Κοζάνη- Κώστας Πουλάκης: Ριζοσπαστική μεταρρύθμιση στην αυτοδιοίκηση

14:31 27/4/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Οι πρώτες αυτοδιοικητικές εκλογές που θα γίνουν στην χώρα, μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου-μεταρρύθμιση για την αυτοδιοίκηση το οποίο αναμένεται να έρθει για συζήτηση και ψήφιση στην Βουλή το επόμενο τρίμηνο, θα γίνουν με το νέο σύστημα της απλής αναλογικής, τόνισε ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών Κώστας Πουλάκης, κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησε το μεσημέρι στην Κοζάνη.

Ο κ. Πουλάκης ανέφερε ότι θα αποσυνδεθούν χρονικά οι ευρωεκλογές από τις αυτοδιοικητικές εκλογές και χαρακτήρισε ως «ατύχημα» την χρονική ταύτιση που είχαν το 2014, αφού όπως σημείωσε «υποβάθμισε την σημασία και των δύο εκλογικών διαδικασιών».

Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών έκανε λόγο για ριζοσπαστική μεταρρύθμιση στον χώρο της αυτοδιοίκησης που θέλει να ξαναδώσει στην αυτοδιοίκηση τον κοινωνικό και αναπτυξιακό της ρόλο και έχει ως βασικές αρχές την δημοκρατία, την συμμετοχή των πολιτών ,την απλή αναλογική , αλλά και την διαφάνεια στα οικονομικά και την διαχείριση.

Σε ερώτηση της ΕΡΤ Κοζάνης, ο κ.Πουλάκης σημείωσε ότι «θα ενισχυθούν με αρμοδιότητες οι κοινότητες και θα ξαναζωντανέψουν τα χωριά», ενώ επανέλαβε ότι «μόνο σε ακραίες περιπτώσεις θα υπάρξουν χωροταξικές αλλαγές».

Σχετικά με την συζήτηση που είχε το πρωί με την Περιφερειακή Ένωση Δήμων –Π.Ε.Δ- Δυτικής Μακεδονίας και τις αντιρρήσεις που του εξέφρασε για την μεταρρύθμιση στην αυτοδιοίκηση ο Πρόεδρος της Διοίκησης και Δήμαρχος Φλώρινας Γιάννης Βοσκόπουλος, ο κ. Πουλάκης επεσήμανε ότι θα μπορούσε να είχε ζητηθεί και να γίνει πολύ νωρίτερα διάλογος με την Π.Ε.Δ», σ΄ αυτά τα δύο χρόνια που είναι στο Υπουργείο.

«Οι αλλαγές που προτείνει μετά από 8 μήνες διάλογο η αρμόδια επιτροπή είναι λάθος να αναφέρεται ότι αφορούν μόνο την απλή αναλογική» υπογράμμισε ο κ. Πουλάκης, προσθέτοντας ότι «οι δύο προηγούμενες μεταρρυθμίσεις του Καποδίστρια και του Καλλικράτη στην αυτοδιοίκηση, προέκυψαν μέσα από κλειστές συσκέψεις και δεν υπήρξε ουσιαστικός διάλογος».

Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών συναντήθηκε το πρωί και με τον Δήμαρχο Κοζάνης Λευτέρη Ιωαννίδη, ενώ η διήμερη επίσκεψη του στην περιοχή, ολοκληρώθηκε με την συνάντηση που είχε με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Θεόδωρο Καρυπίδη.

ΕΡΤ ΚΟΖΑΝΗΣ-ΣΥΝΤΑΞΗ: Αντώνης Μαυρίδης

Keywords
Τυχαία Θέματα