Λονδίνο: Επικό αφιέρωμα-έκθεση για τους Πινκ Φλόιντ (αποκλειστικές φωτό)

12:14 10/5/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Ευδοξία Λυμπέρη
Ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στο Λονδίνο

Μια οπτικοακουστική εμπειρία επικού επιπέδου που ακούει στο όνομα «Η έκθεση των Πινκ Φλόιντ: Τα Θνητά τους Απομεινάρια» (The Pink Floyd Exhibition: Their Mortal Remains) κατάφερε να φτιάξει το μουσείο Βικτόρια και Άλμπερτ. Πρόκειται για ένα ταξίδι-αφιέρωμα για την 50η επέτειο από το πρώτο άλμπουμ του ροκ

συγκροτήματος «The Piper At The Gates Of Dawn» και το πρώτο τους σινγκλ «Arnold Layne».

Σκοτεινά δωμάτια με το νέον ολόγραμμα του άλμπουμ «The Dark Side of the Moon», γουρούνια που πετάνε, μία χτιστή με τούβλα ρέπλικα του ηλεκτρικού σταθμού του Μπάτερσι, και ένα τεράστιο φουσκωτό ομοίωμα που σε κοιτά από το ταβάνι είναι λίγα μόνο από τα φαντασμαγορικά στοιχεία της μοναδικής έκθεσης για το θρυλικό ροκ συγκρότημα.

Φωτογραφίες: Ευδοξία Λυμπέρη, ΕΡΤ

Και βέβαια τίποτα δεν θα είχε ισχυρό αντίκτυπο αν σε όλη την διάρκεια της τουλάχιστον δίωρης περιήγησης ο επισκέπτης δεν είχε στα αυτιά του τη μουσική του θρυλικού συγκροτήματος, συνεντεύξεις και ήχους από τα διαφορετικά βίντεο. Το ηχητικό σύστημα στην έκθεση κυριολεκτικά κάνει την εμπειρία σφαιρική.
Πρόκειται για ένα αυτόματο σύστημα ξενάγησης που προσφέρεται στην είσοδο και δεν έχει σχέση με ότι γνωρίζετε από άλλα μουσεία. Αναγνωρίζει σε ποιο σημείο της έκθεσης βρίσκεται ο θεατής και δίνει τις κατάλληλες πληροφορίες.

Ανάλογα με το έκθεμα ή το βίντεο που πλησιάζει ο επισκέπτης ακούει μία συνέντευξη του Ρότζερ Γουότερς ή του Ντέιβιντ Γκίλμουρ ή απολαμβάνει μία από τις τεράστιες επιτυχίες των Πινκ Φλόιντ καθώς θαυμάζει μία από τις 50 κιθάρες του συγκροτήματος που εκτίθενται, ή πως δημιουργήθηκε η έμπνευση για κάποιο εξώφυλλο, πως γράφτηκε η μουσική ή πως έγινε η εικαστική σύλληψη των συναυλιών τους.

Φωτογραφίες: Ευδοξία Λυμπέρη, ΕΡΤ

Οι Πινκ Φλόιντ είναι άλλωστε όπως λένε οι ίδιοι οι γεννήτορες του «ροκ θεάτρου». Με τον ίδιο τρόπο και η έκθεση έχει έντονη θεατρικότητα εγείροντας όλες τις αισθήσεις.

Το ξεκίνημα και το βαν των 20 λιρών

Όλα άρχισαν για το θρυλικό συγκρότημα με ένα βαν που αγοράστηκε για είκοσι στερλίνες. Έτσι αρχίζει και η έκθεση. Ο πρώτος χώρος είναι μία κατασκευή αναβίωση του εσωτερικού του βαν με το οποίο ο επισκέπτης θα ταξιδέψει νοητικά σε 50 χρόνια μουσικής και εικαστικής δημιουργίας.

