Μεσολόγγι: Η ένταξη των Ρομά στην τοπική κοινωνία

10:12 9/2/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Την ανάγκη συνεργασίας και συντονισμού δυνάμεων μεταξύ τοπικής αυτοδιοίκησης και αρμοδίων φορέων, προκειμένου να αντιμετωπισθούν τα θέματα που αφορούν την ένταξη των Ρομά στην τοπική κοινωνία, τα οποία ωστόσο θα πρέπει να δρομολογούνται με βάση ρεαλιστικές και βιώσιμες προτάσεις επεσήμανε στην σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Μεσολογγίου, ο Δήμαρχος Νίκος Καραπάνος, με τα μέλη της αρμόδιας Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Στις προτάσεις του Δήμου περιλαμβάνεται

και η σύσταση ειδικής επιτροπής, η οποία θα έχει ως αντικείμενο τη συλλογή και επεξεργασία στοιχείων και προτάσεων για την ουσιαστική αντιμετώπιση είτε των προβλημάτων διαβίωσης και βελτίωσης ποιότητας ζωής των Ρομά, είτε θεμάτων που αφορούν την πλήρη κοινωνική ένταξή τους.

Αυτό που επιχειρεί ήδη είναι με ίδιες δυνάμεις και μέσα να δημιουργήσει καλύτερες συνθήκες διαβίωσης μακριά από τους σημερινούς υποβαθμισμένους καταυλισμούς, μια προσπάθεια ωστόσο η οποία θα πρέπει να ενισχυθεί για να συντομευθούν οι διαδικασίες και ο χρόνος υλοποίησης των παρεμβάσεων.

Όπως σημειώθηκε, παλαιότερα στην περιοχή είχαν αξιοποιηθεί με επιτυχία δυνατότητες που προσέφεραν ευρωπαϊκά προγράμματα στήριξης, εκπαίδευσης και ανάδειξης των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της κοινωνικής ομάδας. Στο πλαίσιο αυτό, ως παράδειγμα αναφέρθηκε η προσπάθεια διάσωσης και διάδοσης των μουσικών ακουσμάτων που μεταδίδονται εμπειρικά μεταξύ των μελών της κοινότητας των Roma, τα οποία αποτελούν βασικό χαρακτηριστικό γνώρισμα των τοπικών πανηγυριών.

Νίκη Παπαδούλα

Keywords
Τυχαία Θέματα