Με τον Θεόδωρο Πανταλάκη στο τιμόνι η Attica Bank

10:56 20/9/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Η γενική συνέλευση των μετόχων της Attica Βank συνέρχεται το μεσημέρι της Τρίτης για να εγκρίνει το νέο ΔΣ της τράπεζας με μοναδική εκκρεμότητα την συμμετοχή ή μη του προέδρου του ΤΣΜΕΔΕ που δεν πληρεί τα κριτήρια σύμφωνα

με την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ).

Ο τραπεζίτης Θεόδωρος Πανταλάκης, πρώην επικεφαλής της ΑΤΕ και υψηλόβαθμο στέλεχος της Τράπεζας Πειραιώς και υποδιοικητής της Εθνικής επι αειμνήστου Κωνσταντίνου Καρατζά, εξελέγη μέλος του ΔΣ της Attica Bank την Δευτέρα.

Εν συνεχεία, το ΔΣ συνήλθε σε σώμα και εξέλεξε πρόεδρο τον Παναγιώτη Ρουμελιώτη και διευθύνοντα σύμβουλο τον κ. Πανταλάκη. Τα δυο άτομα τυγχάνουν της έγκρισης της κυβέρνησης και της κεντρικής τράπεζας.

Ομως, μέλος του ΔΣ ανέφερε στο ert.gr ότι ο Κωνσταντίνος Μακέδος, πρόεδρος του ΤΣΜΕΔΕ, αρνήθηκε να παρατηθεί και να συμμορφωθεί με την απόφαση της αρμόδιας επιτροπής της ΤτΕ που είχε κρίνει πως δεν πληρεί τα τραπεζικά κριτήρια.

Ο κ. Μακέδος ισχυρίσθηκε κατά την συνεδρίαση του ΔΣ ότι το ΤΣΜΕΔΕ, το ταμείο των μηχανικών, έχει συγκεκριμένες διαδικασίες γι’ αυτή την περίπτωση και δεν μπορεί να τις παραβλέψει σύμφωνα με το ίδιο μέλος του ΔΣ της τράπεζας.

Το ΔΣ του ΤΣΜΕΔΕ συνεδρίασε αργά χθες για να λάβει απόφαση επι του θέματος εν όψει της σημερινής γενικής συνέλευσης της τράπεζας.

Αλλο άτομο που έχει γνώση του θέματος ανέφερε ότι ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας διεμήνυσε στο κ. Μακέδο και το ΤΣΜΕΔΕ ότι θα τοποθετήσει επίτροπο στην Attica Bank τον κ.Πανταλάκη αν ο κ. Μακέδος δεν παραιτηθεί και αντικατασταθεί από άτομο που έχει γνώση της τραπεζικής.

Στο θέμα παρενέβη την Δευτέρα ο πρόεδρος του ΤΕΕ κ. Στασινός ο οποίος απέστειλε επιστολή στο κ. Στουρνάρα, ζητώντας διαφάνεια και την εφαρμογή των προβλεπόμενων κανόνων στην Attica Bank.

Σημειώνεται ότι το ΤΣΜΕΔΕ έχει βάλει πάνω από 700 εκ. ευρώ για την κεφαλαιακή ενίσχυση της τράπεζας από την προηγούμενη δεκαετία μέχρι σήμερα και είναι ο μεγαλομέτοχος με ποσοστό μεγαλύτερο από 50% των μετοχών. Επομένως, η ψήφος του στη σημερινή γενική συνέλευση έχει βαρύνουσα σημασία.

Το πρωί της Τρίτης συνήλθε η αρμόδια επιτροπή της Attica Bank για να προτείνει τον αντικαταστάτη του καθηγητή Γεράσιμου Σαπουντζόγλου που αποφάσισε να παραιτηθεί από μέλος του ΔΣ αλλά και τον αντικαταστάτη του κ. Μακέδου αν υπάρξει συναίνεση.

Σημειώνεται ότι ο κ. Σαπουντζόγλου είχε επιλεγεί για πρόεδρος της Attica Bank αλλά η ΤτΕ δεν ενέκρινε την τοποθέτησή του λόγω της παλαιότερης θητείας του στο ΔΣ της Proton Bank.

Εν τω μεταξύ το πόρισμα από την έρευνα που διενήργησε η ΤτΕ και ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM) στη τράπεζα έχει δοθεί στην Attica Bank και μεταφράζεται για να σταλεί στη δικαιοσύνη σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες.

Σύμφωνα με άτομο που έχει δει το πόρισμα προκύπτουν σοβαρά θέματα εταιρικής διακυβέρνησης, τεχνολογικών συστημάτων και ορισμένων προβληματικών δανείων προς ένα τουλάχιστο κατασκευαστικό όμιλο.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η Attica Bank δεν εποπτεύεται από τον SSM, όπως οι τέσσερις μεγάλες συστημικές τράπεζες, αλλά απο την ΤτΕ. Ομως, η τελευταία έχει λάβει οδηγίες από τον SSM να εφαρμόζει τους ίδιους εποπτικούς κανόνες.

Keywords
Τυχαία Θέματα