Κομοτηνή: Τα όνειρα των νέων στα ορεινά της Ροδόπης

20:00 28/3/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Επέστρεψε στα ορεινά της Ροδόπης, στον οικισμό Κέχρος, εκεί όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε. Είχε μόλις ολοκληρώσει με επιτυχία τις σπουδές του στο Τμήμα Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών σε Πανεπιστήμιο της Τραπεζούντας. Παρά τα όνειρά του ο 34χρονος Αμπντουραχήμ Γκαλήπ νιώθει ήδη παραγκωνισμένος, καθώς οι ευκαιρίες για εργασία στον τόπο του είναι ελάχιστες.


Η ανεργία μεγάλο πρόβλημα και στα ορεινά

«Από το 2010 μπήκα σε Προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας δύο φορές» δηλώνει ο νεαρός ορεσίβιος εξηγώντας πως προς το παρόν κάνει κάποια μεροκάματα σε έναν μικρό Συνεταιρισμό

Υλοτόμων. «Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια είναι πολύ άσχημα τα πράγματα. Παλιά ήταν καλύτερα, αλλά τώρα δυσκολευόμαστε πάρα πολύ. Στο παρελθόν είχαμε περισσότερη δουλειά. Φέτος ειδικά κάναμε λίγα μεροκάματα» δηλώνει και σημειώνει ότι οι περισσότεροι νέοι στον τόπο του είναι άνεργοι.

Τα είκοσι δύο μέλη του Συνεταιρισμού Υλοτόμων στον Κέχρο βλέπουν το χρόνο να κυλά και τα προβλήματα να παραμένουν άλυτα. Κάποιοι από τους κατοίκους ασχολούνται και με την εκτροφή ζώων ή με την καλλιέργεια του καπνού, όμως κι από εκεί τα έσοδα είναι ελάχιστα. «Χρειαζόμαστε μεγαλύτερη στήριξη από το κράτος για να συνεχίσουμε να μένουμε στον τόπο μας. Οι νέοι ήδη μεταναστεύουν στην Ολλανδία και στη Γερμανία. Εκεί δουλεύουν στα θερμοκήπια, κάποιοι πηγαίνουν και στα καράβια» παρατηρεί και σπεύδει να σημειώσει «Θέλω να έχω μία σταθερή δουλειά, αλλά δυστυχώς μέσα στην κρίση δύσκολα να βρει κάποιος να δουλέψει».

«Θέλω να μείνω στον τόπο μου»
Κοιτά την ομορφιά του τοπίου γύρω του κι αγκαλιάζει με το βλέμμα του κάθε γωνιά του αγαπημένου τόπου. Αποκαλύπτει πως κι εκείνος σκέφτεται το ενδεχόμενο της μετανάστευσης κι αμέσως προσθέτει «Θέλω να μείνω στην Ελλάδα, είμαι Έλληνας πολίτης, ξέρω τα καθήκοντά μου, έχω υπηρετήσει στον Ελληνικό Στρατό και θέλω να μείνω στον τόπο μου, στην περιοχή μου, στο νομό Ροδόπης».
Φώτο:Αμπντουραχήμ Γκαλήπ Φωτογράφος:Μαρία Νικολάου

Keywords
Τυχαία Θέματα