Κομοτηνή: Ραντεβού στα Στενά του Νέστου δίνουν 500 ορειβάτες των Βαλκανίων

09:33 22/6/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Ραντεβού με τη Φύση δίνουν 1 και 2 Ιουλίου οι ορειβάτες διοργανώνοντας ένα Φεστιβάλ αναρρίχησης. Σύμφωνα με τον κ. Αρχοντή Εξακοϊδη, μέλος του Ορειβατικού Συλλόγου Κομοτηνής και εκπαιδευτή Ορειβασίας πρόκειται για μια πρωτοβουλία των Ορειβατικών Συλλόγων Κομοτηνής και Ξάνθης, που υλοποιείται με την στήριξη της Περιφέρειας Αν.Μ.Θράκης και του Δήμου Τοπείρου με συμμετοχή και της Οργάνωσης WWF. Πρόκειται για μια υπαίθρια γιορτή αναρρίχησης στα στενά

του Νέστου. Το πρόγραμμα είναι πλούσιο, καθώς περιλαμβάνει ορειβασία, αναρρίχηση, γιόγκα, ισορροπία σε ιμάντα, πεζοπορία.κ.α.

Συμμετοχή δήλωσαν Βούλγαροι και Ρουμάνοι ορειβάτες
«Στόχος μας να προσελκύσουμε όσο περισσότερο κόσμο μπορούμε για να γνωρίσει την περιοχή. » δηλώνει ο κ.Εξακοϊδης σημειώνοντας πως τα Στενά του Νέστου είναι ένα πανέμορφο περιβάλλον. Ιδανικό για τέτοιου είδους δραστηριότητες. «Υπάρχουν αναρριχητικά πεδία από τα ομορφότερα στην Ελλάδα. Ο χώρος επιλέγει επειδή δεν είναι τόσο γνωστός στην Νότια Ελλάδα και στην περιοχή των Βαλκανίων» δηλώνει ο κος Εξακοϊδης κι αποκαλύπτει ότι ήδη έχουν δηλώσει συμμετοχή Βαλκάνιοι φίλοι της ορειβασίας από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία.


500 φίλοι του βουνού δίνουν το δικό τους ραντεβού

Αναμένεται να πάρουν μέρος περισσότεροι από 500 αναρριχητές και φίλοι του Βουνού με την αρχή να γίνεται το Σάββατο πρωί, με την πεζοπορία στα Στενά, συνοδεία πάντα υπευθύνων. Θα ακολουθήσουν δραστηριότητες όπως: ισορροπία σε ιμάντα, αλλά κι ένα μεγάλο party. «Ο εναλλακτικός τουρισμός στερείται της προβολής που του πρέπει. Τα Στενά του Νέστου έχουν εξαιρετική ομορφιά. Σίγουρα δεν είναι η Κάλυμνος. Έλκουν, όμως, ήδη τουρίστες από την Αυστρία και τη Γερμανία, αλλά και από τα Βαλκάνια. Σιγά – σιγά τα ανακαλύπτουν.» τονίζει ο έμπειρος ορειβάτης σημειώνοντας με πίκρα πως ο αναρριχητικός οδηγός που κυκλοφόρησε με τα πλέον σημαντικότερα αναρριχητικά πεδία της Ελλάδας, δεν έχει μέσα τον Νέστο που είναι από τα ομορφότερα και σημαντικότερα σημεία!

Ερωτηθείς για το τι πρέπει να κάνουν οι υπεύθυνοι σημειώνει απλά, αλλά ουσιαστικά πως θα πρέπει να στηρίζουν τέτοιου είδους προσπάθειες. Οι προσπάθειες αυτές προσελκύουν κόσμο. «Όλες αυτές τις εναλλακτικές δράσεις οι πλέον αρμόδιοι να τις αναπτύξουν είναι οι ορειβατικοί σύλλογοι. Καλό είναι να μας συμβουλεύονται και να μας ρωτάνε.»

Όσον αφορά στη συμβουλή του για τους επίδοξους ορειβάτες σημειώνει πως «Πάνω από όλα προέχει η ασφάλεια.» και σπεύδει να προσθέσει « Η ορειβασία και η αναρρίχηση είναι ένα πολύ δύσκολο άθλημα. Χρειάζεται υπομονή, επιμονή, χρόνος. Το κυριότερο είναι να αγαπάς αυτό που κάνεις, να αγαπάς τη φύση κι όλα έρχονται σιγά –σιγά.»
Φώτο: Αρχοντής Εξακοϊδης Φωτογράφος:Μαρία Νικολάου

Keywords
Τυχαία Θέματα