Μάνος Κουτράκης :Ημερίδα για την Σήμανση Ποιότητας του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Νέστου – Βιστωνίδας – Ισμαρίδας

13:55 7/9/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής ο Πρόεδρος Δ.Σ του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Νέστου – Βιστωνίδας – Ισμαρίδας , Μάνος Κουτράκης επισήμανε ότι κάθε αλλαγή στην διοίκηση με νέα πρόσωπα φέρνει και μια ατμόσφαιρα ανανέωσης ιδεών και προγραμμάτων.

Στάθηκε στην τοποθέτηση του ως Αντιπρόεδρου του Δρ. Γιάννης Μητσόπουλος, από την Διεύθυνση Προστασίας Βιοποικιλότητας, Εδάφους και Διαχείρισης Αποβλήτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ως εκπρόσωπος

του ΥΠΕΝ και τόνισε ότι ξεκίνησε ήδη η συνεργασία τους για την επιτάχυνση υλοποίησης των προγραμμάτων αλλά για την εφαρμογή Προεδρικού Διατάγματος για την περιοχή του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Νέστου – Βιστωνίδας – Ισμαρίδας και επιτέλους τοποθετήθηκαν και οι εκπρόσωποι αυτοδιοίκησης από την Περιφέρεια και την ΠΕΔ κλείνοντας για το θέμα του Δ.Σ είπε ότι περιμένουν και μια διόρθωση στην εκπροσώπηση παραγωγικών φορέων διότι για αυτή την θέση υπήρχε πάντα εκπρόσωπος του αλιευτικού συνεταιρισμού ενώ αυτή την φορά με έγγραφο της ΠΑΣΕΓΕΣ τοποθετήθηκε κάποιος εκπρόσωπος από τον ελαιοκομικό συνεταιρισμό που δεν έχει καμιά σχέση με την περιοχή εποπτείας του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Νέστου – Βιστωνίδας – Ισμαρίδας

Έδωσε ιδιαίτερη έμφαση μεταξύ αρκετών προγραμμάτων και δράσεων που τρέχουν στην προτεραιότητα επιδότησης παραγώγων στην άρδευση ακριβείας και στην Σήμανση Ποιότητας του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Νέστου – Βιστωνίδας – Ισμαρίδας , οπού σε συνεργασία με τον Δήμο Νέστου, όπου είναι ο μεγαλύτερος όγκος παραγώγων ακτινιδίου που κάνουν εξαγωγές ,θα πραγματοποιηθεί μια ημερίδα στο επόμενο διάστημα για να ενημερωθούν και οι παραγωγική φορείς .

Μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής ο Πρόεδρος Δ.Σ του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Νέστου – Βιστωνίδας – Ισμαρίδας Μάνος Κουτράκης ,επισήμανε ότι η Σήμανση Ποιότητας του Φορέα αυτή πιστοποιεί τόσο την ποιότητα των παραγόμενων προϊόντων αλλά και την εκπλήρωση συγκεκριμένων κριτηρίων περιβαλλοντικού χαρακτήρα όπως ενδεικτικά: α) τη συμβατότητα επιχειρηματικών μονάδων με τους κανόνες προστασίας του ΕΠ ΑΜΑΘ (αναλόγως του είδους της δραστηριότητάς τους), β) την εκπλήρωση των απαιτήσεων ποιοτικής διαχείρισης των περιβαλλοντικών πόρων της περιοχής, γ) την ενεργό συνεργασία σε δράσεις, πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις του Φ.Δ. στην περιοχή, δ) τη συμμετοχή στην υλοποίηση προγραμμάτων ή μεμονωμένων δράσεων, κλπ. Η συγκεκριμένη «πιστοποίηση – σήμανση» θα αναδεικνύει την περιβαλλοντική ευαισθησία της επιχείρησης σε σχέση με τα συγκεκριμένα τοπικά οικολογικά αγαθά.

