Λονδίνο: Ανάληψη ευθύνης από το ΙΚ για την επίθεση (video)

16:06 23/3/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Το Ισλαμικό κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την τρομοκρατική επίθεση στο Λονδίνο. Όπως ανακοίνωσε η Τερέζα Μέι ο δράστης ήταν γνωστός στις υπηρεσίες της χώρας σε σχέση με «τον βίαιο εξτρεμισμό. Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τους δύο Έλληνες. Στο μεταξύ, η βρετανική αστυνομία πραγματοποίησε εφόδους σε έξι διαφορετικές διευθύνσεις στο Μπέρμιγχαμ όπου και πραγματοποίησε οκτώ συλλήψεις σύμφωνα με το BBC. Τέσσερις οι νεκροί και 29 τραυματίες επτά εκ

των οποίων βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση που σημειώθηκε χθες το απόγευμα έξω από το βρετανικό κοινοβούλιο στο Λονδίνο, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων AMAQ που πρόσκειται στην τζιχαντιστική οργάνωση.

Ο δράστης της επίθεσης έξω από βρετανικό κοινοβούλιο στο Λονδίνο είναι ένας στρατιώτης του Ισλαμικού Κράτους και η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε μετά το προσκλητήριο να πληγούν πολίτες χωρών του διεθνούς συνασπισμού που πολεμά τους τζιχαντιστές, μετέδωσε το AMAQ επικαλούμενο «πηγή ασφαλείας».

Δεν υπάρχουν Έλληνες τραυματίες μεταξύ των νοσηλευομένων στα βρετανικά νοσοκομεία, μετά τη χθεσινή τρομοκρατική επίθεση στο Λονδίνο, σύμφωνα με πληροφορίες του υπουργείο Εξωτερικών.

Μήνυμα της Βασίλισσας Ελισάβετ

Η Βασίλισσα Ελισάβετ δήλωσε ότι οι σκέψεις της, οι προσευχές της και η βαθύτατη συμπόνια της είναι κοντά σε όσους επλήγησαν από την επίθεση.

Οι βρετανικές αρχές θεωρούν ότι ο δράστης έδρασε μόνος του και ότι είχε εμπνευστεί από τη διεθνή τρομοκρατία.

Police revise #Westminster attack death toll to 4:
woman in her 40s, man in his 50s
• police officer
• attacker

BBC Breaking News (@BBCBreaking) March 23, 2017

«Η αστυνομία και οι υπηρεσίες στις οποίες βασιζόμαστε για την ασφάλειά μας έχουν αποτρέψει έναν μεγάλο αριθμό τέτοιων επιθέσεων τα τελευταία χρόνια, πάνω από 12 τον τελευταίο χρόνο», είπε ο Μάικλ Φάλον, Βρετανός υπουργός Άμυνας.

«Αυτού του είδους οι επιθέσεις, αυτή η επίθεση από ‘μοναχικό λύκο‘, με τη χρήση μέσων από την καθημερινή ζωή- ένα όχημα, ένα μαχαίρι- είναι πολύ δυσκολότερο να αποτραπούν«, είπε ο ίδιος στο BBC Radio.

«Ελέγχουν με τη διαδικασία του επείγοντος αν εμπλέκονται και άλλοι σε αυτήν. Εικάζουν ότι συνδέεται με την ισλαμική τρομοκρατία. Η αστυνομία ερευνά τον άνθρωπο αυτόν, τους πιθανούς συνεργούς του, από πού προέρχεται. Είμαστε αντιμέτωποι με έναν εχθρό, έναν τρομοκράτη εχθρό, που δεν διατυπώνει αιτήματα ή συλλαμβάνει ομήρους, αλλά απλώς θέλει να σκοτώσει όσο περισσότερους γίνεται. Αυτό είναι ένα νέο στοιχείο στη διεθνή τρομοκρατία», σημείωσε ο Φάλον και πρόσθεσε ότι θα επανεξεταστούν τα μέτρα ασφαλείας στο βρετανικό κοινοβούλιο μετά το τρομοκρατικό χτύπημα.

Οι νεκροί είναι τέσσερις, μια γυναίκα 43 ετών, ένας άνδρας 55 ετών, ο δράστης καθώς και ο αστυνομικός ο οποίος κατέληξε μετά την επίθεση με μαχαίρι που δέχθηκε στον προαύλιο χώρο του Βρετανικού Κοινοβουλίου.

Ο 48χρονος Keith Palmer, ήταν στο σώμα τα τελευταία 15 χρόνια και την ώρα της επίθεσης βρισκόταν στην περιπολία του Κοινοβουλίου.

