Λέσβος: Ανανεωμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την αντιμετώπιση του σεισμικού κινδύνου

09:10 1/3/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Με στόχο την ευαισθητοποίηση των μαθητών για την αντιμετώπιση του σεισμικού κινδύνου και τη σωστή αντίδραση σε περίπτωση σεισμού, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου υλοποιεί το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Φυσικές διεργασίες στον πλανήτη μας. Ελάτε να γνωρίσουμε τους σεισμούς».

Τη νέα περίοδο εφαρμογής του ανανεωμένου και εμπλουτισμένου με νέες δραστηριότητες εκπαιδευτικού προγράμματος εγκαινίασε το Δημοτικό Σχολείο Κεράμι Καλλονής.

Στόχος του εκπαιδευτικού προγράμματος είναι η ευαισθητοποίηση, ενημέρωση

και προετοιμασία των μαθητών και η γνωριμία τους με τα μέτρα προστασίας πριν, κατά τη διάρκεια και μετά από ένα σεισμό. Κύρια επιδίωξη του Μουσείου αποτελεί η κατανόηση από τους μαθητές ότι επειδή η περιοχή μας είναι ιδιαιτέρα σεισμογενής (η Ελλάδα, από άποψη σεισμικότητας, κατέχει την πρώτη θέση στην Ευρώπη και την έκτη θέση σε παγκόσμιο επίπεδο), δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι όσο πιο προετοιμασμένοι και ενημερωμένοι είμαστε για θέματα αντισεισμικής προστασίας τόσο αποτελεσματικότερα θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις ενός σεισμού.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα περιλαμβάνει τη βιωματική δραστηριότητας προσομοίωσης καταστροφικών σεισμών στη σεισμική τράπεζα του Μουσείου και εφαρμογή των μέτρων προστασίας κατά τη διάρκεια ενός σεισμού. Τα παιδιά στη σεισμική τράπεζα βιώνουν μεγάλους σεισμούς από όλο τον κόσμο, όπως ο καταστροφικός σεισμός της Ιαπωνίας το Μάρτιο του 2011 αλλά και άλλους μεγάλους σεισμούς τόσο από την Ελλάδα και άλλες χώρες, όπως ο σεισμός της Κοζάνης, της Ταιβάν, του Κόμπε, και άλλοι σεισμοί που έχουν προκαλέσει μεγάλες καταστροφές και πολλά θύματα.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα ξεκινάει με ένα ταξίδι στη γνώση γύρω από τους σεισμούς, που περιλαμβάνει τις πρώτες αντιλήψεις των ανθρώπων για τους σεισμούς και ιστορίες από την ελληνική μυθολογία. Ακολουθούν πληροφορίες για τις σύγχρονες επιστημονικές πληροφορίες για τη δομή της γης, το μηχανισμό που κάνει τη γη να τρέμει και τα πετρώματα του στερεού φλοιού που σπάζουν και τα ρήγματα. Άγνωστες έννοιες όπως τσουνάμι, ρευστοποίηση εδαφών, καθιζήσεις, καταπτώσεις βράχων είναι φαινόμενα που συνδέονται με τους σεισμούς που πολλές φορές είναι πιο καταστροφικές και από τους ίδιους τους σεισμούς ανακαλύπτονται από τους μαθητές. Το πρόγραμμα επικεντρώνεται στη συνέχεια στην προετοιμασία και τα μέτρα πρόληψης και προστασίας πριν, κατά τη διάρκεια και μετά από ένα σεισμό.

Τα παιδιά εξοπλίζονται με ερευνητική διάθεση και αρχίζουν να ανακαλύπτουν πληροφορίες για τους σεισμούς, ανακαλύπτουν ρήγματα στους υπαίθριους χώρους του Μουσείου, γνωρίζουν το σεισμολογικό σταθμό Σιγρίου, παρατηρούν την καταγραφή σεισμικών δονήσεων σε πραγματικό χρόνο που καταγράφονται στο σεισμογράφο του Μουσείου και δημιουργούν ένα δικό τους σεισμό.

Στη συνέχεια ακολουθεί η μεγάλη βιωματική εμπειρία, η άσκηση ετοιμότητας στη σεισμική τράπεζα του Μουσείου. Τα παιδιά βιώνουν τους σεισμούς σε διαφορετικές αποστάσεις από το επίκεντρο και σε διαφορετικούς ορόφους ενός κτιρίου και εφαρμόζουν τα μέτρα προστασίας.

Η γνωριμία με τους σεισμούς μέσα από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Μουσείου και κυρίως η βιωματική εμπειρία στη σεισμική τράπεζα και η εφαρμογή όλων των μέτρων προστασίας έχει αποδείξει μέχρι σήμερα ότι οι μαθητές κατά τη διάρκεια ενός σεισμού συμπεριφέρθηκαν πολύ πιο ψύχραιμα και ήταν καλύτερα προετοιμασμένοι από τους μεγάλους.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα υλοποιείται καθημερινά για σχολικές ομάδες αλλά και Σαββατοκύριακα για ομάδες παιδιών με τους γονείς τους.

Για περισσότερες πληροφορίες και δήλωση συμμετοχής οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς μπορούν να επικοινωνούν με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στα τηλέφωνα 2251047033, 2253054434, Ε-mail: [email protected].


Μακέτα σύγκλισης λιθοσφαιρικώ πλακών – Δημοτικό Σχολ Κεράμι Καλλονής

Keywords
Τυχαία Θέματα