Φιλοδοξούμε είπε , αυτό το επιπλέον χαρακτηριστικό ποιότητας των προϊόντων και των υπηρεσιών που παράγονται εντός του Εθνικού Πάρκου Α.Μ.Θ. να προβληθεί μέσω του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Νέστου–Βιστωνίδας–Ισμαρίδας, προσδίδοντας στα προϊόντα και τις υπηρεσίες αυτές μια φιλοπεριβαλλοντική διάσταση και έτσι να διευρυνθούν οι αγορές για τα προϊόντα αυτά καθώς πλέον αυτή η διάσταση είναι ζητούμενο από τους περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένους καταναλωτές σε όλη την Ευρώπη. Με αυτόν τον τρόπο παρέχουμε την δυνατότητα σε παραγωγικούς φορείς να αξιοποιήσουν την αναγνωσιμότητα της γνωστής σε πανευρωπαϊκό επίπεδο περιβαλλοντικής αξίας του ΕΠΑΜΑΘ προς όφελος της τοπικής οικονομίας και κοινωνίας μας. Οι προοπτικές μπορούν να μεγιστοποιηθούν με συμπληρωματικές δράσεις προβολής των προϊόντων με Σήμανση (μέσω της συμμετοχής τους σε εκθέσεις αλλά και μέσω της νέας ΚΑΠ και άλλων προγραμμάτων).

Κλείνοντας ο κ. Κουτράκης αναφερόμενος στο καυτό θέμα των Δ.Σ και της χρηματοδότησης του προσωπικού, τόνισε ότι δεν υπάρχουν νέα ,υπάρχει μια παράταση μέχρι το τέλους του χρόνου και αναμένουν της μόνιμες τελικές απόφασης για να γίνει προγραμματισμός και εφαρμογή των προγραμμάτων και δράσεων .


Την Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2016, πραγματοποιήθηκε στο Πόρτο Λάγος η 4η τακτική Συνεδρίαση 2016 του Δ.Σ του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Νέστου – Βιστωνίδας – Ισμαρίδας .Αρχικά έγινε το καλωσόρισμα και η ενημέρωση των νέων μελών του Δ.Σ. που αντικατέστησαν μέλη που είχε λήξει η θητεία τους. Με το ΦΕΚ 399/25-07-2016 και σύμφωνα με την υπ’ αριθ. 36135 απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) ανακοινώθηκε η σύσταση του νέου 11μελούς Δ.Σ του Φ.Δ το οποίο συγκροτήθηκε σε σώμα ως εξής:
Πρόεδρος: Δρ. Μάνος Κουτράκης, Βιολόγος-Ιχθυολόγος, Τακτικός Ερευνητής ΙΝΑΛΕ-ΕΛΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ».
Αντιπρόεδρος: Δρ. Γιάννης Μητσόπουλος, Διεύθυνση Προστασίας Βιοποικιλότητας, Εδάφους και Διαχείρισης Αποβλήτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, εκπρόσωπος του ΥΠΕΝ.
Γραμματέας: κ. Μουσταφά Κατραντζή, Περιφερειακός Σύμβουλος Α.Μ.Θ, εκπρόσωπος της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης (Ν. Ροδόπης) με αναπληρωτή τον κ. Μουσταφά Μετίν, Περιφερειακό Σύμβουλο Α.Μ.Θ.
Μέλη:
κ. Ευάγγελος Τσομπανόπουλος, Δήμαρχος Νέστου με αναπληρωτή τον κ.Ιωάννη Χατζηγερακούδη Αντιδήμαρχο Νέστου.

κ. Θεόδωρος Γκαντής Δημοτικός Σύμβουλος Κομοτηνής, εκπρόσωπος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, με αναπληρωτή τον κ. Καδή Ισμέτ, Δήμαρχο Ιάσμου.

κ. Μιχαήλ Αμοιρίδης, Εντεταλμένος Σύμβουλος Τουρισμού, εκπρόσωπος της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης (Ν. Ξάνθης) με αναπληρωτή τον κ. Ιντζέ Μεμέτ Μπιρόλ, Περιφερειακό Σύμβουλο Α.Μ.Θ.

Παραμένουν στο ΔΣ οι:
Παναγούλα Πασχάλη, εκπρόσωπος του Υπ.Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας.
κ. Γεώργιος Καμπάς, εκπρόσωπος της Αποκεντρωμένης Διοίκησης ΜΘ.
κ. Χανς Γέρεντρουπ, εκπρόσωπος Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων.
κ. Γεώργιος Καλδάρας, εκπρόσωπος παραγωγικών φορέων.

Keywords
Τυχαία Θέματα