Με εξαφάνιση κινδυνεύουν, στο μέλλον, οι αφρικανικοί ελέφαντες

15:43 2/9/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Με ετήσιο ρυθμό 8% μειώνεται, σταδιακά, ο πληθυσμός των αφρικανικών ελεφάντων, με αποτέλεσμα να είναι υπό αμφισβήτηση το αν, τα επόμενα χρόνια, θα υπάρχει κάποιος εκπρόσωπος του είδους τους στην αφρικανική Σαβάνα.

Σύμφωνα με στοιχεία της Μεγάλης Απογραφής Ελεφάντων, που πραγματοποίησαν επιστήμονες σε συνεργασία με την οργάνωση «Ελέφαντες Χωρίς Σύνορα» (EWB), μεταξύ 2007-2014 ο αριθμός τους στην Αφρική υποχώρησε κατά 30% περίπου ή κατά 144.000 ελέφαντες.

Πάνω από 90 βιολόγοι και άλλοι ερευνητές, που συμμετείχαν στο παγκόσμιο συνέδριο της Διεθνούς Ένωσης για την Προστασία της Φύσης

(IUCN), στη Χαβάη, τόνισαν την ανάγκη να ληφθούν άμεσα μέτρα για την προστασία των ελεφάντων του είδους, κυρίως από λαθροκυνηγούς, που συνήθως τους σκοτώνουν για τα «πολύτιμα» ελεφαντόδοντα τους.

Η πρώτη παναφρικανική εναέρια έρευνα του είδους της, κόστους 8 εκατ. δολαρίων, η οποία χρηματοδοτήθηκε κυρίως από τον δισεκατομμυριούχο φιλάνθρωπο επιχειρηματία Πολ ‘Αλεν, κατέγραψε από μικρά αεροπλάνα και ελικόπτερα πάνω από 352.000 ελέφαντες σε 18 χώρες (αριθμός που εκτιμάται ότι αποτελεί το 93% του συνόλου). Από αυτούς, το 84% ζει σε προστατευμένες περιοχές και οι υπόλοιποι σε μη προστατευμένες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα