Λέσβος: Γενική απεργία τη Δευτέρα για το προσφυγικό

09:25 15/11/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Αλλεπάλληλες κινητοποιήσεις στη Λέσβο για το προσφυγικό με έναν κοινό παρονομαστή την αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργούνται από τον γεωγραφικό περιορισμό των προσφύγων και μεταναστών στα νησιά και την συγκέντρωση μεγάλων πληθυσμών στα χοτ σποτ κάτω από άθλιες συνθήκες διαβίωσης εν όψει το χειμώνα για τους ίδιους τους πρόσφυγες αλλά και κακών συνθηκών εργασίας για τους εργαζόμενους.

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στα σώματα ασφαλείας στη Λέσβο στη διαχείριση του προσφυγικού ανέδειξαν σήμερα το πρωί σε

παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το χοτ σποτ οι ένστολοι. Λίγο το προσωπικό που καλείται να καλύψει και τις νέες μονάδες που δημιουργήθηκαν λόγω των αναγκών του ΠΡΟΚΕΚΑ αλλά και ελλείψεις στις δομές φύλαξης, τόνισε από την Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων ο Απόστολος Παπαδέλλης, όλη σχεδόν η δύναμη της αστυνομίας καλείται να διαχειριστεί το προσφυγικό , αφαιρώντας δυνάμεις από τις υπόλοιπες ανάγκες του νησιού. Το ίδιο συμβαίνει και στο λιμενικό και στο ΕΚΑΒ όπως τόνισαν εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών τους οργάνων που συμμετείχαν στην κινητοποίηση. Ο αντιδήμαρχος Νίκος Καρασσάβας ενημέρωσε για την απόφαση της δημοτικής αρχής τη Δευτέρα να πραγματοποιηθούν κινητοποιήσεις και από το δήμο για την αποσυμφόρηση του νησιού, ενώ έδωσε μια επιστολή συμπαράστασης της κινητοποίησης των ενστολών από το Δήμαρχο Σπύρο Γαληνό.

Κινητοποίηση και από τους πρόσφυγες

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 16:30 το απόγευμα στο Κέντρο Κράτησης της Μόριας, προαναγγέλλουν και οι πρόσφυγες που διαμαρτύρονται για τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης μέσα στα «στρατόπεδα συγκέντρωσης» προσφύγων. Συμπαραστέκονται στους απεργούς πείνας που βρίσκονται τρεις εβδομάδες τώρα στην πελατεία Σαπφούς και ζητούν να φύγουν από το νησί. Την κινητοποίηση στηρίζει ο συντονισμός Λέσβου για το προσφυγικό.

Κινητοποιήσεις και από το δήμο

Μετά από τη συμβολική διαμαρτυρία της δημοτικής αρχής την 8η του Νοέμβρη, σειρά κινητοποιήσεων προγραμματίζει ο δήμος , ζητώντας από την κυβέρνηση την άρση του γεωγραφικού περιορισμού και την αποσυμφόρηση των νησιών. Σε συνεννόηση και με τους άλλους δημάρχους προγραμματίζονται κινητοποιήσεις τη Δευτέρα με κλείσιμο του δήμου και των υπηρεσιών , ενώ ο δήμαρχος βρίσκεται σε επικοινωνία με την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, το επιμελητήριο και τον εμπορικό σύλλογο για το ταυτόχρονο κλείσιμο των καταστημάτων και συλλαλητήριο στην πλατεία Σαπφούς.

Στην ανακοίνωση κάλεσμα ο Δήμος Λέσβου τονίζει:

«Καλούμε όλους τους συμπολίτες μας να συμμετάσχουν σε γενική απεργία την Δευτέρα 20 Νοεμβρίου 2017. Επίσης καλούμε το λαό της Λέσβου σε ειρηνική συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Πλατεία Σαπφούς την Δευτέρα 20 Νοεμβρίου 2017 στις 11:00 π.μ. Αίτημά μας είναι να σταματήσει η πολιτική της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης που μετατρέπει το νησί της Λέσβου και τα νησιά του Βόρειου και

Νότιου Ανατολικού Αιγαίου σε νησιά φυλακές. Απαιτούμε από την κυβέρνηση αναλογική κατανομή της φιλοξενίας των αιτούντων άσυλο με βάση τον πληθυσμό των νησιών και την διατήρηση τόσων αιτούντων άσυλο όσων μπορούν να φιλοξενηθούν σε αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης από τις υπάρχουσες δομές. Επίσης, ως άμεσο μέτρο έκτακτης ανάγκης, την άρση του γεωγραφικού αποκλεισμού και την ουσιαστική αποσυμφόρηση όλων των δομών φιλοξενίας. Την μεταφορά του πλεονάζοντος πληθυσμού στην ηπειρωτική Ελλάδα και την άμεση βελτίωση των συνθηκών στο Κ.Υ.Τ Μόριας τόσο για τους διαμένοντες όσο και για τους εργαζόμενους στο κέντρο ώστε να μη θρηνήσουμε άλλες ανθρώπινες ζωές.

Απευθύνουμε πρόσκληση προς όλους τους τοπικούς φορείς να σταθούμε όλοι μαζί ενωμένοι και με μια φωνή να παλέψουμε για τη Λέσβο αυτή την κρίσιμη ώρα, σχηματίζοντας ενιαίο μέτωπο ενάντια στην καταστροφή του νησιού μας. Ο αγώνας αυτός αποτελεί συλλογική ευθύνη και όλοι ανεξαιρέτως πρέπει να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων.

Η παρούσα κατάσταση είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που εφαρμόζεται από την κυβέρνηση και Ε.Ε τις οποίες καθιστούμε αποκλειστικά υπεύθυνες και δηλώνουμε προς πάσα κατεύθυνση ότι θα αντισταθούμε με κάθε τρόπο στην προσπάθεια μετατροπής της Λέσβου, του νησιού της ειρήνης, της ανθρωπιάς και της αλληλεγγύης σε στρατόπεδο συγκέντρωσης και καταρράκωσης της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.»

Ρεπορτάζ: Μυρσίνη Τζινέλλη

Keywords
Τυχαία Θέματα