«Μετωπική» Χρ. Σπίρτζη-Νέας Δημοκρατίας για τον ΟΑΣΘ

16:51 19/7/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Επίθεση στη ΝΔ εξαπέλυσε ο υπουργός Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης, κατηγορώντας την για υποκρισία, παλαιοκομματισμό και ακραίο νεοφιλελευθερισμό. Η συζήτηση του νομοσχεδίου για την κρατικοποίηση του ΟΑΣΘ συνεχίζεται στην Ολομέλεια, με την κυβέρνηση να υπεραμύνεται την κρατικοποίηση του ΟΑΣΘ και την αντιπολίτευση να ασκεί έντονη

κριτική. Η ψήφιση του νομοσχεδίου αναμένεται αργά το απόγευμα.

«Αυτή η κυβέρνηση δεν θα κάνει τα ίδια που έκανε η αξιωματική αντιπολίτευση με τις ιδιωτικοποιήσεις, αλλά και δεν θα της επιτρέψει να κάνει στη Θεσσαλονίκη ό,τι έκανε με τις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας» τόνισε ο κ. Σπίρτζης, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την κρατικοποίηση του ΟΑΣΘ.

«Η περιουσία του ΟΑΣΘ ανήκει στο ελληνικό δημόσιο από το 2010. Η “αποϊδιωτικοποίησή” του θα κοστίσει τόσα όσα χρωστά. Τα δήθεν διεκδικούμενά του, είναι αυτά που χρωστά στο ελληνικό δημόσιο» υπογράμμισε ο κ. Σπίρτζης και πρόσθεσε ότι ο ΟΑΣΘ είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της παλαιοκομματικής νοοτροπίας της ΝΔ, που «συντηρεί για 60 χρόνια ένα παλαιοκομματικό κάστρο».

«Αυτή η οικονομική όαση σπατάλης ξεχάστηκε, ακόμα και μέσα στην κρίση. Αυτοί οι μεγάλοι μεταρρυθμιστές, όπως λένε, τον ξέχασαν. Το 2010 η κινητή και ακίνητη περιουσία του ΟΑΣΘ θα μεταφερόταν στο δημόσιο. Η ΝΔ όμως επέκτεινε για πάντα τη σύμβαση, ένα χρόνο μετά την έκδοση του ευρωπαϊκού κανονισμού και εν πλήρη γνώσει ότι ήταν παράνομη, για αυτό και δεν την έστειλε στο Ελεγκτικό Συνέδριο προς έγκριση» ανέφερε ο υπουργός Μεταφορών, ενώ συνέχισε την κριτική του προς τη ΝΔ, λέγοντας:

«Παραλάβαμε μια κοινωνία σε αποδόμηση, με την εντολή να βγάλουμε τη χώρα από τον εφιάλτη που τον έβαλαν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Εμείς, ούτε έχουμε αλλάξει, ούτε έχουμε παραδοθεί».

«Μνημείο αντιφάσεων» χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ο εισηγητής της ΝΔ Κωνσταντίνος Καραμανλής, διευκρινίζοντας ότι το κόμμα του αναγνωρίζει ότι η λειτουργία του ΟΑΣΘ είναι πολύ προβληματική και χρειάζεται εξορθολογισμό.

«Το νομοσχέδιο, όχι μόνο δεν λύνει, αλλά δημιουργεί νέα προβλήματα. Παρουσιάζει σειρά νομικών προβλημάτων ο τρόπος της πρόωρης μονομερούς λήξης της σύμβασης. Έρχεται σε πλήρη σύγκρουση με την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Θα οδηγήσει σε πλήρες αδιέξοδο και θα κοστίσει περισσότερο από ό,τι κοστίζει σήμερα» υποστήριξε ο κ. Καραμανλής.

Και συμπλήρωσε «σαν καλοί μαθητές του Σικάγο και της τρόϊκα που είστε, κάνετε αυτό που δεν διανοήθηκε καμία άλλη μνημονιακή δεξιά κυβέρνηση να κάνει. Δεν φταίτε μόνο εσείς, αλλά σοβαρή ευθύνη έχουν και οι δανειστές που το επέτρεψαν αυτό το νομοσχέδιο».

Ο ειδικός αγορητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Γιώργος Αρβανιτίδης, μίλησε για καθαρή πολιτική λύση, που πρέπει να δοθεί για τον ΟΑΣΘ που κλείνει τον κύκλο του δυσάρεστα, όπως είπε, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση για προσπάθεια ενός κλειστού ελεγχόμενου αυταρχικού συστήματος.

«Η λύση δεν είναι κρατικοδίαιτος ΟΑΣΘ ή νεοφιλελεύθερο μοντέλο. Η λύση βρίσκεται σε ανοικτές δημόσιες συγκοινωνίες, με καθοριστικό ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των παραγωγικών φορέων» επεσήμανε.

«Η κυβέρνηση προτάσσει το κομματικό και όχι το δημόσιο συμφέρον. Με το νομοσχέδιο κάνει προσπάθεια να καλύψει τις πελατειακές και κομματικές της ανάγκες και όχι να εξυπηρετήσει τις συγκοινωνιακές» ανέφερε ο ειδικός αγορητής της Χρυσής Αυγής, Γιάννης Σαχινίδης.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Σάκης Βάρδαλης, υποστήριξε ότι «το νομοσχέδιο ούτε κατά διάνοια δεν ικανοποιεί τις λαϊκές ανάγκες, ούτε εξασφαλίζει ασφαλείς συγκοινωνίες ή τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων».

«Το νέο θεσμικό πλαίσιο εξασφαλίζει με απόλυτη διαφάνεια, την ομαλή μετάβαση των αστικών συγκοινωνιών της Θεσσαλονίκης στο νέο φορέα, σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα, αλλά και όλες τις θέσεις εργασίας» τόνισε ο ειδικός αγορητής των ΑΝΕΛ, Γιώργος Λαζαρίδης.

Ο ειδικός αγορητής της Ένωσης Κεντρώων, Αριστείδης Φωκάς, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με αυτό το νομοσχέδιο πέταξε τη μπάλα στην εξέδρα, ενώ επιλέγει απόλυτα συγκρουσιακή τακτική, όταν έχει δώσει γη και ύδωρ, όπως είπε, τσαλαπατώντας κάθε κόκκινη γραμμή της μετά την υπογραφή των μνημονίων.

«Η λήξη της σύμβασης με τον ΟΑΣΘ το 2019 και η απελευθέρωση των αστικών συγκοινωνιών της Θεσσαλονίκης σε δύο χρόνια, θα μπορούσε να είναι χρυσή ευκαιρία για τον εκσυγχρονισμό τους» υπογράμμισε ο ειδικός αγορητής του Ποταμιού, Γιώργος Αμυράς.

Σχετικές ειδήσεις

Βουλή: Άρχισε η συζήτηση του νομοσχεδίου για κρατικοποίηση του ΟΑΣΘ

Keywords
Τυχαία Θέματα