Αμέσως μετά μπαίνει μέσα σε ένα καταμαύρο σκοτεινό δωμάτιο με το ολόγραμμα του άλμπουμ «The dark side of the moon» να περιστρέφεται.

Φωτογραφίες: Ευδοξία Λυμπέρη, ΕΡΤ

Και το ταξίδι συνεχίζεται μέσα στα ατμοσφαιρικά δωμάτια ανάμεσα σε προθήκες με πληροφορίες ακόμη και για το τι ποτό προτιμούσαν ο Ντέιβιντ Γκίλμουρ, ο Νικ Μέισον, ο Ρότζερ Ουότερς και ο Ρίτσαρντ Ράιτ.

Ο Σιντ Μπάρετ τραγουδιστής του συγκροτήματος τα πρώτα χρόνια αναφέρεται μόνο σε αρχικό δωμάτιο της έκθεσης αλλά σε μία βίντεο συνέντευξη ακούμε τον Ρότζερ Ουότερς να λέει: «δεν θα υπήρχαμε εάν δεν ήταν αυτός».

Το 1967 ήδη με δύο επιτυχίες και ένα πρώτο άλμπουμ άρχισαν να γίνονται γνωστοί. Εμφανίζονται στην εκπομπή που αποτελούσε εφαλτήριο για ένα νέο συγκρότημα το διάσημο πλέον «Top of the Pops» και εμφανίζονται πλάι σε ονόματα όπως ο Τζίμι Χέντριξ.

Φωτογραφίες: Ευδοξία Λυμπέρη, ΕΡΤ

Πόστερ και φωτογραφίες από το διάσημο κλαμπ UFO όπου οι Πινκ Φλόιντ έκαναν μόνιμα εμφανίσεις, εικόνες από τα παρασκήνια, άλπουμ, παρτιτούρες, σημειώσεις, μουσικά όργανα και ενισχυτές γεμίζουν τις προθήκες της έκθεσης. Ο Συντ Μπάρετ δεν αντέχει την φήμη, φεύγει, ο Ρότζερ Ουότερς έρχεται και το συγκρότημα υιοθετεί εύκολα το κίνημα ψυχεδέλειας και πειραματίζεται με την τεχνολογία.

Το συγκρότημα αρχίζει τις περιοδείες και κινηματογραφεί μία μοναδική συναυλία στο αρχαίο αμφιθέατρο της Πομπηίας. Μία συναυλία που χαρακτηρίστηκε το «Αντι-Γούντστοκ» καθώς λόγω της αρχαιότητας του μνημείου δεν επιτράπηκε να έχουν κοινό. Το ντοκιμαντέρ γυρίστηκε σε φυσικό περιβάλλον και περιλάμβανε εικόνες από το ηφαίστειο Βεζούβιο.

Φωτογραφίες: Ευδοξία Λυμπέρη, ΕΡΤ

Σε ένα επόμενο στάδιο της έκθεσης ο θεατής βλέπει τις πολιτικές και μουσικές αλλαγές του ’60: το κίνημα πανκ παράλληλα με τους Πινκ Φλόιντ, που είχε τους είχε απορρίψει δημόσια ο Τζόνι Ρόττεν των Σεξ Πίστολς αν και πολύ αργότερα είχε πει ότι τους κρυφο-θαύμαζε.

Αρχιτεκτονική και Πινκ Φλόιντ

Τρία από τα μέλη του συγκροτήματος είχαν γνώση από πρώτο χέρι των ριζοσπαστικών θεωριών της πειραματικής αρχιτεκτονικής του ’60. Η έκθεση συσχετίζει την κατανόηση του συγκροτήματος για τη σχέση μεταξύ αρχιτεκτονικής, χώρου και αρχιτεκτονικών εννοιών κάνοντας αναφορές στα «Παλάτια της Χαράς» του αρχιτέκτονα Σέντρικ Πράις, τις «Στιγμιαίες Πόλεις» του Πίτερ Κουκ από την ομάδα Archigram, προσθέτοντας φουτουριστικές κατασκευές αλλά και φουσκωτά γλυπτά του Φρέι Όττο.

