Κομοτηνή: Ο “γητευτής” των ελαιοδένδρων

06:37 1/11/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

«Φυτεύουμε τους κλώνους και περιμένουμε δύο χρόνια για να τα πουλήσουμε ως ρίζες» δηλώνει ο Θανάσης Παπαδόπουλος. Τον συναντήσαμε στην Κομοτηνή. Από την Χαλκιδική, μια φορά την εβδομάδα, προμηθεύει τα φυτώρια της περιοχής με νέες ρίζες ελιάς. Βγάζει το μεροκάματό του κάνοντας κάτι που λίγοι το γνωρίζουν και λίγοι επιλέγουν να το εξασκήσουν επαγγελματικά. Τα μυστικά της δουλειάς του τα έμαθε από τον παππού του και συνεχίζει αντιμέτωπος με τα ζητήματα της εποχής και της κρίσης.

«Ωστόσο, τα τελευταία

χρόνια σημειώνεται μια στροφή προς την ελαιοπαραγωγή» παρατηρούμε στην κουβέντα που έχουμε μαζί του. «Ο κόσμος θέλει να έχει το δικό του λάδι κι επιλέγει να φυτεύσει ελιές.» απαντά ο έμπειρος ελαιοπαραγωγός. Παίρνει κλωνάρια από μεγάλες ελιές, τα τοποθετεί σε «υδρονέφος» και μετά στο χώμα μικρής πλαστικής γλάστρας περιμένοντας να μεγαλώσουν. Σε δύο με τρία χρόνια, από την στιγμή που θα φυτεύσει ο παραγωγός τις ρίζες του, θα πάρει και τον καρπό τους.

«Χαλκιδικής, Αγιορείτικες ή Μεγάρων ;» τον ρωτάμε βλέποντας τις ρίζες που έχει φέρει μαζί του. «Για την περιοχή της Ροδόπης η επιλογή που πρέπει να κάνουν οι παραγωγοί θα πρέπει να είναι η Αγιορείτικη, η μικρή μαύρη ελιά. Καρπίζει κάθε χρόνο κι αντέχει στις κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής » δηλώνει με βεβαιότητα ο κύριος Παπαδόπουλος.

Τα τελευταία χρόνια παρατηρεί τους Έλληνες να στρέφονται στην καλλιέργεια της ελιάς. «Το λάδι είναι ακριβό, οπότε επιδιώκουν να έχουν το δικό τους» δηλώνει σπεύδοντας να σημειώσει ότι μέχρι να μάθουν τα μυστικά της παραγωγής περνούν το λιγότερο δέκα χρόνια. «Σιγά – σιγά μαθαίνουν» λέει χαμογελώντας σπεύδοντας να σημειώσει ότι θα πρέπει να δείχνουν ιδιαίτερη προσοχή στο τι είδους φυτά επιλέγουν. Δεν κάνουν όλες οι ποικιλίες.Πρέπει να βάζουν ποικιλίες που αντέχουν. Όσον αφορά στις ελιές που δίνουν περισσότερο λάδι; «Οι Αγιορείτικες» λέει χωρίς δεύτερη σκέψη, «δίνουν πιο πολύ λάδι και μάλιστα καλύτερης ποιότητας». Μέχρι να πουλήσει τις ρίζες που έχει φέρει και να επιστρέψει στην Χαλκιδική λύνει δεκάδες απορίες ελαιοπαραγωγών για μια καλλιέργεια για την οποία, οι κάτοικοι της Ροδόπης, οι νέοι παραγωγοί, έχουν πολλά ακόμη να μάθουν.
Φώτο:Αθανάσιος Παπαδόπουλος Ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

Keywords
Τυχαία Θέματα