Κομοτηνή: Παιζω-πορία για γονείς και παιδιά

08:16 20/4/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Έναν καινούργιο τρόπο προσέλκυσης νέων ορειβατών στο βουνό «σκαρφίστηκε» ο Ορειβατικός Σύλλογος Κομοτηνής καταρτίζοντας το πρόγραμμα «Παιζω-πορία». «Τον σπόρο για αυτή τη γνωριμία του παιδιού με την ορειβασία, του νέου με το βουνό, τον έσπειραν τα ιδρυτικά μέλη του ορειβατικού συλλόγου. Όταν ξεκίνησαν περίπου 30 χρόνια πριν το πρόγραμμα «Νέοι και Βουνό». Ήρθαν στα σχολεία, μίλησαν στους μαθητές και κάποιοι από εμάς, μαθητές γυμνασίου τότε, ενθουσιαστήκαμε, τους ακολουθήσαμε σε διαδρομές, γνωρίσαμε τον ορεινό όγκο της

Ροδόπης που μας περιέβαλλε και ταξιδέψαμε σε μακρινότερες κορυφές. Άλλοι φύγανε και κάποιοι μείναμε. Είχαμε πια κολλήσει το «μικρόβιο» της ορειβασίας» δηλώνει η Χριστίνα Σόφτα υπεύθυνη του προγράμματος που με τα δύο τετράχρονα παιδιά της, την Χλόη και τον Κάρολο ήδη κάνει τις πρώτες «δοκιμές» ακολουθώντας κοντινά ορειβατικά μονοπάτια.

«Στην πορεία, εμείς οι μικροί εκείνοι ορειβάτες αναλάβαμε τη συνέχεια του ορειβατικού συλλόγου Κομοτηνής. Ο καθένας με τον τρόπο του, με το ρόλο του, με το χρόνο του και τον κόπο του συνεισφέρει, συμμετέχει, οργανώνει, εκπαιδεύει και μυεί κι άλλους στην φιλοσοφία της ορειβασίας, γιατί η ορειβασία δεν είναι απλά ένα χόμπι, μια άθληση, μια δραστηριότητα, είναι ένας τρόπος ζωής». Με την ιδέα της διάδοσης της ορειβασίας στις νεότερες γενιές να είναι λοιπόν συνυφασμένη με τη λειτουργία του συλλόγου από την ίδρυσή του ο Ορειβατικός Σύλλογος Κομοτηνής Παιζω…πορεί .

«Εμείς ως νεότεροι στη διοίκηση του συλλόγου έχουμε οργανώσει την τελευταία δεκαετία δράσεις με τη συμμετοχή περιβαλλοντικών ομάδων των γυμνασίων της πόλης, εξορμήσεις και δράσεις με τη συμμετοχή σχολείων, εκπαιδευτικά προγράμματα αναρρίχησης και ορειβασίας» δηλώνει η κ. Σόφτα εξηγώντας ότι «Η σκέψη για το πρόγραμμα παιζω-πορία, που απευθύνεται σε οικογένειες, ώστε να συμμετέχουν παιδιά κάθε ηλικίας συνοδευόμενα από τους γονείς τους, γεννήθηκε σαν συνέχεια αυτού του σπόρου που φύτεψαν οι παλιοί και λίγο πολύ και από τις προσωπικές ανάγκες των μελών του συλλόγου, εκείνων των μικρών ορειβατών του «Νέοι και Βουνό» που έκαναν οικογένειες και παιδιά και θέλησαν να τους μεταδώσουν την αγάπη τους για το βουνό».

Οι διαδρομές που επιλέχθηκαν είναι χαμηλού βαθμού δυσκολίας, προσιτές σε αρχάριους και εφικτές από παιδιά…

Η δράση παιζω-πορία απευθύνεται σε γονείς με ενδιαφέρον για την ορειβασία. Διευκολύνει όσους θα ήθελαν να δοκιμάσουν να κάνουν μια διαδρομή στο βουνό με τα παιδιά τους και η έλλειψη εμπειρίας ή οργάνωσης τους αναχαιτίζει. Οι διαδρομές που επιλέχθηκαν είναι χαμηλού βαθμού δυσκολίας, προσιτές σε αρχάριους και εφικτές από παιδιά, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δε θα υπάρχει κούραση ή δε θα χρειαστεί κόπος. Αυτό σημαίνει οτι όσο μικρότερο είναι το παιδί ο γονιός θα χρειαστεί να το προετοιμάσει για την εμπειρία αυτή στο σπίτι, να σκεφτεί τον τρόπο που θα το παροτρύνει να την πραγματοποιήσει και να είναι διατεθειμένος και σε καλή φυσική κατάσταση, ώστε να το κουβαλήσει στην αγκαλιά του αν χρειαστεί. Οι διαδρομές επιλέχθηκαν, τουλάχιστον αρχικά, έτσι ώστε αν κάποιος δεν μπορεί να συνεχίσει, να μπορέσει να σταματήσει και να επιστρέψει μόνος του. Σαν πρώτη διαδρομή επιλέχθηκε το άλσος της Νυμφαίας, με εκκίνηση το βυζαντινό φρούριο και προορισμό το πλησιέστερο υψομετρικό σε έναν λόφο. Είναι μια διαδρομή μικρογραφία μιας ορειβατικής διαδρομής που καταλήγει στην κατάκτηση μιας κορυφής.

Η πρώτη συγκέντρωση των ενδιαφερομένων θα γίνει την Κυριακή 23.4 στις 9πμ στο πάρκινγκ της πρώην Νομαρχίας. Καλό είναι οι ενδιαφερόμενοι να έχουν ήδη δηλώσει με μήνυμα τη συμμετοχή τους για να υπάρχει μια εικόνα του αριθμού. Όπως εξηγεί η κα Σόφτα, έμπειρη ορειβάτισα «Θα χρειαστεί στοιχειώδης εξοπλισμός, δηλαδή ορειβατικά άρβυλα ή εναλλακτικά αθλητικά παπούτσια κατα προτίμηση με τρακτερωτό πάτο ώστε να μη γλιστράνε. Ελαφρύς άνετος ρουχισμός. Ένα σακίδιο πλάτης σταθερό που θα περιλαμβάνει κολατσιό, νερό, μια σοκολάτα μικρή και μια αλλαξιά ρούχα. Καπέλο». Θα ακολουθήσει τέλη Μαΐου παραποτάμια διαδρομή στο Νέστο που θα καταλήξει σε πικ νικ δίπλα στο ποτάμι. Η αρχή έγινε με τους γονείς και τα παιδιά να είναι έτοιμοι να Παιζω-πορήσουν…
Φώτο:Η Χριστίνα Σόφτα με τον Κάρολο και την Χλόη στο στούντιο της ΕΡΤ Φωτογράφος:Μαρία Νικολάου

Keywords
Τυχαία Θέματα