«Κούρεμα» και επενδύσεις σε κοινωνικά προγράμματα λέει για το χρέος ο Γιένς Μπάστιαν

13:33 18/5/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Δηλώσεις που θέτουν σε τελείως διαφορετική βάση το ζήτημα των μέτρων για την αντιμετώπιση του χρέους έκανε στο δημόσιο γερμανικό ραδιόφωνο, ο Γερμανός οικονομολόγος Γενς Μπάστιαν, ο οποίος υπήρξε επί δύο χρόνια μέλος της ομάδας δράσης (Task Force) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Πρέπει να ξανασκεφτούμε το θέμα του “κουρέματος” του χρέους. Πρέπει να επενδυθούν τα πλεονάσματα των προηγουμένων ετών σε κοινωνικά προγράμματα και σε προγράμματα απασχόλησης, αντί να διατίθενται για την εξόφληση των τόκων», τόνισε ο Γερμανός οικονομολόγος

Σύμφωνα με τον κ. Μπάστιαν, ο οποίος εργάζεται και ζει

με την Ελληνίδα σύζυγό τους στην Αθήνα «η πολιτική της λιτότητας είναι το λάθος φάρμακο, δεν έχει αποτέλεσμα. Εάν δεν αρχίσει η ελληνική οικονομία να αναπτύσσεται και μάλιστα με βιώσιμο τρόπο για πολλά χρόνια, καμιά ελληνική κυβέρνηση δεν θα είναι ούτε στο ελάχιστο σε θέση να εξοφλήσει το βουνό του χρέους. Οι λύσεις οι οποίες συζητούνται (παράταση του χρόνου εξόφλησης του χρέους και πέραν των 50 ετών, περαιτέρω μείωση των ήδη χαμηλών επιτοκίων δανεισμού) είναι απλά εμβαλωματικές, ίσα-ίσα για να μπορεί αν ειπωθεί στην γερμανική κοινή γνώμη ότι το θέμα είναι υπό έλεγχο. Η Ελλάδα βρίσκεται εν τω μεταξύ όχι μόνο σε οικονομική κρίση αλλά και σε κοινωνική κρίση. Οι φόροι και οι εισφορές είναι υψηλοί. Ολοένα και περισσότεροι πολίτες δεν ξέρουν πώς να τα βγάλουν πέρα. Φοβάμαι ότι η Ελλάδα κάνει οικονομίες μέχρις εξαντλήσεως. Τα όρια έχουν ξεπεραστεί κατά πολύ. Πρέπει να δοθεί στην κοινωνία ένα μήνυμα ότι υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ», όπως τόνισε.

Πηγη: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα