Λέσβος: Ασφυκτικά γεμάτη η Μόρια. Αποχή εργαζομένων και μείωση συμβασιούχων

10:46 20/6/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Ασφυκτικά γεμάτο και με πολύ λιγότερο προσωπικό λειτουργεί τις τελευταίες εβδομάδες το Κέντρο Ταυτοποίησης Μεταναστών στη Μόρια της Λέσβου. Με τον αριθμό των προσφύγων να υπερβαίνει τις 2700 η δομή λειτουργεί εδώ και μήνες χωρίς 80 συμβασιούχους στην Υπηρεσία Πρώτης Υποδοχής και πλέον χωρίς ένα σημαντικό εργαζομένων μέσω του προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας, οι οποίοι είχαν αναλάβει το έργο της καθαριότητας και της συντήρησης των εγκαταστάσεων.

Επιπρόσθετα οι 32 μόνιμοι υπάλληλοι

της Υπηρεσία Πρώτης Υποδοχής σταμάτησαν τις υπερωρίες από τις 27 του Μάιου, διαμαρτυρόμενοι για τη μη καταβολή δεδουλευμένων από την αρχή του χρόνου. Να σημειωθεί πως με την υπερωριακοί απασχόληση τους οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι κάλυπταν σε μεγάλο βαθμό την έλλειψη προσωπικού. Το πάγωμα όμως της πληρωμής των υπερωριών τους από την αρχή του χρόνου και σε ορισμένους από το Νοέμβριο, τους οδήγησε στην απόφαση να πάψουν να παρέχουν υπερωριακή απασχόληση.

«Όλοι μας προσπαθούμε να στηρίξουμε τη λειτουργία της δομής δουλεύοντας πολύ συχνά εκτός ωραρίου καθώς και Σαββατοκύριακα. Αντιλαμβανόμαστε την κρισιμότητα του ζητήματος και με υπευθυνότητα προσπαθούμε να συμβάλουμε όσο μπορούμε στην διαχείριση του. Δυστυχώς όμως από τη μεριά της πολιτείας βλέπουμε ασυνέπεια και εμπαιγμό προς το πρόσωπό μας. Ζητάμε αυτά που δικαιούμαστε για να μπορούμε να προσφέρουμε αξιοπρεπώς τις υπηρεσίες μας» δήλωσε στην ΕΡΑ ΑΙΓΑΙΟΥ ο Γιώργος Ματθαίου, εργαζόμενος στην Πρώτη Υποδοχή.

Η αποχή των εργαζομένων, η οποία έχει και τη στήριξη της ΑΔΕΔΥ, έχει οδηγήσει στην υπολειτουργία της Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής στη Μόρια της Λέσβου με σημαντικότερη δυσλειτουργία στη διαδικασία της καταγραφής. Συγκεκριμένα οι αφιχθέντες του περασμένου Σαββατοκύριακου, ενώ έπρεπε να καταγραφούν σε μερικές ώρες χρειάστηκε να περιμένουν, ως το πρωί της Δευτέρας. Επιπρόσθετα λόγω του αυξημένου αριθμού προσφύγων που διαμένουν στη δομή της Μόριας οι υποχρεώσεις του προσωπικού είναι ακόμη πιο αυξημένες, αλλά και πιο αναγκαίες, ώστε να επιλύονται προβλήματα και να αποσοβούνται εντάσεις.

Σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής το ζήτημα οφείλεται λογιστική υπέρβαση και αναζητείται τρόπος ώστε να λυθεί άμεσα.

Τέλος συμβασιούχων

Κι ενώ η δομή της Μόριας έχει ξεπεράσει το όριο της δυναμικότητάς της, έχει μείνει χωρίς συμβασιούχους τους τελευταίους μήνες. Από το Φεβρουάριο έχει λήξει η οκτάμηνη σύμβαση εργασίας 80 εργαζομένων στην Υπηρεσία Πρώτης Υποδοχής, και έκτοτε δεν έχει πραγματοποιηθεί ούτε ανανέωση, αλλά ούτε έχει γίνει νέος διαγωνισμός για συμβασιούχους.

Το ίδιο συμβαίνει και με τους εργαζόμενους της Κοινωφελούς Εργασίας οι οποίοι μέσω του Δήμου Λέσβου είχαν κυρίως το κομμάτι της καθαριότητας μέσα στο Κέντρο Ταυτοποίησης. Δεδομένου ότι ακόμα δεν έχει προσδιοριστεί το πότε θα προσληφθούν εκ νέου εργαζόμενοι μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος, η δομή θα παραμείνει χωρίς να καθαρίζεται για άγνωστο χρονικό διάστημα. Πληροφορίες αναφέρουν πως μία ΜΚΟ ανέλαβε ένα κομμάτι της καθαριότητας, προκειμένου να κρατηθεί το πρώην στρατόπεδο στοιχειωδώς καθαρό.

Οι ελλείψεις σε προσωπικό σε συνδυασμό με τον κορεσμό της δομής δημιουργεί προβληματισμό σε υπηρεσιακούς παράγοντες. Παρά το γεγονός ότι μετά τα τραγικά γεγονότα του περασμένου χειμώνα υπήρξε μεγάλη βελτίωση στις υποδομές του πρώην στρατοπέδου , αλλά και γενικά στη λειτουργία του, αυτό δε σημαίνει ότι το μέλλον θα είναι χωρίς προβλήματα.

Ήδη στα κοντέινερ που αντικατέστησαν τις σκηνές στοιβάζονται πολλές φορές και πάνω από δέκα άτομα και αρκετά από αυτά δεν έχουν ακόμα ρεύμα, αφού η διαδικασία της εγκατάστασης τους είναι σε εξέλιξη. Οι ίδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες επισημαίνουν πως πρέπει να δρομολογηθεί άμεσα η πρόσληψη προσωπικού, αλλά και η αποσυμφόρηση της δομής με ακόμα μεγαλύτερους ρυθμούς.

Ρεπορτάζ: Ηλίας Μαραβάς

Keywords
Τυχαία Θέματα