ΛΑΡΚΟ: Απεργία για κατάργηση των εργολαβιών και σταθερές εργασιακές σχέσεις

17:36 9/1/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Σε 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση προχωρούν οι εργαζόμενοι στη ΛΑΡΚΟ την Τρίτη 10 Ιανουαρίου.

Το αίτημά τους είναι: «κατάργηση του σκλαβοπάζαρου όλων των εργολαβιών και ενσωμάτωση όλων των εργαζομένων στην ίδια την ΛΑΡΚΟ με σύμβαση αορίστου χρόνου».

Η απόφαση για απεργία ελήφθη από γενική συνέλευση και όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή

του, με αποδέκτη τη διοίκηση της ΛΑΡΚΟ, το Συνδικάτο συγκολλητών εργατοτεχνιτών και υπαλλήλων μετάλλου, νομού Φθιώτιδας:

«Συνεχίζουμε τις κινητοποιήσεις με δικιά σας ευθύνη και προπαντός για την ασφαλή εργασία των εργαζομένων.
Η απόφαση σας να προχωρήσατε σε ολιγάριθμες ενσωματώσεις, χωρίς δεσμεύσεις για την υλοποίηση του αιτήματος μας έστω και με χρονοδιάγραμμα, νομίζοντας πως με αυτό τον τρόπο θα μας διασπάσατε, το μόνο που έφερε είναι μεγαλύτερη απαξίωση προς στους εργαζόμενους στις εργολαβίες, μεγαλύτερα ζητήματα ασφαλούς εργασίας για όλο το προσωπικό της ΛΑΡΚΟ.
Κύριοι, όταν λέμε όλους εννοούμε όλους.

Εννοούμε τους εργαζόμενους στις εργολαβίες στην συντήρηση όπου εργάζονται δίπλα, μαζί και κάνουν ακριβώς την ίδια εργασία με το μόνιμο προσωπικό. Στην συντήρηση υπάρχει και διοικητικό προσωπικό σε γραφεία, όπως οι συνάδελφοι στο σχεδιαστήριο που κρατούν τμήμα μόνοι τους. Υπάρχουν οι συναδελφισσες στα γραφεία του εργολάβου όπου κρατούν την μηχανογράφηση των εργασιών, των αδειών, της μισθοδοσίας κλπ, ο μηχανικός στον εργολάβο ο όποιος εποπτεύει τις εργασίες σε συνεργασία με τους μόνιμους μηχανικούς, οι υπομηχανικοί που είναι υπεύθυνοι βαρδιών. Στην συντήρηση έχετε εντάξει και τους συναδέλφους στο χημείο όπου καλύπτουν πάγιες ανάγκες παραγωγής .

Εννοούμε επίσης τους εργαζόμενους στους καθαρισμούς του εργοστασίου όπου κάνουν εργασία που παλιότερα έκανε μόνιμο προσωπικό, τις συναδέλφισες καθαρίστριες που κάνουν ακριβώς την ίδια εργασία που έκαναν παλιότερα μόνιμες εργαζόμενες τις ΛΑΡΚΟ και τους συναδέλφους φύλακες στο λιμάνι που κάνουν την ίδια εργασία με τους φύλακες της ΛΑΡΚΟ».

Σε άλλο σημείο της ανακοίνωσης επισημαίνεται ότι: «Εμείς όταν λέμε κατάργηση του σκλαβοπάζαρου το παραπάνω εννοούμε. Από αυτήν την άποψη καταλαβαίνετε πως δεν μπορούμε να συμβιβαστούμε με τα ψίχουλα που αποφασίσατε να δώσετε.
Δεν συμβιβαζόμαστε με την επιχειρηματολογία σας πως «δεν γίνετε να ενσωματωθούν όλοι». Δεν συμβιβαζόμαστε γιατί οι ίδιοι, με τις πράξεις σας μας αποδεικνύετε ότι τα πάντα γίνονται.

