Λέσβος: Εθνικό Θεματικό Δίκτυο Σχολείων για τα γεωπάρκα της UNESCO

12:48 3/1/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Μια νέα πρωτιά για τη Λέσβο αποτελεί η ίδρυση του Εθνικού Θεματικού Δικτύου Σχολείων με θέμα «Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO στην Ελλάδα» με συμμετοχές σχολείων, Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης από όλη την Ελλάδα.

Το

Εθνικό Θεματικό Δίκτυο Σχολείων ιδρύθηκε με πρωτοβουλία του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ευεργέτουλα σε συνεργασία με το Moυσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και τη συμπαράσταση της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου, των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου και του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Η ίδρυση του Δικτύου αναμένεται να αυξήσει το ενδιαφέρον εκπαιδευτικών και σχολικών μονάδων από όλη την Ελλάδα προκειμένου να επισκεφθούν τη Λέσβο και να γνωρίσουν από κοντά τη φυσική και πολιτιστική κληρονομιά του νησιού για την οποία αναγνωρίσθηκε από την UNESCO.

Η Λέσβος αποτελεί το πρώτο Γεωπάρκο που αναγνωρίστηκε στην Ελλάδα και για το λόγο αυτό είναι ιδανική για τη λειτουργία ως Έδρα του Εθνικού Θεματικού Δικτύου Σχολείων με θέμα «Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO στην Ελλάδα». Ήδη από πέρσι, λειτουργεί με πρωτοβουλία της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου Τοπικό Δίκτυο Σχολείων με το ίδιο θέμα.

Με αφορμή την ίδρυση του Εθνικού Θεματικού Δικτύου Σχολείων «Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO στην Ελλάδα» πραγματοποιήθηκε η πρώτη επιμορφωτική ημερίδα του Δικτύου με μεγάλη συμμετοχή εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης από όλη τη Λέσβο.

Η ημερίδα συνδιοργανώθηκε από την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου, τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου, τo Moυσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και τo Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ευεργέτουλα και πραγματοποιήθηκε στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Μυτιλήνης.

Αντικείμενο της ημερίδας ήταν η γνωριμία των εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Λέσβου που έχουν ενταχθεί στο Εθνικό Θεματικό Δίκτυο «Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO στην Ελλάδα» αλλά και όσων εκπαιδευτικών επιθυμούσαν να ενημερωθούν για την έννοια του Γεωπάρκου, το νέο πρόγραμμα της UNESCO για τα Παγκόσμια Γεωπάρκα, τα ελληνικά Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO και τις δυνατότητες για υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων στη Λέσβο Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO.

Στην έναρξη της ημερίδας η διευθύντρια του 2ου Δημοτικού Σχολείου Μυτιλήνης Μαρία Τζουρά καλωσόρισε τους συμμετέχοντες και αναφέρθηκε στο Τοπικό Θεματικό Δίκτυο, το οποίο ιδρύθηκε και λειτούργησε με μεγάλη επιτυχία την προηγούμενη σχολική χρονιά στη Λέσβο και αποτέλεσε τη βάση για τη δημιουργία του Εθνικού Θεματικού Δικτύου.

Η Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου Αικατερίνη Στρατάκη στο χαιρετισμό της αναφέρθηκε στις προσπάθειες για γνωριμία των μαθητών και εκπαιδευτικών της Λέσβου με το φυσικό και γεωλογικό πλούτο του Γεωπάρκου Λέσβου και τις δράσεις για προβολή του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου σε μαθητές και εκπαιδευτικούς σε όλη την Ελλάδα.

Ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου Μιχάλης Καπιωτάς στο χαιρετισμό του τόνισε τη σημασία συμμετοχής μαθητών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου σε εκπαιδευτικά προγράμματα στο Γεωπάρκο Λέσβου και αναφέρθηκε στην επιτυχημένη συνεργασία προς αυτή την κατεύθυνση με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και τo Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ευεργέτουλα.

Ακολούθως απεύθυναν χαιρετισμό η Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου Μαρίζα Βαμβουκλή, η οποία παρουσίασε την πρότασής για την υλοποίηση μιας νέας εκπαιδευτικής δράσης εμπνευσμένης από το Γεωπάρκο Λέσβου και η Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου κα. Λάουρα Λοϊζίδου η οποία αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που θα αναληφθούν από την νέα σχολική χρονιά.

Η Ηλέκτρα Καλδέλλη, υπεύθυνη λειτουργίας του ΚΠΕ Ευεργέτουλα, παρουσίασε στη συνέχεια στους συμμετέχοντες το Εθνικό Θεματικό Δίκτυο «Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO στην Ελλάδα», τους στόχους του και τις δράσεις του, τα σχολεία από τη Λέσβο και όλη την Ελλάδα που συμμετέχουν καθώς και τα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης που έχουν δηλώσει συμμετοχή στο Δίκτυο.