Ο διοικητής της Μετροπολιτικής Αστυνομίας, Μαρκ Ρόουλι, αρνήθηκε να αναγνωρίσει τον δράστη, ο οποίος ωστόσο έχει ταυτοποιηθεί από τις Αρχές και γνωρίζουν για ποιον πρόκειται.

Ο Ρόουλι δήλωσε πως η αστυνομία ερεύνησε διευθύνσεις στο Λονδίνο, το Μπέρμιγχαμ και άλλα μέρη της χώρας.

«Στο στάδιο αυτό δεν έχουμε συγκεκριμένη πληροφόρηση για περαιτέρω απειλές για το κοινό», είπε.

Στο twitter, η αστυνομία καλεί τους πολίτες αν δουν τους συναδέλφους τους στον δρόμο, να τους χαρίσουν ένα χαμόγελο.

If you see our members across London today, please say hello and spare them a smile. #PoliceFamily #JobLikeNoOther pic.twitter.com/MGzlvKYlnp

— Met Police Fed (@MPFed) March 23, 2017

Ο δράστης οδήγησε το SUV επάνω σε ανυποψίαστους πεζούς στη γέφυρα του Ουεστμίνστερ πριν το ρίξει πάνω στις πύλες του Κοινοβουλίου.

Βίντεο, έχει καταγράψει γυναίκα να πέφτει από τη γέφυρα στα νερά του Τάμεση, έχοντας τραυματιστεί από το αυτοκίνητου του δράστη.

Video shows woman falling into River Thames in #Westminster terror attack; she is being treated for serious injuries pic.twitter.com/BKujsPhqFj

BBC Breaking News (@BBCBreaking) March 22, 2017

Στη συνέχεια ο δράστης, πήδηξε από τις πύλες του Κοινοβουλίου, μπήκε μέσα και μαχαίρωσε θανάσιμα τον αστυνομικό πριν πέσει νεκρός από τα πυρά των αρχών.

Η γέφυρα του Ουεστμίνστερ παραμένει κλειστή για την κυκλοφορία και η αστυνομική παρουσία είναι ισχυρή.

Η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι δήλωσε αργά το βράδυ της Τρίτης, πως η συνεδρίαση αυτή θα στείλει το μήνυμα πως η επίθεση δεν θα διαταράξει τη βρετανική δημοκρατία ούτε την ομαλή ζωή στην πρωτεύουσα.

Αργότερα το απόγευμα θα γίνει δέηση για τα θύματα στην πλατεία Trafalgar.

Θωρακίζουν τη Διάσκεψη της Ρώμης

Πρόσθετα μέτρα ασφαλείας λαμβάνει η Ιταλία, ενόψει της επετειακής Διάσκεψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θα διεξαχθεί το ερχόμενο Σάββατο. Σύμφωνα με πληροφορίες που διαρρέουν από τις ιταλικές μυστικές υπηρεσίες, η βουλή και η γερουσία της Ρώμης θεωρούνται στόχοι υψηλού κινδύνου. Παράλληλα, σήμερα να αναμένεται να τοποθετηθούν μηχανήματα ανίχνευσης μεταλλικών αντικειμένων σε όλες τις κύριους οδούς που οδηγούν στο ιστορικό κέντρο της Ρώμης.

Το Λονδίνο θρηνεί και πάλι

Έναν χρόνο μετά τις επίθεση στις Βρυξέλλες, αθώοι άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους.

Και δεν είναι η πρώτη φορά που η βρετανική πρωτεύουσα γίνεται στόχος.

AP Photo/Lefteris Pitarakis

Τον Ιούλιο του 2005 μια σειρά συντονισμένων βομβιστικών επιθέσεων αυτοκτονίας, με στόχο το δίκτυο της μαζικής μεταφοράς, συντάραξε το Λονδίνο. Δράστες ήταν Βρετανοί μουσουλμάνοι οι οποίοι είχαν εμπνευστεί από το δίκτυο της Αλ Κάιντα. Ο απολογισμός ήταν 52 νεκροί και 700 τραυματίες.

Το 2013, δύο βρετανοί ισλαμιστές μαχαίρωσαν τον στρατιώτη Λι Ρίγκμπι, σε δρόμο του Λονδίνου αφού τον χτύπησαν με αυτοκίνητο πριν επιχειρήσουν να τον αποκεφαλίσουν.

Τον περασμένο Αύγουστο, σχιζοφρενής επιτέθηκε με μαχαίρι και προσπάθησε να αποκεφαλίσει επιβάτη στο μετρό του Λονδίνου.

Πηγή: BBC, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, New York Times

Keywords
Τυχαία Θέματα