Κώστας Τότσιος: «Θα βγούνε μεγάλοι παίκτες από τις Σέρρες»

23:54 12/9/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Είναι ο Σερραίος καλαθοσφαιριστής που έγραψε το όνομα του στην ιστορία του Ελληνικού μπάσκετ.

Ο πρώτος σκόρερ όλων των εποχών στην Α2 εθνική κατηγορία με πάνω από έξι χιλιάδες πόντους και μια καριέρα που τη χαρακτηρίζει η αγωνιστική αξία, το ήθος και η συνέπεια. Ο Κώστας Τότσιος εδώ και 17 χρόνια αγωνίζεται σε υψηλό επίπεδο και μπορεί να γίνει σίγουρα πρότυπο σε πολλά νέα παιδιά που θέλουν να κάνουν καριέρα στο αγαπημένο τους άθλημα. Ο Σερραίος καλαθοσφαιριστής μίλησε στην αθλητική εκπομπή της ΕΡΤ

Σερρών μια μέρα μετά τη βράβευση του από τον πρώτο του σύλλογο, την ομάδα των Ικάρων:

Ο Κώστας Τότσιος μίλησε στην ΕΡΤ Σερρών:

-Για τη βράβευση του:

«Πραγματικά ήταν μια ιδιαιτέρως συγκινητική στιγμή για μένα, γιατί το να σε βραβεύει μια ομάδα από την οποία έχεις ξεκινήσει από τα τμήματα υποδομής, να περνάς σαν επαγγελματίας από αυτήν για μια τετραετία, να φεύγεις και παρόλα αυτά να συνεχίσει να υπάρχει η εκτίμηση και να σε βραβεύουν, νομίζω ότι είναι κάτι πολύ σημαντικό και ήταν πολύ συγκινητική η διαδικασία αυτή για μένα. Πολύ περισσότερο γιατί ήταν και η οικογένεια μου στο γήπεδο και αυτό έκανε την στιγμή ακόμα πιο συγκινητική. Η μικρούλα μας δεν πολύ καταλαβαίνει αλλά ο γιος, ο Άγγελος είναι συνέχεια μέσα στα γήπεδα και ήταν πολύ χαρούμενος. Μέχρι το βράδυ μιλούσε για αυτό».

Ο Κώστας Τότσιος παραλαμβάνει την τιμητική πλακέτα από τον Γιάννη Δεσποτίδη

-Για το πώς ξεκίνησε το μπάσκετ:

«Η δική μου η γενιά πήρε το έναυσμα από την μεγάλη επιτυχία του 1987. Έτσι ξεκινήσαμε όλοι, κάποιοι συνέχισαν και κάποιοι όχι. Εγώ πήγα στο μπάσκετ όταν ήμουν στην 4η δημοτικού στην ομάδα των Ικάρων»

-Αν περίμενε ότι θα έχει αυτήν την καριέρα και ότι θα φτάσει να είναι κορυφαίος σκόρερ στην Α2:

«Νομίζω ότι ως μικρό παιδί όταν ξεκινάς σε αυτήν την ηλικία ο στόχος είναι να πηγαίνεις στο γήπεδο, να περνάς καλά με τους συμπαίκτες σου, να δημιουργείς παρέες και να ευχαριστιέσαι το παιχνίδι. Στην πορεία μετά, όταν έβλεπες ότι μπορείς να κάνεις το κάτι παραπάνω σκεφτόσουν ορισμένα πράγματα αλλά όχι τόσα πολλά, δεν πήγαινε το μυαλό μου τόσο μακριά, ότι θα γίνω επαγγελματίας».

-Για το πόσο δούλεψε στην πορεία αυτή:

«Νομίζω ναι, δούλεψα αρκετά. Γενικά, πιστεύω περισσότερο στη δουλειά, παρά στο ταλέντο. Περισσότερα πράγματα πετυχαίνεις με δουλειά, παρά με το ταλέντο. Σίγουρα νομίζω ότι αν τα έχεις και τα δύο και τα συνδυάσεις μετά απογειώνεσαι και γίνεσαι ένας παίκτης πάρα πολύ υψηλού επιπέδου. Αλλά νομίζω ότι με τη δουλειά μπορείς να καταφέρεις πάρα πολλά πράγματα.»

