Μεταστροφή (;) Τραμπ έναντι του Obamacare (video)

00:53 12/11/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Ο Ντόναλντ Τραμπ ποτέ δεν έκρυψε την αγάπη του για τα lobby και τους ανθρώπους που τα στελεχώνουν. Θα στραφεί σε αυτούς και θα τους εντάξει σε στρατηγικά σημεία της κυβέρνησής του; Πόσο δύσκολο είναι να προβλέψει κανείς τι θα κάνει ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ; Πάντως στην πρώτη συνέντευξη που παραχώρησε στη Wall Street Journal αναδιπλώθηκε σε σχέση με την πολυσυζητημένη κατάργηση του νόμου Obamacare λέγοντας πως θα εξετάσει το ενδεχόμενο «τροποποίησης» αντί κατάργησής του.

Ο νέος πρόεδρος έδειξε σημάδια

αναδίπλωσης σε σχέση με την περιβόητη προεκλογική του δέσμευση για συνολική κατάργηση του νόμου για την υγεία που εφάρμοσε ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δηλώνοντας πως θα εξετάσει τη διατήρηση των διατάξεων που επιτρέπουν σε γονείς να κρατούν στην ασφαλιστική τους κάλυψη σε μεγαλύτερη ηλικία τα παιδιά τους, καθώς και την απαγόρευση σε ασφαλιστικούς φορείς να αρνούνται την κάλυψη για προϋπάρχουσες παθήσεις.

Στην πρώτη συνέντευξη που παραχώρησε έπειτα από τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές της Τρίτης, ο Τραμπ δήλωσε πως ένας βασικός λόγος για αυτή την στροφή από την προεκλογική του δέσμευση για συνολική κατάργηση του νόμου, ήταν η συνάντηση που είχε την Πέμπτη με τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος πρότεινε τη διατήρηση διατάξεων του νομοσχεδίου.

«Του δήλωσα πως θα εξετάσω τις προτάσεις του και ως ένδειξη σεβασμού σκοπεύω να το κάνω», είπε ο εκλεγέντας πρόεδρος των ΗΠΑ, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Τι θα περιλαμβάνουν οι 100 πρώτες μέρες του νέου προέδρου;

Όλα τα βλέματα είναι στραμμένα στις αποφάσεις του νέου πλανητάρχη σε ότι αφορά τόσο στη στελέχωση της κυβέρνησής του, όσο και στις συμμαχίες που θα κάνει, τις φιλίες που θα αναθερμάνει αλλά και τους εχθρούς που θα δημιουργήσει.

Busy day planned in New York. Will soon be making some very important decisions on the people who will be running our government!

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) November 11, 2016

Μέχρι στιγμής, φαίνεται ότι οι κινήσεις του δεν είναι καθόλου τυχαίες.

Σήμερα έχει συνάντηση με την ομάδα που θα αναλάβει τη μετάβαση της εξουσίας στην οποία μετέχουν τα παιδιά και ο γαμπρός του. Υπεύθυνο όρισε τον εκλεγμένο αντιπρόεδρο Μάικλ Πενς.

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην «καυτή θέση» του υπουργού Οικονομικών, o οποίoς αναμένεται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο και στο ελληνικό ζήτημα – δεδομένων των παραδοσιακά στενών σχέσεων Ουάσιγκτον και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Keywords
Τυχαία Θέματα