Κομοτηνή: «Σερβίρει» νότες συνεχίζοντας την οικογενειακή παράδοση

23:12 23/7/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Μόλις τελείωσε το Λύκειο και υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία ο Ριτβάν Τοπάλογλου επέστρεψε στην Κομοτηνή κάνοντας το δικό του επαγγελματικό ξεκίνημα. Στο πλευρό του πατέρα του και με συνεργάτη τον αδερφό του, είκοσι χρόνια μετά έχουν το δικό τους μικρό καφενείο στην καρδιά της πόλης. Εκεί, όταν δεν έχει πολύ δουλειά, παίζει σάζι και άλλα παραδοσιακά όργανα, τραγουδά και «ταξιδεύει» τους τυχερούς θαμώνες. Ένας τρόπος για να νιώσει κι εκείνος καλύτερα σε μια εποχή άγχους, συνεχίζοντας την οικογενειακή

παράδοση, καθώς κατάγεται από οικογένεια παραδοσιακών οργανοπαικτών. Παράλληλα, όταν του δίνεται η ευκαιρία ενισχύει το εισόδημά του παίζοντας σε γάμους και σε άλλες εκδηλώσεις.

Στο «Melody», έτσι ονομάζει το στέκι του προσπαθεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της κρίσης. Τα τελευταία πέντε χρόνια έχουν «σπάσει» οι δουλειές. Οι αγρότες, οι συνταξιούχοι και οι ορεσίβιοι κάτοικοι της Ροδόπης είναι οι δικοί του πελάτες. «Πριν χρόνια κατέβαιναν στην πόλη πιο συχνά. Τώρα, τα χρόνια της κρίσης, είναι ζήτημα αν θα κατέβουν στην Κομοτηνή μια φορά την εβδομάδα, άντε το πολύ δύο» δηλώνει ο κος Τοπάλογλου βλέποντας κι εκείνος τις συνήθειες να αλλάζουν σε μια προσπάθεια να περιοριστούν τα έξοδα.

«Την Δευτέρα και την Παρασκευή» δουλεύουμε καλύτερα. Αυτές είναι πια οι καλές –εισπρακτικά- μέρες.» δηλώνει περιγράφοντας την καθημερινότητά του. Οι πελάτες του, ηλικιωμένοι ως επί το πλείστον, επιλέγουν τον ελληνικό καφέ και όχι τη νεόφερτη συνήθεια του «Fredo». Εκείνος, όμως, κι ο αδερφός του δεν πτοούνται. «Με τη δουλειά πάντα κάτι γίνεται προς το καλύτερο» δηλώνει ο κος Τοπάλογλου έτοιμος να πάρει το σάζι του και να παίξει τις δικές του μελωδίες.
Φώτο:Ο κος Τοπάλογλου με τον αδερφό του Κείμενο -Φωτογραφία: Μαρία Νικολάου

Keywords
Τυχαία Θέματα