Μακρόν: Μήνυμα εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία – Το πρόγραμμα του Γάλλου Προέδρου

23:55 5/9/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Μήνυμα εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα και τους Έλληνες για την ανάκαμψη, κομίζει ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, κατά τη διήμερη επίσκεψή του στην Αθήνα την Πέμπτη και την Παρασκευή, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο που επικαλείται πηγή των Ηλυσίων. Πρόκειται, όπως αναφέρεται, για ένα μήνυμα ανάκαμψης της Ευρώπης μέσω της Ελλάδας,

του συμβόλου της ευρωπαϊκής οικονομικής κρίσης.

Ο Εμανουέλ Μακρόν φθάνει στην Αθήνα το μεσημέρι της Πέμπτης.

Στις 13.30 θα καταθέσει στεφάνι στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη.

Ακολούθως θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, στο Προεδρικό Μέγαρο. Ο Γάλλος Πρόεδρος αμέσως μετά θα μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου όπου θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Μετά τη συνάντηση των δυο ανδρών Θα ακολουθήσουν δηλώσεις προς τα ΜΜΕ.

Στη συνέχεια, στις 19.00 το απόγευμα ο Πρόεδρος της Γαλλίας θα απευθύνει ομιλία στον βράχο της Πνύκας, την υψηλού συμβολισμού για τη Δημοκρατία τοποθεσία όπου συνεδρίαζε η Εκκλησία του Δήμου στην αρχαία Αθήνα. Θα ακολουθήσει επίσκεψη στην Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή.

Στις 21.00 το βράδυ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος θα παραθέσει επίσημο δείπνο στον Γάλλο ομόλογό του στο Προεδρικό Μέγαρο.

Η επίσκεψη του Εμανουέλ Μακρόν εντάσσεται στη μακρά συνέχεια των ελληνο-γαλλικών σχέσεων και των επισκέψεων των προέδρων της Γαλλικής Δημοκρατίας στην Ελλάδα. Ο Εμανουέλ Μακρόν με την παρουσία του στην Πνύκα επιλέγει έναν εξωθεσμικό τόπο για να απευθύνει την δημόσια ομιλία του στην Αθήνα παρουσία νέων, καθηγητών και σπουδαστών της γαλλικής γλώσσας, ως σύμβολο της νέας σελίδας που ανοίγεται μετά το ξεπέρασμα τόσο της οικονομικής κρίσης, όσο και της κρίσης εμπιστοσύνης, επισημαίνουν πηγές της γαλλικής προεδρίας.

Ο Εμανουέλ Μακρόν θέλει να δείξει ότι η αναδιάρθρωση της Ευρώπης περνά μέσα από την δημοκρατική αναδιάρθρωση.

Ο Πρόεδρος της Γαλλίας συνοδεύεται από τον υπουργό Οικονομίας Μπρουνό Λε Μερ, την υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ναταλί Λουαζό και 40 Γάλλους επιχειρηματίες, διότι η Γαλλία θα πρέπει να αδράξει τις «σημαντικές ευκαιρίες που κρύβει η χώρα και οι οποίες συχνά δεν γίνονται αντιληπτές».

Για τις 10:00 το πρωί της Παρασκευής είναι προγραμματισμένη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού και του Γάλλου Προέδρου με Έλληνες και Γάλλους επιχειρηματίες στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Περί τους 140 Γάλλοι και Έλληνες επιχειρηματίες θα έχουν την ευκαιρία να συναντηθούν κατά τη διάρκεια της επίσκεψης Μακρόν, παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Στόχος, η επαφή της γαλλικής με την ελληνική επιχείρηση, σε ποικίλους τομείς σε όλα τα επίπεδα, ο εντοπισμός των δυσκολιών και των ευκαιριών.

Το μήνυμα είναι οι επενδύσεις ξεκινούν και πάλι στην Ελλάδα και ότι η Γαλλία εννοεί να είναι παρούσα, όπως κατά τη διάρκεια της κρίσης, έτσι και κατά τη φάση της ανάκαμψης.

Οι τομείς ενδιαφέροντος είναι η ενέργεια, οι υποδομές στις μεταφορές, το περιβάλλον και υπάρχει πληθώρα γαλλικών επιχειρήσεων που εκφράζουν ενδιαφέρον για την Ελλάδα, ανάμεσά τους, και εκτός των μεγάλων ομίλων, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, καθώς και start ups που θα είναι παρούσες κατά την επίσκεψη του Εμανουέλ Μακρόν στην Αθήνα.

Η στήριξη της Γαλλίας συνεχίζεται και μετά την κρίση

Το Παρίσι, θεωρεί ότι ξεκινά μία νέα φάση. Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, όπως σημειώνουν, θέλει να διασφαλίσει τη συνέχιση της στήριξης της Γαλλίας, αλλά και να εγγυηθεί την προσωπική του στήριξη σε αυτή τη νέα φάση.

Για το Παρίσι, και μετά την απόφαση του Eurogroup της 15ης Ιουνίου σχετικά με το ελληνικό χρέος, το μήνυμα σε αυτήν την χρονική στιγμή πρέπει να είναι σαφές: η Ελλάδα έκανε μία επιστροφή στις αγορές αυτό το καλοκαίρι, εκκρεμεί η τρίτη αξιολόγηση αυτού του φθινοπώρου, το πρόγραμμα στήριξης τερματίζεται την άνοιξη του 2018. Το θέμα που θα τεθεί στη συνέχεια είναι η οικοδόμηση κάτι νέου, που θα επιτρέψει τη διατήρηση του κεκτημένου των μεταρρυθμίσεων και θα δίνει μεγαλύτερο περιθώριο κινήσεων, από τη στιγμή που θα έχει τερματισθεί αυτή η απευθείας στήριξη της χώρας.

Ο Εμανουέλ Μακρόν θέλει να στείλει το μήνυμα ότι είναι προς το συλλογικό συμφέρον το πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας να ολοκληρωθεί εντός του χρονοδιαγράμματος και στη συνέχεια η χώρα να περάσει σε νέα φάση, μία φάση εξομάλυνσης.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Keywords
Τυχαία Θέματα