Κομοτηνή:Οι αναμνήσεις ξαναγυρίζουν

12:30 25/6/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Οι αναμνήσεις ξαναγυρίζουν στο Σουφλί. Ο Ιούνιος μήνας, είναι ο μήνας του μεταξιού για τους Σουφλιώτες. Πατιρντί και ξεκλάδωμα. Λέξεις γεμάτες αγωνία και προσδοκία. «Όταν ερχόταν η ώρα πάντα έτοιμοι ήταν οι Σουφλιώτες για γλέντι, χορό και τραγούδι» δηλώνει η Βασιλική Τσιαντούκα που εργάστηκε πολλά χρόνια ως μεταξεργάτρια στα εργοστάσια της περιοχής. Γνώρισε τις στιγμές της δόξας του μεταξιού, τότε που «σήκωνε» οικονομικά την περιοχή, αλλά και τα χρόνια του μαρασμού, όταν τα εργοστάσια έκλεισαν και το μετάξι ξεχάστηκε.

«Η μουριά και το μετάξι είναι το Σουφλί» δηλώνει στην ΕΡΤ

Κομοτηνής και σημειώνει για τα χρόνια εκείνα που μαζί με άλλες 400 γυναίκες διάβαιναν το κατώφλι του Τζίβρε, του μεγαλύτερου μεταξεργαστηρίου της περιοχής . «Ήταν ευτύχημα που μπορούσαμε να πάρουμε ένα μεροκάματο και να ενισχύσουμε τις οικογένειές μας, αλλά οι συνθήκες εργασίας ήταν πολύ δύσκολες » δηλώνει και περιγράφοντας τη δουλειά στέκεται στην μεγάλη προσοχή που έδειχναν όλες οι μεταξεργάτριες στις μηχανές και στο νήμα, στην αφόρητη ζέστη και στην αποπνικτική μυρωδιά. «Δύσκολα αντέχονταν οι ώρες εκεί, αλλά και τι να έκανες, δεν είχαμε άλλη επιλογή» λέει και συγκινείται αγγίζοντας και πάλι τις σκουριασμένες, από το χρόνο και την εγκατάλειψη, μηχανές.

Τα χρόνια πέρασαν το μετάξι ξεχάστηκε μέχρι που δειλά –δειλά ένας μετά τον άλλον οι κάτοικοι της περιοχής θυμήθηκαν και πάλι τις μουριές και τις χρυσαλλίδες φτάνοντας να μιλούν, έστω δειλά, για την σύσταση διεπαγγελματικού φορέα Σηροτρόφων Έβρου.

Keywords
Τυχαία Θέματα