Κυριακάτικο Πρωινό με ντούο για τσέλο και πιάνο

14:22 9/11/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Τα φετινά Κυριακάτικα Πρωινά της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης συνεχίζονται με ένα ντούο για τσέλο και πιάνο αποτελούμενο από τον Χρήστο Γρίμπα και τη Βαλέρια Χαριτίδου. Οι δύο αναγνωρισμένοι μουσικοί θα παρουσιάσουν ένα πρόγραμμα με έργα Μπετόβεν, Σοπέν και Ρ. Στράους.

Η ‘Σονάτα για τσέλο αρ.2 σε σολ ελάσσονα, έργο 5’ είναι αφιερωμένη από τον Μπετόβεν στον βασιλιά της Πρωσίας Φρειδερίκο Γουλιέλμο ΙΙ, που ήταν λάτρης του συγκεκριμένου οργάνου

και αρκετά ικανός ερασιτέχνης τσελίστας μάλιστα. Στην πραγματικότητα βέβαια ο Μπετόβεν το έγραψε για το δάσκαλο του βασιλιά και ξακουστό βιρτουόζο του οργάνου Jean-Pierre Duport. Πρόκειται για έργο πρωτοπόρο για την εποχή του με αξιοσημείωτη πυκνότητα υλικού.

Η σύνθεση ‘Introduction and polonaise brillante, έργο 3’ συγκαταλέγεται στα πρώτα έργα που εξέδωσε ο ‘ποιητής του πιάνου’ Φρεντερίκ Σοπέν αφιερώνοντας το ‘στον μόνο τσελίστα που σέβομαι πραγματικά’, τον Αυστριακό Joseph Merk, ο οποίος, σύμφωνα με το συνθέτη, είχε τη σπάνια ικανότητα να ομορφαίνει και να προσθέτει ψυχή στα έργα. Στο πρώτο μέρος το πιάνο συνοδεύει με εκλεπτυσμένα δεξιοτεχνικά στολίσματα μία όμορφη μελωδία του τσέλου, ενώ το ζωηρό δεύτερο βασίζεται σε παραδοσιακούς χορούς.

Η λυρική ‘Σονάτα για τσέλο σε φα μείζονα, έργο 6’ είναι αφιερωμένη από τον Στράους στον οικογενειακό του φίλο Hanus Wihan. Χαρακτηρίζεται από πλούτο συναισθημάτων και πολυποικιλότητα θεμάτων, τα οποία συνδιαλέγονται μεταξύ τους, κατά την προσφιλή συνήθεια του συνθέτη, ενώ έχει έντονες επιρροές από τον Μέντελσον.

Χρίστος Γρίμπας (βιολοντσέλο), Βαλέρια Χαριτίδου (πιάνο)

Πρόγραμμα:

Λούντβιχ βαν Μπετόβεν (1770-1827): Σονάτα για τσέλο αρ.2 σε σολ ελάσσονα, έργο 5

Φρεντερίκ Σοπέν (1810-1849): Introduction and polonaise brillante, έργο 3

Ρίχαρντ Στράους (1864-1949): Σονάτα για τσέλο σε φα μείζονα, έργο 6

«Κυριακάτικο Πρωινό με ντούο για τσέλο και πιάνο»

Κυριακή 12 Νοεμβρίου 2017, ώρα 12:00

Αίθουσα Συναυλιών Κ.Ο.Θ., Λ. Νίκης 73

Τιμές εισιτηρίων: 10€

Μειωμένο: 5€ (ισχύει για μαθητές, φοιτητές, σπουδαστές ωδείων)

Προπώληση εισιτηρίων από το εκδοτήριο της Κ.Ο.Θ., Λ. Νίκης 73, Τ. 2310 236990 (Δευτέρα-Πέμπτη 9:00-17:00, Παρασκευή 9:00-14:00) και από το www.tsso.gr

Χορηγός Επικοινωνίας ΕΡΤ Α.Ε.

Keywords
Τυχαία Θέματα