Με το βραβείο «Φραντς Κάφκα» τιμήθηκε η Μάργκαρετ Άτγουντ

13:31 18/10/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Με το διεθνές βραβείο Φραντς Κάφκα 2017 τιμήθηκε, για το σύνολο του έργου της, η Καναδή συγγραφέας, ποιήτρια και κριτικός Μάργκαρετ Άτγουντ.

Μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο, η 77χρονη συγγραφέας ανέφερε: «Το βραβείο αυτό είναι ξεχωριστό για μένα επειδή το πρώτο δοκίμιο που έγραψα, τη δεκαετία του 1950, αφορούσε τον Φραντς Κάφκα«. «Εκείνη την εποχή διάβασα όχι μόνο τη βιογραφία του Κάφκα αλλά το σύνολο του έργου του και το θυμάμαι πολύ καλά», πρόσθεσε.

Στο γνωστότερο μυθιστόρημά της, με τίτλο «Η ιστορία της πορφυρής δούλης» η συγγραφέας περιγράφει

μια κοινωνία που κυβερνάται από μια αίρεση η οποία έχει υποβιβάσει τις γυναίκες σε σκλάβες του σεξ. Το βιβλίο αυτό κυκλοφόρησε το 1985 και έχει μεταφερθεί στον κινηματογράφο και το θέατρο. Σ’ αυτό έχουν βασιστεί επίσης μια όπερα, ένα μπαλέτο και, πρόσφατα, μια τηλεοπτική σειρά.

Τα έργα της Άτγουντ έχουν μεταφραστεί σε περίπου 50 γλώσσες. Έχει γράψει 17 μυθιστορήματα, επτά βιβλία για παιδιά και πάνω από 20 ποιητικές συλλογές.

Η απονομή του βραβείου στη Μάργκαρετ Άτγουντ πραγματοποιήθηκε σε τελετή στην Πράγα. Με το βραβείο Φραντς Κάφκα, που συνοδεύεται από το χρηματικό ποσό των 10.000 δολαρίων, έχουν τιμηθεί στο παρελθόν, μεταξύ άλλων, ο Αμερικανός συγγραφέας Φίλιπ Ροθ (2001), ο Ιάπωνας Χαρούκι Μουρακάμι (2006), ο Ισραηλινός Άμος Οζ (2013) και ο Τσέχος Βάτσλαβ Χάβελ (2010).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: Arne Dedert/dpa/AP

Keywords
Τυχαία Θέματα