατά των ευρωβουλευτών που ψήφισαν την συμφωνία στην Ευρωβουλή καταφέρθηκε τόσο ο πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδίας Θανάσης Νασίκας όσο και πολλοί άλλοι πρόεδροι Ομοσπονδιών και Κτηνοτροφικών Συλλόγων της χώρας που συμμετείχαν στη σημερινή σύσκεψη.

Μεταξύ αυτών και του εκπροσώπου του δικτύου κατά της ceta Γ. Εμμανουήλ, που επανέλαβε τις θέσεις του περί καταστροφικής συμφωνίας για τη φέτα, του επικεφαλής της παράταξης Οικολογική Θεσσαλία, Ν. Πουτσιάκα, του δήμαρχου Τυρνάβου Π. Σαρχώση, του εκπροσώπου των τυροκόμων Ν. Μπίζιου και του πρώην υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Στ. Ροντούλη καθώς και του προέδρου του ΤΕΙ ΘΕσσαλίας Παναγιώτη Γούλα.

Φανερά ενοχλημένος εμφανίστηκε και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας Νίκος Παλάσκας για την απουσία των βουλευτών από τη σημερινή σύσκεψη καθώς και για την επιστολή των προέδρων της ΝΟΔΕ ΝΔ Θεσσαλίας. Μάλιστα όταν επιχείρησε να την αναγνώσει , προκάλεσε σοβαρές αντιδράσεις ενώ ο κ. Νασίκας ζήτησε να καεί η επιστολή μέσα στη σύσκεψη.

Όλοι συμφώνησαν για την άμεση συγκρότηση Εθνικού διεπαγγελματικού φορέα διαχείρισης της ΠΟΠ Φέτας και των ΠΟΠ τυροκομικών προϊόντων μας με την συνεργασία παραγωγικών και καταναλωτικών φορέων και συνεταιριστικών ομάδων παραγωγών.

Η άμεση εφαρμογή των μέτρων της μεταποίησης, του εξαγωγικού προσανατολισμού των τυροκομικών επιχειρήσεων και της σύνδεσής τους με την Μεσογειακή διατροφή και τον τουρισμό, μέσω του ΕΣΠΑ και του Αναπτυξιακού Νόμου.

Η άμεση εφαρμογή του προγράμματος του Υπουργείου για έλεγχο των παράνομων ελληνοποιήσεων εισαγόμενου γάλακτος από γειτονικές χώρες καθώς και την προώθηση δράσεων για την πιστοποίηση του ελληνικού γιαουρτιού ως παραδοσιακό προϊόν.

Αν περάσει στην βουλή ως έχει η CETA (Kαναδά-ΕΕ) θα έχει ως κύριες επιπτώσεις: α) Την ίδια μειωμένη προστασία να ζητήσουν και να πάρουν και οι άλλες 12 χώρες που διαπραγματεύονται τώρα με την ΕΕ (Ν.Αφρική, Σιγκαπούρη, ΗΠΑ (ΤΤΙΡ), Κίνα, Αυστραλία, κλπ) β) Να εκτοπιστεί η γνήσια αιγοπρόβεια Φέτα από την παγκόσμια αγορά λόγω του αθέμιτου ανταγωνισμού τυριών ‘τύπου Φέτας’ από αγελαδινό γάλα ζώων που τρέφονται με μεταλλαγμένες χαμηλής ποιότητας και κόστους ζωοτροφές.

ΨΗΦΙΣΜΑ

Η σημερινή σύσκεψη υιοθέτησε ψήφισμα το οποίο θα ζητηθεί να υπογράψουν και οι βουλευτές του νομού και το οποίο θα απευθύνεται στη Βουλή των Ελλήνων. Στο ψήφισμα αναφέρονται τα εξής:

“H Βουλή των Ελλήνων για να αποφασίσει επί της συμφωνίας CETA (ΕΕ-Καναδά), ζητά προηγουμένως όπως:

Με πρωτοβουλία της η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ δεσμεύεται να διασφαλίσει ισότιμη προστασία της Φέτας με τα ΠΟΠ προϊόντα- του παραρτήματος -20. Α).

Να εισηγηθεί άμεσα στην «ΚΟΙΝΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΩΝ ΕΝΔΕΙΞΕΩΝ του άρθρου 26:2 & (i) της CΕΤΑ (η οποία σύμφωνα με το άρθρο 20,22 &1 της CETA είναι τώρα αρμόδια και εξουσιοδοτημένη να προβαίνει σε τροποποιήσεις, του παραρτήματος 20.Α των προστατευόμενων προϊόντων ΠΟΠ της Ευρωπαϊκής Ενωσης) και να αποφασίσει:

Την αφαίρεση του αστερίσκου μειωμένης προστασίας της Φέτας για την παροχή πλήρους και ισότιμης προστασίας με τα υπόλοιπα ΠΟΠ προϊόντα του παραρτήματος 20.Α της ΕΕ.

Επίσης η Ελληνική Βουλή σύμφωνα με το άρθρο 4 της Συνθήκης της Λισαβόνας (με το οποίο οι διεθνείς εμπορικές συμφωνίες-είναι μικτής αρμοδιότητας των θεσμών της ΕΕ και της Ελληνικής Βουλής) ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

α) Οπως σε όλες τις εμπορικές συμφωνίες που είναι υπό διαπραγμάτευση (Ν. Αφρικής, Σιγκαπούρης, ΗΠΑ, Κίνας, Αυστραλίας κλπ) διασφαλίσει πλήρη προστασία στην Ευρωπαϊκή και παγκόσμια αγορά για την ΦΕΤΑ και για όλα τα εξαγώγιμα ΠΟΠ προϊόντα της χώρας

β) Κατά τις διαπραγματεύσεις στα πλαίσια των επιτροπών ρυθμιστικής συνεργασίας της CETA και όλων των διεθνών εμπορικών συμφωνιών όπως διασφαλίσει σε όλα τα επίπεδα και θεσμούς το κοινοτικό κεκτημένο, όπως των προδιαγραφών αποτροπής των μεταλλαγμένων τόσο για την χρήση τους ως ζωοτροφές όσο και για τη δημόσια υγεία”.

Keywords
Τυχαία Θέματα