Απαιτούμε να ενσωματώσετε όλους τους εργαζόμενους από την εργολαβία στην ίδια την ΛΑΡΚΟ όπως ενσωματώσατε και τον συνάδελφο που είχε 10 μέρες στον εργολάβο. Μόνοι σας δηλώσατε πως οι ενσωματώσεις είναι αρμοδιότητα μόνο της Διοίκησης και αποδείξατε με την παραπάνω ενσωμάτωση πως αυτό ισχύει σε αντίθεση αυτών που λέγατε πριν 10 ήμερες.
Στα αιτήματα μας πλέον μπήκε και η ενσωμάτωση του εκτάκτου προσωπικού που βάζετε για να καλύψετε το κενό που δημιουργούν οι κινητοποιήσεις μας.
Για αυτήν την τακτική που εφαρμόζετε έχετε και την πλήρη ευθύνη για το οτιδήποτε συμβεί λόγο απειρίας και σύγχυσης των εργαζομένων».

Συμπαράσταση από τους εργαζόμενους στο ΙΓΜΕ

Το Συνδικάτο ΙΓΜΕ με ανακοίνωσή του δηλώνει ότι: «συμπαρίσταται στον δίκαιο Αγώνα των εργαζομένων στις εργολαβίες της ΛΑΡΚΟ που αγωνίζονται απαιτώντας την κατάργηση του δουλεμπορίου των εργολαβιών με την ταυτόχρονη ενσωμάτωση όλων των εργαζομένων στην ίδια την ΛΑΡΚΟ με σύμβαση αορίστου χρόνου.

Ο αγώνας τους αυτός εντάσσεται στο γενικότερο αγώνα ενάντια στο ξεπούλημα του Ορυκτού μας Πλούτου στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους που κερδίζουν αμύθητα ποσά με την εκμετάλλευση των εργαζομένων, που εργάζονται σε άθλιες συνθήκες εργασίας με πενιχρούς μισθούς.

Είναι αγώνας ενάντια στις ελαστικές μορφές απασχόλησης (εργολαβίες, μπλοκάκια, ενοικίαση κλπ) είτε εφαρμόζονται από το Δημόσιο, είτε από τους ιδιώτες εργοδότες, σε βάρος των εργαζόμενων που εργάζονται σε καθεστώς γαλέρας με μισθούς που ανέρχεται στα 2/3 έως και το 1/2 του μισθού των μόνιμων (όπως συμβαίνει στην ΛΑΡΚΟ). Το υπόλοιπο ποσοστό είναι κέρδος των εργολάβων που δεν προσφέρουν τίποτα, αφού τα εργαλεία και οι υποδομές είναι της ΛΑΡΚΟ.

Οι κυβερνήσεις, οι προηγούμενες και η σημερινή, από κοινού με την ΕΕ και όλα τα κόμματα που την υπερασπίζονται, εντάξανε τη ΛΑΡΚΟ καταρχήν στο ΤΑΙΠΕΔ και σήμερα στο ΥΠΕΡΤΑΜΕΙΟ. Σε αυτή την κατεύθυνση απαξιώνουν την επιχείρηση με τη διόγκωση των χρεών της επιχείρησης, με την άρνηση επενδύσεων για τον εκσυγχρονισμό της , με τη συρρίκνωση του προσωπικού της και την αύξηση των εργολαβιών, προσπαθώντας να εξασφαλίσουν τους όρους κερδοφορίας του κεφαλαίου προκειμένου να ξεπουληθεί σε ξένους ή ντόπιους επιχειρηματίες. Και όλα αυτά γίνονται αδιαφορώντας για τη στοιχειώδη εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας και των όρων που αφορούν την Υγιεινή και την Ασφάλεια των εργαζόμενων.

Οι εργαζόμενοι στο ΙΓΜΕ που βρέθηκαν στη πρώτη γραμμή του αγώνα για τη διατήρηση του Ινστιτούτου και το μη ξεπούλημα του Ορυκτού Πλούτου της χώρας συμπαρίστανται στο δίκαιο αγώνα των εργαζόμενων στους εργολάβους της ΛΑΡΚΟ και θα στηρίξουν με κάθε τρόπο την 48ωρη ΑΠΕΡΓΙΑ για τις 10 & 11/01/2017 που κήρυξε το κλαδικό Συνδικάτο Συγκολλητών Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων Μετάλλου Νομού Φθιώτιδας στο οποίο συσπειρώνονται.

Αντιπροσωπεία του Συνδικάτου ΙΓΜΕ θα παραβρεθεί στην μεγάλη συγκέντρωση που θα πραγματοποιήσουν την Τετάρτη 11/01/2017 στις 12:00 το μεσημέρι στην Πύλη του εργοστασίου στη Λάρυμνα».

Keywords
Τυχαία Θέματα