Κυριακάτικη Αργία: Νέα απεργία για την υπεράσπισή της στις 16 Ιουλίου

17:03 10/7/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Kινητικότητα επικρατεί στον κλάδο των ιδιωτικών υπαλλήλων και ειδικά των εμποροϋπαλλήλων, για το θέμα της υπεράσπισης της Κυριακάτικης Αργίας.

Ήδη έχουν ανακοινωθεί μία διαδήλωση για το θέμα αυτό, την Πέμπτη 13 Ιούλη 2017, 6μμ, Χαυτεία (Σταδίου & Αιόλου), καθώς και απεργία στον κλάδο του εμπορίου & απεργιακή συγκέντρωση την Κυριακή 16 Ιούλη 2017, 10πμ, Ερμού (Σύνταγμα).

Σε ανακοίνωσή του ο σύλλογος υπαλλήλων βιβλίου –

χάρτου – ψηφιακών μέσων Αττικής, αναφέρει μεταξύ άλλων ότι: «Από τις διάφορες απόπειρες των αφεντικών του λίγο πιο μακρινού παρελθόντος για επιβολή κάποιων επιπλέον Κυριακών με τα μαγαζιά ανοιχτά, από το νόμο του 2013 με τις «7 Κυριακές», από την «πιλοτική» εφαρμογή του μέτρου των «52 Κυριακών» το Καλοκαίρι του 2014, από την «8η Κυριακή» στα τέλη του 2014, από το 3ο μνημόνιο του 2015 και το ανοιχτό περιθώριο που άφηνε για «περισσότερες Κυριακές» και από τις «2 επιπλέον υπό όρους Κυριακές» στα τέλη του 2016, φτάνουμε στον Μάη του 2017 και στις «32 Κυριακές» (για όλο το Δ. Αθηναίων και άλλες «τουριστικές» περιοχές, όπως τα Σπάτα, την υπό κατασκευή «τερατούπολη» του Ελληνικού κ.α.) που επιβλήθηκαν διά νόμου (Ν.4472/2017 – άρθρο 49), βάσει και της συμφωνίας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στο πλαίσιο της περιβόητης 2ης αξιολόγησης. Πρόκειται για μια εξέλιξη για την οποία ως Σύλλογος κάναμε λόγο ήδη πριν από τον καιρό των μνημονίων.

Παράλληλα, ως προς το ζήτημα του χρόνου εργασίας, το ωράριο «ξεχειλώνει» και τις υπόλοιπες ημέρες με διάφορα προσχήματα, με πιο τρανταχτό παράδειγμα το βάρβαρο θεσμό των «λευκών -ή του όποιου άλλου χρώματος- νυχτών». Και βέβαια, η κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας αποτελεί ένα μέτρο που πολύ σύντομα, όπως φαίνεται, θα γενικευθεί και σε πολλούς άλλους εργασιακούς κλάδους».

Η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χαλκίδας, διοργανώνει τη Δευτέρα 10 Ιουλίου στις 8μμ σύσκεψη στο εργατικό κέντρο της Εύβοιας, με στόχο την καλύτερη οργάνωση της απεργίας στις 16/7.

Παράλληλα επισημαίνει πως: «Η κατάργηση της Κυριακής Αργίας δεν αφορά μόνο τους εμποροϋπάλληλους άλλα όλους τους εργαζόμενους σε όποιον κλάδο και αν εργάζονται. Υπάρχει άλλωστε και η εμπειρία μέχρι σήμερα που δείχνει ότι οποιοδήποτε μέτρο σε βάρος των εργαζομένων, ιδιαίτερα αυτά που αφορούν τον εργάσιμο χρόνο, ξεκίνησε από το εμπόριο όπως το ωρομίσθιο, η μερική απασχόληση, οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου, οι ελαστικές σχέσεις εργασίας και τα ελαστικά ωράρια, εξαπλώθηκε σε κάθε κλάδο».

«Άδικη και παράλογη» χαρακτηρίζει ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΕΣΘ) την Κοινή Υπουργική Απόφαση που επιτρέπει προαιρετικά τη λειτουργία εμπορικών επιχειρήσεων 32 Κυριακές τον χρόνο, σε συγκεκριμένες περιοχές, συμπεριλαμβανομένου και του ιστορικού κέντρου της Θεσσαλονίκης.

«Ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης τονίζει ότι αυτό που λείπει σήμερα από την αγορά δεν είναι οι ώρες λειτουργίας, αλλά η αγοραστική δύναμη από τους καταναλωτές, εκτιμά ότι μόνο οι μεγάλες πολυεθνικές επιχειρήσεις θα ωφεληθούν από τη λειτουργία των καταστημάτων 32 Κυριακές τον χρόνο και αναρωτιέται εάν θα εξυπηρετούσε τον ιδιωτικό τομέα και γενικότερα τους πολίτες και επισκέπτες αυτής της χώρας να λειτουργούν τις αντίστοιχες Κυριακές και υπηρεσίες του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Η ανάπτυξη για όλους αυτούς που ονειρεύονται ως μοχλό της τις Κυριακές θα έρθει από την ενεργοποίηση των τραπεζών που έως σήμερα μόνο ανακεφαλαιοποιούνται, χωρίς να βρίσκουν διέξοδο στη ρευστότητα των επιχειρήσεων, με αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις, καθημερινά, να συνθλίβονται από έλλειψη κεφαλαίων».

Keywords
Τυχαία Θέματα