-Αν ήταν εύκολος ο δρόμος:

«Δεν θα έλεγα ότι ο δρόμος ήταν στρωμένος με αγκάθια αλλά δεν είναι κι εύκολα τα πράγματα, η αλήθεια είναι αυτή. Ο ανταγωνισμός είναι πολύ μεγάλος, χρειάζονται πολλά για να πετύχεις πράγματα στο μπάσκετ και στον αθλητισμό, σίγουρα χρειάζεται το ταλέντο, ακόμα περισσότερο χρειάζεται η δουλειά και σίγουρα χρειάζεται και η τύχη για να είμαστε ειλικρινείς. Η τύχη παίζει τον καθοριστικό παράγοντα»

Ο Κώστας Τότσιος με τη φανέλα των Ικάρων

-Για τους πόντους που είχε πετύχει:

«Σίγουρα οι πόντοι μου είναι πάνω από 6500 χιλιάδες αλλά δεν είμαι σίγουρος ακριβώς. Τους 5000 τους έφτασα στο παιχνίδι Ίκαροι-Παγκράτι και τότε, όπως και τώρα, είχα πάρει την τιμητική πλακέτα από τον κ. Γιάννη Δεσποτίδη. Όποτε υπάρχει βραβείο για μένα ξέρω ότι είναι… ο κ. Δεσποτίδης εκεί».

-Για τον Ηρακλή:

«Δεν ξέρω τι θα γίνει με το θέμα του Πανιωνίου. Υπάρχει περίπτωση να δηλώσει κώλυμα στην Α1, ο Ηρακλής είναι ο πρώτος επιλαχών, εμείς ήδη δουλεύουμε για να καταφέρουμε κάποια πράγματα, για να πετύχουμε αυτό που δεν καταφέραμε πέρυσι, να βγει ο Ηρακλής στην Α1, αυτός είναι ο στόχος μας, για αυτό δουλεύουμε και θέλω να πιστεύω ότι είτε με τον έναν είτε με τον άλλον τρόπο θα τα καταφέρουμε».

-Για το πως αντέδρασε αυτός και οι συμπαίκτες του όταν έμαθαν τα δυσάρεστα νέα για την ποδοσφαιρική ομάδα:

«Ναι, το μάθαμε μέσα στο λεωφορείο καθώς ερχόμασταν στις Σέρρες. Το συζητήσαμε με τα παιδιά. Στον Ηρακλή κατά έναν περίεργο τρόπο όλα τα τμήματα του είναι πολύ κοντά το ένα με το άλλο. Δηλαδή, άσχετα αν είναι μπάσκετ , βόλεϊ ή μπάσκετ, τα τμήματα του έχουν επικοινωνία και οι αθλητές έχουν σχέση μεταξύ τους και το τι συμβαίνει σε ένα τμήμα και μας επηρεάζει και γίνεται θέμα συζήτησης και η αλήθεια είναι ότι στεναχωρηθήκαμε για τον ποδοσφαιρικό Ηρακλή».

Αντίπαλος των Ικάρων στις 04.01.2014 με τη φανέλα της Καβάλας

-Για το πώς είδε τους Ικάρους:

«Να ξέρετε ότι γενικά οι Ίκαροι ότι και να γίνει αναγεννιόνται από τις στάχτες τους. Δηλαδή, δεν υπάρχει περίπτωση να μην τα καταφέρουνε. Ήμουν πολλά χρόνια μέλος αυτής της ομάδας , ξέρω τη νοοτροπία, ξέρω ακριβώς τι συμβαίνει, έχουν μια εξαιρετική ομάδα, είναι πολύ σημαντικό ότι οι Ίκαροι έχουν καταφέρει να κρατήσουν το μεγαλύτερο μέρος του κορμού τους, αυτό τους δίνει ένα πλεονέκτημα, έχουν κάνει πολύ ποιοτικές προσθήκες, ο Γιάννης Κακιούζης είναι ένας εξαιρετικός παίκτης, νομίζω ότι θα τους βοηθήσει πάρα πολύ, είναι ένα παιδί με πολύ ταλέντο και μεγάλη εμπειρία και θεωρώ ότι θα πλαισιωθεί και με τα νέα τα παιδιά που έχουν παραμείνει στην ομάδα και οι Ίκαροι θα τα πάνε περίφημα».

-Για τις καλές σχέσεις που έχει με τη διοίκηση του συλλόγου:

«Αλίμονο με όλους τους ανθρώπους έχω ιδιαίτερες σχέσεις , ιδιαίτερα όμως με τον κ. Αθανασιάδη που αυτός είχε την ιδέα να με φέρει πριν από επτά χρόνια στην ομάδα, ο τρόπος που ειδικά χειρίστηκε εμένα, νομίζω ότι έχει δημιουργηθεί μια πολύ δυνατή σχέση»

«Από τους κορυφαίους παράγοντες ο Άρης Αθανασιάδης» είπε ο Κώστας Τότσιος

-Για τον πρόεδρο των Ικάρων, τον Άρη Αθανασιάδη:

«Προσωπικά αν με ρωτούσες, επειδή στον αγώνα βραβεύτηκε και ο κ. Χρήστος Σούλης, για μένα ο Άρης Αθανασιάδης είναι από τους κορυφαίους παράγοντες, ο οποίος κατάφερε κι έφερε στις Σέρρες παίκτες πολύ υψηλού επιπέδου, όπως ο Φίλιππος Συμεωνίδης, ο Σάββας Καμπερίδης, ο Βαγγέλης Μαργαρίτης. Παιδιά που έχουν κάνει τεράστια καριέρα. Αυτό οφείλεται ξεκάθαρα στον κ. Αθανασιάδη. Τον χρειάζεται τα Σερραϊκό μπάσκετ και με την προσθήκη νέων παιδιών όπως ο Τάσος Παναγιώτου και οι υπόλοιποι. Μπαίνουν νέα παιδιά στο μπάσκετ και χαίρομαι πάρα πολύ για αυτό».

