Κομοτηνή: Βήμα βήμα η οργάνωση της μελέτης των παιδιών

07:50 4/10/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Πολλοί γονείς, ιδιαίτερα στο ξεκίνημα της εκπαιδευτικής χρονιάς, αναρωτιούνται πώς μπορούν να ανταποκριθούν σωστά στις ανάγκες του σχολείου; «Χρειαζόμαστε συγκέντρωση, ηρεμία κι ένα ήσυχο περιβάλλον» απαντά η κυρία Χρύσα Ηλιάδου, λογοθεραπεύτρια κι αναφερόμενη στην οργάνωση της μελέτης εξηγεί «Το πρώτο βήμα είναι η οργάνωση του χώρου της μελέτης σε συνεργασία με το παιδί. Ένα μέρος όπου το παιδί εκεί θα μελετά. Σίγουρα δεν μπορεί να είναι το σαλόνι ή η κουζίνα, όπου οι θόρυβοι αποσπούν ένα παιδί από την μελέτη του. Οπότε ένα ήσυχο και ήρεμο μέρος είναι απαραίτητο να εντοπιστεί.»

Πολύ

σημαντικό ρόλο, σύμφωνα με την κυρία Ηλιάδου, παίζουν οι οδηγίες που δίνουν οι γονείς στα παιδιά τους για τον τρόπο οργάνωσης των καθηκόντων τους. «Μπορούν για παράδειγμα σε ένα τετράδιο τα παιδιά να οργανώνουν τα σημαντικότερα για την επόμενη μέρα. Θα πρέπει να δώσουμε τον έλεγχο της κατάστασης στα παιδιά. Εμείς πάντα είμαστε δίπλα τους υποστηρικτικά. Θα πρέπει να οργανώσουμε τις σχολικές προμήθειες (σβήστρες, μολύβια, ξύστρες). Μπορούμε για παράδειγμα να πάρουμε ένα κουτί παπουτσιών, να το ντύσουμε όμορφα κι εκεί να βάλουμε τις προμήθειες που χρειάζεται ένα παιδί για την μελέτη του. Ο χώρος του γραφείου θα πρέπει να είναι καθαρός, οργανωμένος, τακτοποιημένος. Η ακαταστασία αποσπά την προσοχή. Η τηλεόραση θα πρέπει να είναι κλειστή, όπως και τα κινητά. Ο φωτισμός θα πρέπει να είναι κατάλληλος.»

Σύμφωνα με την κυρία Ηλιάδου ο χρόνος ξεκούρασης είναι επίσης πολύ σημαντικός παράγοντας. Τα παιδιά του δημοτικού διαβάζουν είκοσι και τριάντα λεπτά συνεχόμενα και κάνουν ένα διάλειμμα. Τα παιδιά του Γυμνασίου διαβάζουν πενήντα λεπτά συνεχόμενα και κάνουν ένα δεκάλεπτο διάλειμμα. Σε συνεννόηση με το παιδί οι γονείς βρίσκουν τον τρόπο μελέτης που θα εξυπηρετεί καλύτερα το παιδί. «Όταν τα παιδιά είναι σίγουρα γι αυτά τα οποία κάνουν η σχολική τους αυτοπεποίθηση ανεβαίνει πάρα πολύ κι αισθάνονται ότι μπορούν να τα κατακτήσουν.» δηλώνει η έμπειρη λογοθεραπεύτρια κι εξηγεί ότι « Ο ύπνος είναι επίσης πολύ σημαντικός παράγοντας. Όσο πιο νωρίς κοιμόμαστε, τόσο πιο εύκολα σηκωνόμαστε το πρωί κι ετοιμαζόμαστε.»

Παρά το γεγονός ότι κάποια πράγματα φαντάζουν βουνό, με αγάπη, υπομονή κι επιβράβευση μπορούν να καταφέρουν πολλά γονείς και παιδιά. «Επιβραβεύουμε την προσπάθεια. Πρέπει να έχουμε ρεαλιστικές προσδοκίες από τα παιδιά. Κι εκείνα να έχουν χρόνο για να παίξουν γι αυτό και είναι απαραίτητος ο συγκεκριμένος χρόνος έναρξης και λήξης μαθημάτων. Το παιχνίδι μας βοηθάει τα παιδιά να ηρεμήσουν, να είναι πιο ανεξάρτητα.»

Το άγχος των γονειών είναι πώς θα τα καταφέρουν όλα αυτά παρατηρούμε και η κυρία Ηλιάδου σπεύδει να συμβουλεύσει «Πάνω από όλα είναι γονείς, όχι δάσκαλοι. Τη σχέση αυτή δεν πρέπει να την χαλάσουν.»
Φώτο:Χρύσα Ηλιάδου Ρεπορτάζ κείμενο φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

Keywords
Τυχαία Θέματα