Η Ολυμπιακή φλόγα «φώτισε» Γρεβενά και Κοζάνη

20:56 26/10/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

To μήνυμα της αλληλεγγύης των λαών και του αθλητικού ιδεώδους μετέφερε η φλόγα των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στο πέρασμα της από την Δυτική Μακεδονία.

Η Ολυμπιακή λαμπαδηδρομία ξεκίνησε δύο ημέρες πριν από την Αρχαία Ολυμπία και θα ταξιδέψει μέχρι την PyeongChang της Νότιας Κορέας, πέρασε σήμερα Πέμπτη 26 Οκτωβρίου 2017 από την πόλη των Γρεβενών, όπου πλήθος κόσμου την υποδέχτηκε

στην πλατεία Αιμιλιανού.

Δεύτερος σταθμός στην Δυτική Μακεδονία ήταν η Κοζάνη, όπου με τιμές αρχηγού κράτους έφτασε στην κεντρική πλατεία της πόλης, όπου έγινε η τελετή υποδοχής της φλόγας. Μετά το άναμμα του βωμού από τον αθλητή Στέλιο Μεχτερίδη, Πρωταθλητή Ευρώπης στην κατηγορία Ανδρών του 2012, ακολούθησαν οι εθνικοί ύμνοι Ελλάδας και Νότιας Κορέας, καθώς και ο Ολυμπιακός Ύμνος.

Παρουσία φορέων, εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης, πλήθος αλλά και μαθητών σχολείων της πόλης, πραγματοποιήθηκε η τελετή με τους συμμετέχοντες λαμπαδηδρόμους αθλητές της περιοχής να δίνουν το παρόν, για την μεταφορά της φλόγας, που συνεχίζει το ταξίδι της, με επόμενη στάση την πόλη της Καστοριάς.

Τόσο τα μέλη της Επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων, όσο και οι διοργανωτές έκαναν ιδιαίτερη αναφορά στην Ολυμπιακή φλόγα που ενώνει, όπως τόνισαν. Την φλόγα καλωσόρισε εκ μέρους του Δήμου Κοζάνης ο αντιδήμαρχος Γιώργος Βαλαής.

Ολυμπιακή λαμπαδηδρομία είναι η μεταφορά του Ιερού Φωτός από την Αρχαία Ολυμπία στην εκάστοτε διοργανώτρια πόλη. Εισηγητής και οργανωτής της πρώτης λαμπαδηδρομίας το 1936 από την Ολυμπία στο Βερολίνο ήταν ο Γερμανός καθηγητής και συνεργάτης του Κουμπερτέν, Καρλ Ντιμ. Σε μια σεμνή τελετή η φλόγα ανάβει από τις ακτίνες του ηλίου και μια σειρά δρομέων, με έναν πυρσό, τη μεταφέρουν από την Ολυμπία στο στάδιο της διοργανώτριας χώρας, όπου και παραμένει άσβεστη στο βωμό μέχρι το τέλος των Αγώνων. Ο πυρσός με τον οποίο μεταφέρεται το ιερό φως θεωρείται σύμβολο της αρχαίας προέλευσης των Αγώνων. Πρώτος λαμπαδηδρόμος ήταν ο Κώστας Κονδύλης.

ΕΡΤ ΚΟΖΑΝΗΣ:ΣΥΝΤΑΞΗ- Δέσποινα Αμαραντίδου

Keywords
Τυχαία Θέματα