Κομοτηνή: Τιμήθηκε το ΟΧΙ του ΄40

14:39 28/10/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Με φθινοπωρινό καιρό, βροχή και κρύο, τιμήθηκε σήμερα στη Ροδόπη το Έπος του 40. Νωρίτερα, με απόφαση του Περιφερειάρχη ΑΜΘ κ. Χρήστου Μέτιου, η μαθητική παρέλαση στην Κομοτηνή ματαιώθηκε λόγω του καιρού. Κανονικά τελέστηκε η Δοξολογία Χοροστατούντος του Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής, του κ. Παντελεήμονος, αλλά και η κατάθεση στεφάνων, η επιμνημόσυνη

δέηση. Οι εκδηλώσεις της ημέρας ολοκληρώθηκαν με την παρέλαση των συλλόγων και των ενόπλων δυνάμεων. Λιγοστό το κοινό που αψήφησε τον καιρό και τους χειροκρότησε, ανάμεσά τους, όμως, και οι Ομογενείς από την Μαριούπολη που φιλοξενούνται αυτές τις μέρες στην Κομοτηνή.

«Τίποτε δεν ξεχάστηκε. Καμιά θυσία δεν πήγε χαμένη.» τόνισαν στο μήνυμά τους οι Αρχές. Παρόντες ο Περιφερειάρχης Αν.Μ.Θράκης κ. Χρήστος Μέτιος, οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κ.κ. Αϊχάν Καραγιουσούφ και Μουσταφά Μουσταφά, ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, κ. Ιλχάν Αχμέτ, ο Δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γιώργος Πετρίδης, η πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Κλεοπάτρα Στογιανίδου, η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του δήμου κα Ελένη Λαφτσή, ο πρόεδρος ΚΕΜΕΑ Κομοτηνής, κ. Γιάννης Γκαράνης, ο σύμβουλος του ΥΠΕΞ κ. Κοσμάς Παπαχρήστου. Ο Σοφολογιότατος Μουφτής Μέτσο Τζεμαλή, ο εκπρόσωπος της Αρμενικής Εκκλησίας, στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και της Εκπαίδευσης.

Αναφορά στις δυσκολίες σήμερα, έκανε κατά την εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας η δασκάλα του 9ου Δ.Σ. κα Ξανθούλα Παρασκευά. Στάθηκε στην κρίση, στην επιτροπεία, αλλά και στην πίστη του Ελληνικού λαού, στην αγωνιστικότητα και στην επιλογή να μάχεται και να ατενίζει με αισιοδοξία το αύριο. Ο λαός μας, άλλωστε έδειξε ότι έχει και το κουράγιο, και τις δυνατότητες, και το ιστορικό φορτίο, για να στέκεται όρθιος.

Δηλώσεις του Μητροπολίτη Κομοτηνής
«Το Έπος του 40 και η στάση όλων των Ελλήνων διαφύλαξε τότε όλη την αξιοπρέπεια της Ευρώπης κι αυτό που λέμε είναι ότι η Ελλάδα είναι το Λίκνο του πολιτισμού. Από εδώ όλοι οι Λαοί πήραν το Φως και το μεταλαμπάδευσαν στις δικές τους χώρες κι αυτό είναι μια αλήθεια.» τόνισε στις δηλώσείς του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων σημειώνοντας πως « Η ιστορία που πρέπει να την ξαναδιάβασουμε κι όχι να την παραχαράξουμε μας το διδάσκει και μας το καταδεικνύει περίτρανα. Όλες τις Εθνικές μας εορτές με τις παρελάσεις μας τις έχουμε ανάγκη για να ξυπνήσουμε από τον λήθαργο στον οποίο βρισκόμαστε και να πάρουμε καινούργιες αποφάσεις για τη ζωή και το μέλλον των παιδιών μας.» Παράλληλα, συνεχάρη τα πολιτικά τμήματα που παρέλασαν, αλλά και τον Στρατό, σημειώνοντας «με το ήθος του παντού και πάντοτε, ό,τι ώρα χρειαστεί είναι στις επάλξεις για να φυλάξει αυτόν τον τόπο και να εμψυχώνει όλους τους Έλληνες. » Ευχόμενος τέλος, σε όλο το λαό η Σκέπη της Θεοτόκου, την οποία η Εκκλησία τιμά σήμερα, να σκεπάζει και να περιφρουρεί το λαό μας, τους άρχοντές μας, τα παιδιά, τον κόσμο όλο «και να καταστούμε κι εμείς άξιοι αυτού του μεγάλου δώρου της Ελευθερίας που ο Θεός δια των προγόνων και των αγωνιστών του Έπους του 40 μας το χάρισε.»

Δηλώσεις του Περιφερειάρχη Αν.Μ.Θράκης
«Τιμούμε σήμερα την ηρωική αντίσταση των Ελλήνων απέναντι στο φασισμό.Τιμούμε την αφοσίωση των προγόνων μας στην πατρίδα και στην ελευθερία. Ο αγώνας τους ας αποτελέσει για όλους μας παράδειγμα και η γενναιότητα τους ας αποτελέσει οδηγό για τους αγώνες του σύγχρονου Ελληνισμού» ανέφερε στο μήνυμά του ο Περιφερειάρχης Αν.Μ.Θράκης κ. Χρήστος Μέτιος.

Βέβαιοι ότι, όπως τότε, έτσι και τώρα, τίποτε δεν πρόκειται να χαριστεί οι κάτοικοι της Ροδόπης σήμερα αναστοχάζονται και κλείνουν ευλαβικά το γόνυ στο ιστορικό ΟΧΙ και τους ήρωες του Έπους γνωρίζοντας καλά τις δυσκολίες που οι ίδιοι καλούνται σήμερα να υπερπηδήσουν αποτελώντας άξιοι συνεχιστές εκείνων των Ηρώων.

Φώτο: Στιγμιότυπα από τις σημερινές εκδηλώσεις Ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφίες: Μαρία Νικολάου

Keywords
Τυχαία Θέματα