Κεντρικός ομιλητής της ημερίδας ήταν ο Καθ. Νικόλαος Ζούρος, Διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και Πρόεδρος του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων της UNESCO, ο οποίος, μέσα από εντυπωσιακό και πλούσιο φωτογραφικό υλικό από γεωλογικά μνημεία από όλο τον κόσμο, παρουσίασε στους εκπαιδευτικούς την έννοια του Γεωπάρκου και τα μοναδικά στοιχεία φυσικού και πολιτιστικού πλούτου που μπορούν να ανακαλύψουν οι μαθητές για να γνωρίσουν τον τόπο τους, τα φυσικά φαινόμενα όπως οι σεισμοί και η ηφαιστειότητα αλλά και τα μεγάλα περιβαλλοντικά προβλήματα όπως αυτό της κλιματικής αλλαγής, όπου τα Γεωπάρκα σε όλο τον κόσμο συνεργάζονται για να ευαισθητοποιήσουν και να αναδείξουν την ανάγκη επίλυσή τους. Ιδιαίτερα αναφέρθηκε στην αναγνώριση της Λέσβου ως Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO, στην εμπειρία που έχει αποκτηθεί τα τελευταία χρόνια σε παγκόσμιο επίπεδο και στον τρόπο που αυτή η εμπειρία μπορεί να αξιοποιηθεί για την ανάδειξη και των άλλων σημαντικών θέσεων γεωλογικού, φυσικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος.

Η Κωνσταντίνα Μπεντάνα παρουσίασε τις δυνατότητες υλοποίησης εκπαιδευτικών προγραμμάτων και γνωριμίας των μαθητών με τις γεω-διαδρομές του Γεωπάρκου Λέσβου αλλά και τη μεθοδολογία σχεδιασμού εκπαιδευτικών προγραμμάτων στα γεωμνημεία της Λέσβου. Ως παράδειγμα επιλέχθηκε μια μοναδική διαδρομή, η γεω-διαδρομή Μυτιλήνη-Σίγρι, στην οποία οι μαθητές κάνοντας ένας ταξίδι 96 χιλιομέτρων στο χώρο και 300 εκατομμύρια χρόνια στο γεωλογικό χρόνο μπορούν να γνωρίσουν τη μεγαλύτερη ποικιλία γεωλογικών μνημείων της Λέσβου, με μοναδική σπουδαιότητα.

Η ημερίδα ολοκληρώθηκε με τις εξαιρετικές παρουσιάσεις από τους υπεύθυνους εκπαιδευτικούς των εκπαιδευτικών προγραμμάτων που υλοποίησαν τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου, τα οποία συμμετείχαν στο Τοπικό Θεματικό Δίκτυο «Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO στην Ελλάδα» κατά τη διάρκεια της περσινής σχολικής χρονιάς. Ειδικότερα, πραγματοποιήθηκαν παρουσιάσεις των κάτωθι εκπαιδευτικών προγραμμάτων:

– «Ταξιδεύοντας στο γεωλογικό παρελθόν του τόπου μας» που υλοποίησαν οι μαθητές Δημοτικού Σχολείου Καλλονής και το οποίο παρουσίασαν ο Χριστόδουλος Χατζηιωάννου, Διευθυντής, ο Γιάννης Πατακός, η Μαρίνα Γιαβάση και η Κωνστάντζα Κανέλη, Εκπαιδευτικοί και η Μαρία Τζουρά.

– «Γεωπάρκο Λέσβου» του Πειραματικού Λυκείου Μυτιλήνης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, το οποίο παρουσίασαν η Γεωργία Σκαλοχωρίτου, Διευθύντρια και η Ειρήνη Μουτζουρέλλη, Καθηγήτρια.

– «Το δέντρο, ο καλύτερός μας φίλος» του Νηπιαγωγείο Χιδήρων, το οποίο παρουσίασε η Άννα Καλούσιου, Νηπιαγωγός.

– «Μαθαίνω για την κλιματική αλλαγή μέσα από το Γεωπάρκο Λέσβου» που υλοποίησαν οι μαθητές των Δ1 και Δ2 τάξεων του 9ου Δημοτικού Σχολείου Μυτιλήνης και το οποίο παρουσίασε η Λεμονιά Πετρά, Διευθύντρια.

– «Ταξιδεύοντας στον τόπο μου» του Νηπιαγωγείο Ταξιαρχών, το οποίο παρουσίασαν η κα. Μαρία Δήμου και η Μυρσίνη Ζουμπουλή, Νηπιαγωγοί.

– «Ταξιδεύοντας στον τόπο μου» του 2ου Δημοτικού Σχολείου Μυτιλήνης, το οποίο παρουσίασε η Ειρήνη Γερούκη, Εκπαιδευτικός.

Keywords
Τυχαία Θέματα