Κομοτηνή: Στα καπνοχώραφα της Ροδόπης

13:23 13/6/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Τα χωριά ερημώνουν τις μέρες αυτές. Τα καφενεία όλα αδειανά. Από νωρίς το πρωί οι καπνοκαλλιεργητές με τις οικογένειές τους βρίσκονται στα καπνοχώραφα τους. Είναι η περίοδος της φυτείας. Η επίσημη αρχή ενός δύσκολο αγώνα που θα συνοδευτεί από σκληρή δουλειά. Ιδρώτας και κούραση συνοδεύουν τις κινήσεις τους. Δεν πτοούνται ,όμως, γνωρίζουν καλά την καλλιέργεια και έχουν να καμαρώνουν για τον καπνό ανατολικού τύπου Μπασμά, τον Μπασμά τους.

«Είναι μια πολύ δύσκολη δουλειά που ξεκινά από το Μάρτιο ακόμη με την προετοιμασία του χασλαμά» δηλώνει ο κος

Καπουσούς. 45 χρόνια καπνοκαλλιεργητής είδε τις συνθήκες της δουλειάς να βελτιώνονται με την πρόοδο της τεχνολογίας. Σπέρναμε τα φυτά ένα- ένα με το χέρι. Τώρα χρησιμοποιούμε το τρακτέρ, είναι πιο εύκολα, πάντα, όμως, απαιτούνται πολλά χέρια.» δηλώνει και κάνει ένα διάλειμμα με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας. Η καπνοκαλλιέργεια είναι οικογενειακή υπόθεση. «Οι μεγάλοι σε ηλικία και οι μικροί μόνο λείπουν από τα χωράφια, όλοι οι άλλοι είμαστε εδώ» σημειώνει και σκουπίζει τον ιδρώτα του που κυλλά στο ηλιοκαμένο του πρόσωπο.

6.000 καπνοκαλλιεργητές σε Ροδόπη και Ξάνθη

10.000 μέλη, εκ των οποίων τα 6.000 ενεργά, αριθμεί ο μεγαλύτερος συνεταιρισμός πανελλαδικά κι ένας από τους μεγαλύτερους στην Ευρώπη, ο Συνεταιρισμός Καπνοπαραγωγών Ροδόπης Έβρου με τον πρόεδρο τον κ. Εσάτ Χουσεϊν να δηλώνει με πίστη πως η καλλιέργεια έχει μέλλον. «Ποτέ δεν θα σταματήσει η καλλιέργεια καπνών. Από την μια γιατί εμείς δεν έχουμε εναλλακτικές λύσεις. Κι από την άλλη η ζήτηση ανατολικού τύπου Μπασμά είναι μεγάλη.»

7.000 τόνοι καπνού

Οι καπνοπαραγωγοί της περιοχής πωλούν 7.000 τόνους, σε πέντε μεταποιητικές εταιρείες. Συνολικά πρόκειται για το 60% του μπασμά πανελλαδικά, ποσότητα η οποία εξάγεται σε 27 χώρες δίνοντας 30 εκ. ευρώ κέρδος στους παραγωγούς. «Η άρδευση είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα. Αντί για 150 κιλά που θα μπορούσαν να δώσουν τα χωράφια, δίνουν τώρα 100 κιλά λόγω έλλειψης νερού. Θα μπορούσαμε δηλαδή να παράγουμε 9.000 τόνους καπνού, κερδίζοντας η τοπική οικονομία άλλα δέκα εκατομμύρια ευρώ» δηλώνει ο κος Εσάτ αποκαλύπτοντας ότι έχει κοινοποιήσει ήδη το πρόβλημα τόσο στην Περιφέρεια Αν.Μ.Θράκης όσο και στις μεγάλες εταιρείες καπνού Philip Morris JTI ζητώντας τους να παρέμβουν με έργα άρδευσης. “Ο καπνός Mπασμά ζητιέται και πολύ παραπάνω να παράγουμε, πάλι θα πωληθεί.” καταλήγει αισιόδοξος για το μέλλον της καλλιέργειας.
Φώτο: Εσάτ Χουσεϊν, Καπουσούς Αχμέτ, Καπνοχώραφα της Ροδόπης Φωτογράφος: Μαρία Νικολάου

Keywords
Τυχαία Θέματα