Κομοτηνή:Ελληνοβουλγαρική μουσική συμφωνία

08:00 25/9/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Ο Κομοτηναίος συνθέτης Δημήτρης Σβυντρίδης τον τελευταίο χρόνο εργάζεται πυρετωδώς συνεργαζόμενος με την Κρατική Όπερα του Μπουργκάς. Για πρώτη φορά έγραψαν από κοινού εφτά θρακιώτικους γνωστούς χορούς κι ένα κονσέρτο (παλιότερη δική του δουλειά) για δύο κιθάρες κι έγχροδα. Η δουλειά της επεξεργασία ήχου ολοκληρώνεται στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Η συνεργασία αυτή στηρίζεται από τη Δημοτική Επιχείρηση Πολιτισμού Παιδείας κι Αθλητισμού του Δήμου Κομοτηνής κι όταν το έργο τους ολοκληρωθεί θα δίνεται, με τη μορφή cd στους επίσημους επισκέπτες της πόλης. «Είναι κάτι πολύ ενδιαφέρον.» δηλώνει ο ίδιος

και μιλά στην ΕΡΤ Κομοτηνής για γνωστούς θρακιώτικους χορούς. «Αναγνωρίσιμοι σκοποί, όπως «Σουλτάνα σουφλιωτούδαμ», «Ρωμιοπούλα», που έχουν μεταφερθεί για έγχορδα. Υπάρχει μια ευρεία συνθετική ανάπτυξη μέσα στο έργο. Πήρα την μελωδία κι όλα τα «σκαλίσματα» της ενορχήστρωσης τα έκανα εγώ.» εξηγεί ο σπουδαίος δημιουργός της Κομοτηνής.

Η ηχογράφηση αυτής της δουλειάς ολοκληρώθηκε την Μεγάλη Τρίτη με την Όπερα του Μπουργκάς ( αποτελούμενη από 23 άτομα.) «Το καινούργιο στοιχείο είναι ότι αυτοί οι χοροί, ενώ έχουμε συνηθίσει να τους ακούμε σε παραδοσιακή μορφή, τώρα παίρνουν τη μορφή της κλασσικής ορχήστρας. Αυτό είναι πολύ σημαντικό. Τώρα δεν ακούς το κλαρίνο για παράδειγμα, αλλά τα βιολιά, το τσέλο, το κόντρα μπάσο, τις βιόλες. Υπάρχει μια συνεργασία όλων αυτών των οργάνων. Οι μελωδίες μεταφέρονται από όργανο σε όργανο, παίρνουν ένα ηχόχρωμα διαφορετικό. Έχω «οξύνει» κάποιες συγχορδίες δεν είναι το αυτούσιο ματζόρε και μινόρε που μπορούμε να ακούσουμε. Κι αυτό εμένα με έλκει περισσότερο.»

Η πρώτη παρουσίαση αυτής της δουλειάς θα γίνει τον Οκτώβριο. Από τους δύο Δήμους δρομολογείται και η αδελφοποίηση των δύο πόλεων, Κομοτηνής- Μπουργκάς. Η μουσική άνοιξε ήδη τον δρόμο. «Ο πολιτισμός και η μουσική υπερτερεί παντού.» σχολιάζει ο κύριος Σβυντρίδης συνεχίζοντας την σκληρή δουλειά του, φροντίζοντας τις τελευταίες λεπτομέρειες που είναι πάντα αυτές που κάνουν τη διαφορά.
Φώτο:Δημήτρης Σβυντρίδης, συνθέτης Ρεπορτάζ-Κείμενο- Φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

Keywords
Τυχαία Θέματα