Όλ’ αυτά αναμεμειγμένα διακριτικά με το πρωτότυπο υλικό των ΠΙνκ Φλόιντ φωτίζουν μία άλλη διάσταση και ολοκληρώνουν την κατανόηση της συνολικής παρουσίασης των Πινκ Φλόιντ όχι μόνο μουσικά αλλά και σκηνικά και εννοιολογικά καθώς το βρετανικό συγκρότημα είναι περίφημο για τις επικές σκηνές που χρησιμοποιούσε και τα σόου που ετοίμαζε.

Φωτογραφίες: Ευδοξία Λυμπέρη, ΕΡΤ

Σε αυτό το τμήμα κορυφώνεται η έκθεση με κατασκευές τεραστίων διαστάσεων προκαλώντας ενθουσιασμό. Το πρώτο πράγμα που αντικρύζει κανείς είναι ένας τοίχος και αμέσως ο νους πάει στο διάσημο άλμπουμ The Wall. Όμως δεν είναι ακριβώς έτσι. Ο τοίχος είναι από το ομοίωμα του ηλεκτρικού σταθμού του Μπάτερσι ο οποίος απεικονιζόταν στο εξώφυλλο του άλμπουμ τους «Animals».

Μάλιστα πάνω από τον «σταθμό» με τις καμινάδες του ίπταται όπως και στο εξώφυλλο ένα φουσκωτό γουρούνι. Όπως ακούγεται σε ένα από τα βίντεο είναι και αυτό απομίμηση καθώς το πρωτότυπο γουρούνι είναι τεραστίων διαστάσεων. Για το μέτρο σύγκρισης ο τοίχος στην κατασκευαστική απομίμηση του ηλεκτρικού σταθμού φτάνει τα 7,62 μέτρα ενώ το μήκος τα 22 μέτρα!

Και το «The Wall» είναι εδώ ακριβώς απέναντι και «συνομιλεί» με τον ηλεκτρικό σταθμό. Πρόκειται για τα άλμπουμ της δεκαετίας του ’80 όταν οι Πινκ Φλόιντ έγιναν ένα από τα συγκροτήματα με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στον κόσμο και στην ιστορία της μουσικής. Η αποκρουστική μορφή του «δασκάλου» ως φουσκωτή κούκλα που βλέπουμε στην ιστορική συναυλία του 1980, είναι μέσα σε αυτό τον χώρο, κοιτά από ψηλά, φτάνει τα 9 μέτρα!

Φωτογραφίες: Ευδοξία Λυμπέρη, ΕΡΤ

Η έκθεση θα ήταν ελλιπής αν δεν περιλάμβανε την δουλειά αλλά και συνεντεύξεις των συνεργατών τους όπως ο αρχιτέκτονας Μαρκ Φίσερ, ο μηχανικός Τζόναθαν Παρκ, ο ανιμέιτορ Ίαν Έμς, ο σχεδιαστής φωτισμών Μαρκ Μπρίκμαν αλλά και το ντουέτο του δημιουργικού Hipgnosis (Aubrey Powell και Storm Thorgerson) που είναι υπεύθυνοι για πλήθος εξώφυλλα που έγραψαν την δική τους ιστορία.

Η έκθεση ανοίγει για το κοινό το Σάββατο 13 Μαίου και θα διαρκέσει έως την 1η Οκτωβρίου. Το μουσείο προτρέπει το κοινό να κάνει κρατήσεις για εισιτήρια καθώς αναμένεται να σπάσει το ρεκόρ επισκεπτών. Έχουν μάλιστα προβλέψει να ανοίξουν και κάποια βράδια προκειμένου να εξυπηρετήσουν το κοινό.

Keywords
Τυχαία Θέματα