Κομοτηνή: Σύνηθες φαινόμενο οι ανήλικες μητέρες

06:59 18/10/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Όχι μόνο δεν έχουν μειωθεί τα περιστατικά ανήλικων κοριτσιών από την πληθυσμιακή ομάδα των Ρομά που γίνονται μητέρες, αλλά θεωρείται από το κοινωνικό τους περίγυρο, τόσο φυσιολογικό, που στα 15 του χρόνια ένα κορίτσι να φαντάζει στα δικά τους μάτια ήδη μεγάλο για να τεκνοποιήσει. Ρουτίνα στα μάτια των γιατρών και των νοσηλευτών της Μαιευτικής Κλινικής του Σισμανόγλειου Νοσοκομείου Κομοτηνής αποτελούν τα περιστατικά αυτού του είδους σύμφωνα με τον διευθυντή της Κλινικής, τον κ.Ζαφείρη Χατζηθεοφάνους, «Κάνουν παιδιά σε ηλικία 12 και 13 ετών. 15 ετών κορίτσια Ρομά θεωρούνται μεγάλα. Έχουμε συνεχώς τέτοια περιστατικά» δηλώνει στην ΕΡΤ Κομοτηνής σημειώνοντας πως οι 15χρονες για τους Ρομά είναι πολύ μεγάλες για να τεκνοποιήσουν!

Όσον αφορά στην ενημέρωση που είχαν τα ανήλικα κορίτσια για τον τοκετό και την φροντίδα του νεογνού σημειώνει πως έρχονται «ενημερωμένες» από τη φυλή τους. «Είναι έξυπνος λαός. Η συνεργασία βέβαια την ώρα του τοκετού είναι ζητούμενο. Πολλές φορές έχουμε διαπληκτισμούς. Δύσκολα συνεργάζονται. Δεν καταλαβαίνουν. θέλουν να γίνει το δικό τους. Αν δεν τους κάνεις το χατήρι, βρίσκουν διάφορα να σε κατηγορήσουν. Οι ιδιαιτερότητες του πληθυσμού κάνουν ακόμη πιο δύσκολο το χώρο μας, αλλά προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε αυτού του είδους τις καταστάσεις.» δηλώνει ο κύριος Χατζηθεοφάνους.

Αναγκαία η λειτουργία Μονάδας Νεογνών στο νέο νοσοκομείο
Αναγκαία κρίνεται η αναβάθμιση της Μαιευτικής Γυναικολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Κομοτηνής με τη δημιουργία και λειτουργία Μονάδας Νεογνών. Αυτή τη στιγμή η Κλινική λειτουργεί με τρεις γιατρούς, συν έναν επικουρικό. «Μια Μονάδα πρόωρων νεογνών κρίνεται απαραίτητη. Τα μωρά που γεννιούνται πρόωρα χρειάζονται ειδική νοσηλεία. Τώρα αναγκαζόμαστε να τα στέλνουμε στην Αλεξανδρούπολη.» εξηγεί ο κύριος Χατζηθεοφάνους. Όσον αφορά στην προσέλευση, παρατηρεί τα χρόνια της κρίσης να έρχονται στην Κλινική άτομα από όλες τις κοινωνικές και οικονομικές τάξεις, ενώ παλιότερα ερχόταν μόνον οι οικονομικά ασθενείς.

Αναγκαίοι οι προληπτικοί έλεγχοι
Τέλος, δεν παραλείπει να επισημάνει την αναγκαιότητα της πρόληψης. «Οι γυναίκες να κάνουν όλες το Τεστ Παπανικολάου μέχρι τα 65 τους έτη και την Μαστογραφία. Τα νεαρά κορίτσια να κάνουν το εμβόλιο για το ιό των κονδυλωμάτων, που θα τους προφυλάξει από τον καρκίνο της μήτρας.» προτρέπει κι αποκαλύπτει ότι εξακολουθούν να υπάρχουν κενά στην ενημέρωση σε πληθυσμιακές μονάδες, όπως οι Ρομά. «Τις προτρέπουμε να κάνουν τις εξετάσεις, δυστυχώς δεν ανταποκρίνονται.»
Φώτο: Ζαφείρης Χατζηθεοφάνους Ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

Keywords
Τυχαία Θέματα