Λάρισα: Περισσότεροι από 120 εκ. άνθρωποι πάσχουν από ψωρίαση

13:23 13/6/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Περίπου 125 εκατομμύρια ανθρώπους, ποσοστό ίσο με το 2% περίπου του παγκόσμιου πληθυσμού προσβάλει η ψωρίαση, που αποτελεί μια συχνή και δυσάρεστη δερματική πάθηση με σημαντικές συνέπειες στην καθημερινότητα των ασθενών.

Στο πλαίσιο της καμπάνιας του Σωματείου Υποστήριξης Ασθενών με Ψωρίαση «Καλυψώ» για την ενημέρωση του κοινού, πραγματοποιήθηκε και στη Λάρισα ειδική εκδήλωση στο Γαλλικό Ινστιτούτο, υπό την αιγίδα του Δήμου και με τη στήριξη της Δερματολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου.

Κεντρικοί ομιλητές στη εκδήλωση ήταν η επ. καθηγήτρια Δερματολογίας Εφη Ζαφειρίου, η δερματολόγος –επιμελήτρια ΕΣΥ Ξένια Γιδαροκώστα και ο πρόεδρος του Σωματείου «Καλυψώ» Κωνσταντίνος Λούκος.

Όπως ανέφερε η κα Ζαφειρίου η ψωρίαση εκτός από γενετικούς παράγοντες συνδέεται και με εξωτερικούς, οι οποίοι μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο, για την ανάπτυξη ή την επιδείνωση της.. Για παράδειγμα το άγχος, οι λοιμώξεις, ορισμένα φάρμακα, το κάπνισμα, το αλκοόλ η διατροφή, η παχυσαρκία, ο σακχαρώδης διαβήτης η υπέρταση, η υπερλιπιδαιμία, τα καρδιαγγειακά νοσήματα η κατάθλιψη, σχετίζονται με την νόσο. Για τον λόγο αυτό, συνέχισε η κα Ζαφειρίου, λέμε ότι εκτός από θέμα αισθητικής, η νόσος επηρεάζει την ποιότητα ζωής του ασθενούς, τις κοινωνικές σχέσεις και γενικότερα την συναισθηματική ευημερία. Είναι χαρακτηριστικό πως το 75% των πασχόντων νιώθουν μη ελκυστικοί, το 54% νιώθουν κατάθλιψη, το 31% έχουν άγχος για τα οικονομικά και το 8% δεν θέλουν να δουλεύουν εκτός σπιτιού.

Στην κνίδωση επικεντρώθηκε στην ομιλία της η κα Γιδαροκώστα τονίζοντας ότι αφορά μέχρι και 1% του ελληνικού πληθυσμού. Είναι δύο φορές πιο συχνή στις γυναίκες και εν δυνάμει κνίδωση μπορεί να αναπτύξουν άτομα όλων των ηλικιών , αλλά κυρίως άτομα μεταξύ 20 και 40 ετών.

Keywords
Τυχαία Θέματα