Με μαζική στρατιωτική απάντηση απειλούν οι ΗΠΑ τη Β. Κορέα

08:08 4/9/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Στο κόκκινο βρίσκεται η διπλωματική ένταση στη χερσόνησο της Κορέας, μετά τη νέα πυρηνική δοκιμή με βόμβα υδρογόνου στην οποία προχώρησε η Πιονγιάνγκ ενώ για μαζική στρατιωτική απάντηση σε οποιαδήποτε απειλή σε βάρος των ΗΠΑ ή των συμμάχων της, προειδοποίησε τη Βόρεια Κορέα η Ουάσιγκτον, μετά τη νέα πυρηνική

δοκιμή με βόμβα υδρογόνου στην οποία προχώρησε η Πιονγιάνγκ.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών θα συνεδριάσει σήμερα Δευτέρα στις 5 το απόγευμα ώρα Ελλάδας, μετά από αίτημα των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας, της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Νότιας Κορέας.

Ο Αμερικανός πρόεδρος και ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας τους καταδίκασαν τις «συνεχιζόμενες αποσταθεροποιητικές και προκλητικές ενέργειες της Βόρειας Κορέας.

Ο Ντόναλντ Τραμπ διαβεβαίωσε εκ νέου ότι η Ουάσινγκτον θα υπερασπίσει τον εαυτό της και τους συμμάχους της, κάνοντας χρήση όλων των διπλωματικών, συμβατικών και πυρηνικών δυνατοτήτων της. Μάλιστα, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο στρατιωτικής δράσης, ενώ ανέφερε πως οι ΗΠΑ εξετάζουν, μεταξύ άλλων επιλογών, το ενδεχόμενο να διακόψουν τις εμπορικές τους σχέσεις με οποιαδήποτε χώρα έχει συναλλαγές με τη Βόρεια Κορέα.

Ο Σίνζο Άμπε δήλωσε ότι η χώρα του σε συνεργασία με τις ΗΠΑ, θα πράξει ότι είναι δυνατόν να γίνει, προκειμένου ν’ αμυνθεί, αλλά και για την ανάπτυξη της αντιπυραυλικής της άμυνας.

Βαθιά αποσταθεροποιητική για την περιφερειακή ασφάλεια χαρακτήρισε την πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και κάλεσε την ηγεσία της χώρας να σταματήσει τέτοιες ενέργειες.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας, και τον κάλεσε να δείξει αυτοσυγκράτηση πριν απαντήσει στην πυρηνική δοκιμή της Πιονγιάνγκ.

Την επιβολή αυστηρότατων κυρώσεων ζήτησαν από κοινού η Άνγκελα Μέρκελ και ο Εμμανουέλ Μακρόν.

Από την πυρηνικη δοκιμή προκλήθηκαν δύο ισχυρές σεισμικές δονήσεις 6,3 και 4,6 Ρίχτερ, που έγιναν αισθητές μέχρι τη βόρεια Κίνα και το Βλαδιβοστόκ.

Σχετική είδηση: Σάλος για το υπερόπλο της Βόρειας Κορέας – Πυρετός για την «κατάλληλη» απάντηση ( video)
Πηγή: Α’ Πρόγραμμα, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Keywords
Τυχαία Θέματα