Μειωμένες οι παραγωγές στα βερίκοκα, ροδάκινα και αχλάδια

11:13 15/7/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Οι φόβοι των δενδροκαλλιεργητών για μειωμένη παραγωγή εξαιτίας του παγετού της 26ης Μαρτίου και γενικότερα των ακραίων καιρικών συνθηκών που επικράτησαν κατά την περίοδο της ανθοφορίας, επιβεβαιώνονται, δυστυχώς, για τους παραγωγούς με την μειωμένη παραγωγή.

Σύμφωνα με τα όσα είπε στην ΕΡΤ Λάρισας ο πρόεδρος της Κοινότητας Δένδρων κ. Χρήστος Τασιούλας η παραγωγή στα βερίκοκα είναι καθολική, στα ροδάκινα και στα αχλάδια κυμαίνεται στο 60%.
«Δυστυχώς είναι η χειρότερη της τελευταίας δεκαπενταετίας, ο λόγος είναι ότι είχαμε

παγωνιά στις 26 Μαρτίου, έπαθαν ζημιά όλες οι δενδρώδεις καλλιέργειες από τον παγετό, δεν έχουν παραγωγή σε βερίκοκα όπου η ζημία είναι καθολική, στα ροδάκινα και στα αχλάδια φτάνει το 60%. Δεν είναι μόνο η παγωνιά είναι οι κλιματικές αλλαγές, δεν έκανε φέτος βαρύ χειμώνα με αποτέλεσμα να πέσουν σε λήθαργο τα δένδρα, είχαμε βροχές στην ανθοφορία, είχαμε παγετό αλλά και μεγάλες διαφορές θερμοκρασίας την μέρα με τη νύχτα».

Σχετικά με τις ενέργειες των αγροτών και του Δήμου Τυρνάβου ο κ. Τασιούλας υποστήριξε ότι «έχουμε από τον Μάρτιο που προσπαθούμε μέσω του ΕΛΓΑ να βρούμε κάποιο τρόπο να αποζημιωθούμε, ο μόνος τρόπος είναι να καταταχθούν οι ζημίες σε πρόγραμμα κλιματικών αλλαγών. Φέτος δεν θα μπορέσουμε να καλύψουμε ούτε τα έξοδα ούτε το εισόδημά μας. Μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα έχουμε συνάντηση με το υπουργείο και τον κ. Αποστόλου».
Keywords
Τυχαία Θέματα