-Αν είδε νέο… Κώστα Τότσιο μέσα στην ομάδα των Ικάρων:

«Είδα πολλά στο… ημίχρονο (στην επίδειξη των ακαδημιών) και πάρα πολλά παιδιά που μπορούν να καταφέρουν πολλά πράγματα με τη βοήθεια των προπονητών τους και με τη δική τους θέληση»

-Για το τι θα έλεγε σε έναν πατέρα παιδιού από τις ακαδημίες που θέλει ο γιος του να κάνει καριέρα στο μπάσκετ:

«Προσωπικά, πιστεύω ότι αυτό που πρέπει να κάνει είναι να εμπιστευτεί τους προπονητές του παιδιού, να είναι δίπλα στο παιδί αλλά με τον σωστό τρόπο, γιατί μερικές φορές οι γονείς από την πολύ αγάπη, όχι για κάποιον άλλο λόγο, ίσως να συμβουλεύουν και λίγο λάθος το παιδί. Οι γονείς να είναι κοντά στα παιδιά τους διακριτικά και να αντιλαμβάνονται το ακριβώς συμβαίνει γύρω τους. Να τους πηγαίνουν στο γήπεδο πολλές ώρες, αν αυτό είναι εφικτό γιατί έχουν και τα μαθήματα τους και με λίγη τύχη όλα γίνονται».

Σε φιλικό ως παίκτης της Καβάλα κόντρα στον ΚΑΟΔ

-Για το τι σκέφτεται για τη συνέχεια της καριέρας του αφού έφτασε τα 39 χρόνια:

«Για να είμαι ειλικρινής, έχει έρθει στο μυαλό μου πάρα πολλές φορές ότι πρέπει κάποια στιγμή να κρεμάσω τα παπούτσια μου, και φέτος είχα σκεφθεί το ενδεχόμενα να μην συνεχίσω αλλά νομίζω ότι από τη στιγμή που υπάρχει μια ομάδα με στόχους και σου δίνει τη δυνατότητα να πρωταγωνιστήσεις στην Α2 και να βγεις κατηγορία με τον Ηρακλή νομίζω ότι δεν γινόταν να μην συνεχίσω και να μην δεχτώ αυτήν την πρόταση αλλά σιγά σιγά θα αρχίσουμε να βλέπουμε το μπάσκετ από κάποια άλλη σκοπιά και να το υπηρετήσουμε από κάποιο άλλο πόστο. Για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε τα νέα παιδιά ουσιαστικά, τουλάχιστον να τους κάνουμε πιο εύκολο το δρόμο για να πετύχουν και να είναι στο χώρο που αγαπάνε»

-Για το ότι πρέπει το Σερραϊκό μπάσκετ να βγάλει έναν μεγάλο παίκτη:

«Πολλοί παράγοντες παίζουν ρόλο σε αυτό. Νομίζω ότι θα μπούνε νέες βάσεις, θα γίνουν νέα πράγματα στις Σέρρες, θα δουλέψουμε με διαφορετικό τρόπο και νομίζω ότι με τη βοήθεια όλων θα καταφέρουμε να βγάλουμε νέα παιδιά. Είμαι πολύ αισιόδοξος. Θεωρώ ότι θα γίνουν πράγματα και θα μπορέσουμε να βγάλουμε νέα παιδιά να τα καμαρώνουμε σε πολύ υψηλές κατηγορίες».

-Για το τι θέλει να κάνει μόλις τερματίσει την καριέρα του:

«Μπορεί να αλλάξει κάτι στο μυαλό μου αλλά αυτή τη στιγμή θέλω να ασχοληθώ με τις μικρές ηλικίες. Αν στην πορεία έρθει κάτι άλλο δεν ξέρω αλλά αυτή τη στιγμή αυτό που με ενδιαφέρει είναι οι μικρές ηλικίες κι όχι μια ανδρική ομάδα».

-Σε ποια ομάδα θα ήθελε να τερματίσει την καριέρα του:

«Νομίζω ότι το ιδανικό θα είναι με τη φανέλα των Ικάρων αλλά επειδή ποτέ δεν ξέρεις στη ζωή τι ακριβώς συμβαίνει, ας το αφήσουμε όταν θα έρθει αυτή η στιγμή πως θα θέλει Ο Θεός να γίνουν αυτά τα πράγματα».

Keywords
Τυχαία Θέματα