Μαίνονται τα μέτωπα στην Κεφαλονιά

08:45 18/8/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Σε εξέλιξη βρίσκονται τα πύρινα μέτωπα στην Κεφαλονιά, σε δασικές εκτάσεις κοντά στα χωριά Αλειμματάς και Καραβάδος. Στα σημεία επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις και από το πρωί εκτελούνται και ρίψεις νερού. Δεν πνέουν ισχυροί άνεμοι. Κάτοικοι και φορείς του νησιού κάνουν λόγο για οργανωμένο σχέδιο εμπρησμού.

Όπως μεταδίδει για την ΕΡΤ η Μαρία Σταθοπούλου, το ένα μέτωπο κινείται προς Σκάλα, απειλώντας τα χωριά Αλειμματάς, Φανιές, Πάστρα, ενώ κατευθύνεται προς Κατελειό. Το μέτωπο είναι αρκετών χιλιομέτρων και όλη τη νύχτα

δόθηκε μάχη να μην περάσει η φωτιά στα σπίτια.

Το άλλο μεγάλο μέτωπο είναι μεταξύ των χωριών Καραβάδος, Άγιο Ανδρέα και Κεραμειές. Η φορά των ανέμων άλλαζε διαρκώς κατά τη διάρκεια τη νύχτα με αποτέλεσμα πότε να απειλείται ένα χωριό και πότε ένα άλλο.

Κάτοικοι και φορείς του νησιού κάνουν λόγο για οργανωμένο σχέδιο εμπρησμού. Το βράδυ της Τετάρτης, σε διάστημα τεσσάρων ωρών εκδηλώθηκαν πέντε πυρκαγιές και το βράδυ της Πέμπτης, στις 9μμ, άλλες δύο μεγάλες φωτιές, σχεδόν ταυτόχρονα. Από την περασμένη Παρασκευή, έχουν ξεσπάσει στο νησί πάνω από 40 πυρκαγιές.

Σημειώνεται πως μη επανδρωμένο αεροσκάφος του Πυροσβεστικού Σώματος ξεκινάει από σήμερα πτήσεις επιτήρησης πάνω από το νησί. Η εικόνα από την κάμερα του αεροσκάφους θα μεταδίδεται σε πραγματικό χρόνο στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος.

Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η φωτιά στον Πλαταμώνα Καβάλας.

Εντός της επόμενης εβδομάδας θα έχει πραγματοποιηθεί, με τη χρήση και δορυφορικών εικόνων, η οριοθέτηση των καμένων περιοχών της Ανατολικής Αττικής.

Καταγραφή ζημιών και σύσκεψη για την εφαρμογή των μέτρων (video)

Μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου το υπουργείο Περιβάλλοντος θα έχει εκπονήσει μελέτες για την αντιπλημμυρική θωράκισης της πληγείσας περιοχής, προκειμένου να ξεκινήσουν τα έργα, το αργότερο, αρχές Οκτώβρη.

Κατά το τελευταίο 24ωρο αντιμετωπίσαμε 56 #δασικές #πυρκαγιές, 38 #αστικές #πυρκαγιές, και 29 #παροχές #βοηθείας.

— Πυροσβεστικό Σώμα (@pyrosvestiki) August 18, 2017

Για πολύ υψηλό κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προειδοποιεί σήμερα η ΓΓ Πολιτικής Προστασίας σε Αττική, Στερεά, Κορινθία, Αργολίδα, Λέσβο, Χίο, Σάμο, Ικαρία και Έβρο.

Χάρτης Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς pic.twitter.com/jAhI8ns9b2

Civil Protection GR (@GSCP_GR) August 17, 2017

Πηγές: ΕΡΤ [Ρεπορτάζ Μ. Σταθοπούλου], Πρώτο Πρόγραμμα, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετική είδηση: Κεφαλονιά: Άλλη μια νύχτα μάχης με τις φλόγες (video)

Keywords
Τυχαία Θέματα